KCK operasyonu sonucunda birçok ilde belediye başkanlarının gözaltına alınmasını eleştirirken sinkaf kullanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Adliyesi çıkışında gazetecilere yaptığı açılamada sözlerinden dolayı ayetli savunma yaptı.
Gerilimli atmosferin hem Diyarbakır, hem ülke, hem de bölgede bir daha geri gelmeyecek şekilde ortadan kalkmasını istediğini belirten Baydemir, 'Hem Türk, hem Kürt halkına söylüyorum; siyaset tüm sorunların çözüm adresidir. Şüphesiz siyaset nezaket ve zarafetiyle olma durumundadır. Buna hiçbir itirazım yok' diye konuştu.

NİSA SURESİ 148. AYET

Açıklamasında Nisa suresinden ayetler de alıntılayan Baydemir, şunları kaydetti:

'Türkiye'deki bütün siyasetçiler, özellikle liderler ile siyasetin üslubunu tartışalım. Ama bundan daha vahim tablo var. Demokratik irade çiğneniyor. Halkın özgür iradesi ile seçilmiş belediye başkanlarının evinin kapısı kırılarak giriliyor. O belediye başkanı davet edilirse iki saat içerisinde, bir gün içerisinde gidip savcıya ifade verebilecek durumdadır. Ortada bambaşka bir hadise var. Savunma olsun diye söylemiyorum. Söz bir noktadan sonra uçup gider. Ama kurşunun izi gitmez. Gitmediğini de hep beraber gördük ve yaşadık. Bundan sonra da bütün eleştiri okları bize yönelsin. Ama kadınlarımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza zarar gelmesin. Çabamız bundan ibarettir.

Nisa Suresi'nin 148. ayetini okumak istiyorum. 'Allah kötü sözü açıkça söylemeyi sevmez, ancak zulme uğrayan kişi dışında. Allah işiten ve bilendir.' Ben, siz ve bütün insanlarımızın zulme uğradığını düşünüyorum. Bu bardağı taşıran bir damladır.'

BDP'LİLERDEN OTURMA EYLEMİ

Bu arada aralarında BDP'li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup Diyarbakır Elazığ Caddesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. BDP'li Milletvekili Selahattin Demirtaş, “Protesto hakkımızı kullanıyoruz. Umarız bütün arkadaşlarımız serbest kalır” diye konuştu.

SAVCILAR GEREĞİNİ YAPAR

Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in sözlerine ilişkin yetkililerin ve ilgili cumhuriyet savcılarının resen gereğini yapacağını bildirdi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik “Kamu görevi yapan herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Ağzından çıkan cümle ne ise kamu görevlisi çerçevesinde o cümleyi tartıp ölçüp ona göre kullanmalıdır. Baydemir'in bu ifadeleri düzeltmesi gerekiyor” dedi.

Mecliste bütçe görüşmeleri öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Tüzmen, Baydemir'in sözlerine “Misli ile iade edilir” yanıtını verdi. Tüzmen, herkesin kendine yakışır hareketler ve tavırlar içerisinde olduğunu, milletin de bunu çok yakından gördüğünü ifade etti.

KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Bu ifadeler, hedefin, amacın ne olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Hiç kimsenin milletimize ve devletimize küfretme haddi değildir. Bunu söyleyenlere karşı Hükümetin söyleyecek sözü yok mu acaba?” diye konuştu.

Baydemir 301'den yargılanabilir

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Dilin kötülüğünü kullanana kimse iyi diyemez” şeklinde tepki göstererek Baydemir'in sözlerinin Ceza Hukuku'nda karşılığı olduğunu, bunun da TCK'nın 301. maddesinde bulunduğuna dikkati çekti. İyimaya, “Cumhuriyet organlarına yapılan hakaretler ayrı bir suç oluşturur. Cezayı yargı belirleyecek” dedi.

23 kişi tutuklandı

KCK soruşturması kapsamında dün de Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, eski Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Kamuran Parlar gözaltına alındı. Savcılık sorgusunda gözaltındaki 36 kişiden 8'i serbest bırakıldı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 kişiden 23'ü tutuklanırken, Siirt Belediye Bakanı Selim Sadak'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi serbest bırakıldı./yeni şafak