Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi"nde düzenlenen panele Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Suphi Küspeci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Karacasu Belediye Başkanı emin Mete, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Nahnut Çağlayan, ÇEKÜL Vakfı Batı Anadolu Koordinatörü Ark. Emin Başaranbilek ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Vali Mustafa Malay, tarih boyunca 16 ayrı devlet kura Osmanlı İmparatorluğu"nun yüzyıllarca dünyaya hükmettiğini söyledi. Tarih sayfalarında oldukça büyük bir yere sahip olan Türklerin geride birçok iz bıraktığına işaret eden Vali Malay, yeni nesillerin bu kültürel mirasa sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Bir ulusun yaşaması için tarih bilincinin önemine işaret eden Malay, “Biz bugünün yetişkinleri olarak gençlerimize ve yeni nesillere tarihimizi en iyi şekilde öğretmeliyiz. Geçmişini iyi bilmeyen milletlerin tarih sayfalarında uzun süre yaşayabilmesi çok zordur. Biz Türkler geçmişimize baktığımızda şanla ve şerefle dolu sayfalar görüyoruz. Bu geçmişi devam ettirmek ve bizden sonraki nesillere aktarmak bizim en önemli görevimizdir” dedi.
Kültürel mirasın en önemli parçalarından olan Aydınoğulları Beyliği"nin adı olan Aydın isminin 700 yıldır yaşatıldığına değinen Vali Malay, “Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra Anadolu"da bir çok beylik kurulmuştur. Bu beyliklerden olan Aydınoğlu Beyliği de Batı Anadolu"da kurulmuş ve zamanla büyümüştür. Tarihte bir çok devlet çok kısa bir süre ayakta kalabilirken; Aydınoğlulları Beyliği bir beylik olmasına rağmen çok uzun yıllar boyunca bölgesine hakim olmuştur. 100 yıldan fazla yaşayan beylik daha sonra Osmanlı İmparatorluğu"na dahil olmuştur. Aydınoğulları Beyliğini kuran Aydın oğlu Mehmet Bey, onun çocukları ve torunları bölgemizde birçok eser bırakmıştır. Bu eserlerin yanı sıra Aydınoğulları Beyliği ilime ve bilime verdiği bilimle tabınmış ve bu önem sayesinde uzun süre yaşayabilen bir beylik olmuştur. Bize emanet edilen bu isme ve geride kalan eserlere sahip çıkmalı ve bu eserlerin gelecek nesillere devredilmesini sağlamalıyız” diye konuştu.
Vali Malay"ın açılış konuşmasının ardından panele konuşmacı olarak katılan Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Baykara, 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şeker ve Prof. Dr. Hakkı Önkal, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen ve ADÜ Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm tarafından Aydınoğulları Beyliğinin kuruluş ve gelişim süreçleri ile beylikten günümüze kadar gelen eserler hakkında katılımcılara bilgiler aktardılar. Aydın"da 27 Kasım 2008 tarihinde başlayan Aydınoğulları Beyliği"nin 700. Kuruluş Yıldönümü anma etkinlikleri yarın düzenlenecek olan gezi programıyla sona erecek.