AYDINPOST HABER SERVİSİ(ÖZEL)/Filiz ÖZDEMİR-Elektrik zammıyla ilgili en çok tepki duyulan konu ise faturalara yansıyan yüzde 12.32 lik kayıp kaçak bedeli. Yani kaçak elektrik kullananların ödemediği bedel ödeyenlerden alınıyor. Elektrik fatura bedelleirnin yarısı vergilerden oluşuyor. Kaçak Elektirik kullanımında Mardin yüzde 72.7 ile başı çekerken, Şırnak yüzde 70.9, Batman yüzde 66.5. Kaçak Elektrik kullanımında Aydın ise yüzde 8,6 ile listenin oldukça gerisinde yer alıyor. Hal böyleyken Aydınlılar elektriğe yapılan zammı ve faturaya yansıtılan yüzde 12,32 lik kayıp kaçak bedelini nasıl değerlendiriyor? 

 
ferdi-aydin-(1).jpgFerdi Aydın(Su Tesisatçısı): Bu çok büyük haksızlık. Kaçak kullananlar bizden fazla elektirik kullanıyor ama bedelini biz ödüyoruz. Vergi ödeyenler resmen cezalandırılıyor. Bu bedeli bizden alacaklarına kaçakları tespit etsinler. Kaçağı önlemek için akıllı sayaç takıldı ama sonuç ortada. Hem burda hayat daha pahalı. Elektrik faturası ödemezsekhemen kesiyorlar. Bu nasıl adalet?
 
mehmet-yazit.jpgMehmet Yazıt(İnşaatçı): Sadece elektrik değil ki. Telefon faturalarının da yarısı vergi.Ama elektrik faturalarına kayıp kaçak bedelinin eklenmesi daha da kötü.  İnsanlar evine ekmek götüremezken kaçak bedelinin namuslu insanlara ödetilmesi haksızlık. 
 
 
erdal-sesen-(1).jpgErdal Şeşen (Esnaf): Hükümet yanlış uygulama yapıyor. Özelleştiriyor  ama denetlemiyor. Kaçak kullananlardan alamadığı bedeli bizden alıyor. Zaten asgari ücret kadar gelirmiz var; evimiz de kira. Başkasının yükünü neden çekelim? Başbakan ekonomi büyüyor diyeceğine önce kaçakları önlesin.
 
 
ramazan-aker.jpgRamazan Aker (Avukat): Seçimler geçti zam yapıldı. Bence zamana yayılması gerekirdi. Elektrik gerçekten çok pahalı. Enerji politikasında dışa bağımlılık söz konusu. Hükümet kendi hizmet kusurunu vatandaşa ödetiyor. Kaçak kayıp bedelini namuslu insanların üstüne yıkması doğru değil.
 
 
nevzat-akcay.jpgNevzat Akçay (Terzi): Bu konu eşitlikçi şekilde yeniden düzenlenmeli. Umarım tüketici derneklerinin açtığı davayı kazanırlar ve zam iptal edilir. Hepimizin çoluğu çocuğu var. Ben evimde iki dakika için bile elektriği kapatıyorum. Zaten uc ucuna yaşıyoruz. Bir de kaçak elektrik kullananların bedelini biz niye ödüyoruz?
 
 
mitat-can.20111004111226.jpgMithat Can (Esnaf): Resmen enayi yerine konuyoruz. Kaçak kayıp bedelinin namuslu insanlara ödetilmesi büyük haksızlık. Biz de kaçak kullanalım? İnsanları açıkça buna teşvik ediyorlar. Dükkana ve eve ortalama 80 TL elekrtik faturası geliyor. Bunun yarısı sadece vergi, 10 Tl’si de kaçak kullananların   ödemediği elektirk bedeli. Telefon da aynı şekilde. Hiç konuşmadığın halde 14 TL fatura geliyor. Cebimizdeki parayı almaya çalışıyorlar.
 
kemal-altintopu.jpgKemal Altıntopu (İşçi): Türkiye’de herşey böyle. Namuslu adamlar cezalandırılıyor. Elektrik zorunlu bir ihtiyaç ve çok pahalı. Faturanın yarısı vergi olduğu gibi bir de kaçak kullananların bedeli bize ödetiliyor. İnşallah tüketici derneklerinin açtığı dava olumlu sonuçlanır; zam geri alınır.
 
