AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL)/Filiz ÖZDEMİR-Türkiye genelinde kırsal kesimdemki kadınların yüzde 46’sı, kenttekilerin yüzde 40.3’ü Türkiye genelinde ise kadınların yüzde 41.9’u şiddete maruz kalıyor. Yapılan araştırmalara göre sadece eğitim düzeyi düşük erkekler değil dışarıda gayet sakin ve makul davranan eğitimli erkeklerinde evde eşlerine şiddet uyguladığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Aydınlılar çok azı eşine şiddet uyguladığını belirtirken   kadına yönelik şiddetin sebepleri ve alınabilecek tedbirler konusundaki görüşleri  ise çeşitlilik gösteriyor. İşte Aydın halkının kadına yönelik şiddete ilişkin görüşleri: 

zuhal-kayalar.jpgZuhal Kayalar (Terzi): 13  yıl evli kaldım. Evliliğim şiddet yüzünden bitmedi ama eşimin çeşitli şekillerde şiddetine maruz kaldığım oldu. Kadına yönelik şiddeti ekonomik nedenlerin yanında kişisel özellikler de tetikliyor olabilir. Polisin şiddet gören kadınlara koruma vermeyip evlerine göndermesi bazen çok kötü sonuçlar doğuruyor.  Her vaka kendi koşullarına göre değerlendirilip ihtiyacı olan kadınlara mutlaka koruma verilmeli diye düşünüyorum. Şiddete meyilli insanlara terapi uygulanabilir. 
 
onder-mutlu.jpgÖnder Mutlu (Serbest meslek): İlk evliliğim şiddet nedeniyle bitti. İkimiz de birbirimize şiddet uyguluyorduk. İkinci eşime de çok sinirlendiğim zaman şiddet uyguladığım oluyor. Ekonomik durumum düzelse ve eşim bana karşı daha anlayışlı davransa şiddet olmazdı. Bence kesin çözüm yasalarla değil insanların anlayışlarını değiştirmesiyle sağlanabilir.
 
 
mehmet-hanifi-yilmaz-esnaf.jpgMehmet Hanifi Yılmaz (Esnaf): 14 yıldır evliyim. Eşimle tartışmışsam kavganın büyümemesi için bir süreliğine evden çıkıyorum ama kesinlikle eşime şiddet uygulamıyorum. Bence kadına yönelik şiddet olaylarının artmasında temel neden ahlak, vicdansızlık ve Allah korkusunun olmaması. Eğitim seviyesinin düşük olması ve ekonomik nedenler de şiddeti tetikliyor olabilir. Devlet her aileye bir polis veremeyeceğine göre toplum öncelikle kendini düzeltmeli diye düşünüyorum. 
 
sami-buyuk-nakliyeci.jpgSami Büyük (Nakliyeci): 19 yıldır evliyim. Sinirlendiğim zaman sakinleşinceye kadar eşimden uzaklaşıyorum. Ama etrafımda eşine şiddet uygulayanlar  var. Kadınlar şiddet gördüklerinde genellikle gizlemeyi tercih ediyorlar. Çünkü çaresiz oluyorlar. Şiddet olaylarının nedeni eğitim ve  kültür seviyesinin düşük olması olabilir. Ailesinden şiddet gören kız çocukları evliliği çözüm olarak görüyorlar. Fakat evlendiğinde de belki gerçekçi hayaller kurmadığı için hüsrana uğruyor. Erkek stresini dışarda atabiliyor ama kadınların böyle bir şansı yok. Stres sonucu küçük meseleler bile büyük tartışmalara dönüşebiliyor. Polis herkese yetişemez.Onun için de bence insanlar kendi kültürlerinden biriyle evlenirlerse daha uyumlu olabilirler ve şiddet azalabilir.  
 
kenan-sahin-isci.jpgKenan Şahin (İşçi): 13 yıldır evliyim. Eşime şiddet uygulamıyorum. Sinirlendiğim zaman dışarı çıkıyorum. Bence kadına yönelik şiddetin sebebi ekonomik sıkıntılar olabilir. Önlenebilmesi için yasal tedbirler alınabilir. Cezalar artırılabilir.
 