 
tahsin-kaykal.jpgTahsin Kaykal (Serbest Meslek): Aydın kaçak elektrik kullanımında listenin en gerisinde yer alırken kaçak bedelini biz neden ödeyelim. Biz de kaçak kullanalım yani? Faturayı birgün geciktirsek hemen kesiyorlar. Açma kapama için bile 30 TL para alıyorlar. Elektrik remen rant kapısı oldu. 
 
 
 
durmus-ali-bircan.jpgDurmuş Ali Bircan(Muhtar): Kaçak bedelinin namuslu insanlara ödetilmesi çok saçma. Benden nasıl alıyorsa kaçak kullananları da bulsun alsın. Aylık 50 TL elektrik faturası ödüyorum. Bunun 8 TL’si başkalarının ödemediği bedel. Biz burda çalışırsak ekmek bulabiliyoruz. Kaçak kullananlardan alamadığını bizden alıyor.
 
 
bayram-cakir.20111004111857.jpgBayram Çakır (Çiftçi): Elektrik faturalarındaki vergilere bir şey demiyorum ama develt kaçak kullananlardan alamadığı bedeli bizim gibi namuslu insanlardan almakla büyük haksızlık yapıyor. TRT izlemediğim halde elektrik faturalarına TRT payı yansıtılmasına da itirazım yok ama kaçak kullanım konusunda hükümet mutlaka başka çözüm bulmalı.
 
 
Bahri Eraydın (Emekli)-(Fotoğraf vermek istemedi): Kaçak elektrik kullanılıyorsa bizim suçumuz ne? Gitsin, tespit etsin, alsın. Ayda ortalama 80 TL elektrik faturası ödüyorum. Evimde ekstra hiçbirşey olmadığı halde. Bunun 10 TL’si başkalarının ödemediği kaçak elektrik  bedeli. Telefon faturalarında da aynı şey var.  Yarısı sadece vergi. Sorma ver parası. İnşallah tüketici dernekleri davayı kazanırlar. 
 
1 Ekim’den geçerli olmak üzere  elektriğe yapılan yüzde 9.26 oranındaki zam sanayiyi derinden etkilemiştir. Ülkemizde ihracat rakamlarının arttığı, sanayicinin ve üreten kesimin ekonomideki büyüme hızına odaklandığı, gurur tablosunun çizildiği bu dönemde bu zamlar  bütün çabaları yok ediyor. Özellikle küresel krizden dolayı ABD ve Avrupa pazarlarında ve Arap baharı nedeniyle de Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde  ciddi bir daralma söz konusu iken ve  üreten kesimin desteklenmesi rekabetçi gücünün arttırılması beklenirken gelen bu zam, yeni pazar arayışındaki sanayiyi ve dolayısıyla ekonomiyi sıkıntıya sokacaktır.
 
Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu'ndan elektrik zammı açıklaması
 
"Dünyadaki rakipleriyle eşit şartlar altında rekabet etmesi gereken Türk sanayicisi, bir yandan yüksek istihdam vergileri gibi maliyetlerle uğraşırken, diğer yandan sürekli artan enerji fiyatları ile karşı karşıya kalınca ayakta duramaz hale gelecektir. Zaten %5’ in altına kadar düşmüş kar marjları ile bu zamlara nasıl dayanılır. Kur biraz yükseldi ihracat artıyor derken böyle bir zam çok manidar olmuştur. Sırf bu zamlar yüzünden iç piyasaya çalışan KOBİ lerin nasıl ayakta kalacak, zor duruma düşen sanayicinin vebalini kim üstlenecek, şimdi bu durumda yine de bu işletme sahiplerine siz ticareti bilmiyorsunuz, firmanızı iyi yönetemiyorsunuz denilebilir mi? Soruyorum tüm ilgililere. Bence, 2023 tarihine odaklandığımız  Ekonomik  hedeflerimizi tekrar güncellemeliyiz ki daha gerçekçi olsun"