 
 
mustafa-guler-esnaf.20110913103532.jpgMustafa Güler (Esnaf): Bekarım. Annemle babam arasında da şiddete şahit olmadım. Bu nedenle evli olsam eşime şiddet uygulamazdım. Tartışma olursa herhalde bir süre uzaklaşmayı yeğlerim. Bence kaba kuvvet uygulamak erkeklik değil. Şiddet olaylarının fazlalığını toplum olarak  fanatik bir yapımız olmasına bağlıyorum. var. Egomuzu tatmin etmek için şiddete başvuruyoruz. Kadına şiddet konusunda devletin  anlayışını değiştirmesi gerektiğine inanıyorum. Cezalar artırılır, gerekli diğer önlemler de alınırsa şiddet azalabilir.
 
nilay-yalcin-ogrenci-(1).20110913103720.jpgNilay Yalçın (Öğrenci): Annemle babam 20 senelik evliler. Aralarında şiddete şahit olmadım. Tartıştıklarında kavganın büyümemesi için biri susuyor. Bence kadına şiddet çok saçma bir şey. Eğitimsizlik, geri kafalılık şiddeti doğuruyor. Devlet ve yerel yönetimler mutlaka önlem almalı.
 
 
 
fatma.jpgFatma Karakış (Gazeteci): Etrafımda eşine şiddet uygulayan yok ama televizyonda yada gazetedeki kadına yönelik şiddet haberlerini okudukça dehşete düşüyorum. Okuduğum bir yazıda dişisine kötü davranan tek varlığım insan olduğu yazıyordu. İçinde şefkat duygusu olmayan insanların böyle davrandığını düşünüyorum. Çocuklarımızı şefkatli bir ortamda büyütürsek onlar da ileride eşlerine şefkatli davranırlar diye düşünüyorum. 
 
halil-gezen.jpgHalil Gezen (Esnaf): 32 yıldır evliyim. Ne eşime ne de kızlarıma asla şiddet uygulamadım. Çok sinirlendiğim zaman dışarı çıkıyorum. Son dönemde kadına yönelik şiddetin artmasını arap kültürünün hakim olmaya başlamasına bağlıyorum. Modern kültürel değerlerden gittikçe uzaklaşıyoruz. Kadın ikinci plana düştü. Eğitimsizlik te önemli nedenlerden biri. Kadına şiddeti önlemek için hem devlet tedbir almalı hem de insanlar kendilerine çeki düzen vermeliler diye düşünüyorum. Demokrasi öncelikle aile içinde yerleştirilmeli.
 
turhan-eser.jpgTurhan Eser (Terzi): 26 yıllık evliyim. Eşime hiçbir şekilde şiddet uygulamadım. Sinirlendiğimde evden bir süreliğine uzaklaşırım. Bence kadınayönelik şiddette ekonomik sebepler birinci planda. Ama bunun yanında karşılıklı sevgi saygı olursa şiddetin önüne geçilebilir. Polis herkese yetişemeyeceğine göre bence şiddete meyilli insanlara terapi uygulanmalı.
 
 
 
img_7735.jpgMete Deniz (10 yaşında): Kuşadası’nda bir komşumuzun eşine şiddet uygulamasına tanık olmuştum. Televizyonda eşleri tarafında öldürülen kadınları gördükçe Türkiye iç savaşa gidiyormuş gibi dehşete düşüyorum. Sanırım erkekler başka konulardaki  hırslarını kadınlardan çıkarıyorlar. Bence bu tür olaylar çocukların psikolojisini ve hayata bakışlarını kötü etkiliyor.
 
 
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türk Kadınlar Birliği Aydın Şube Başkanı E. Nadide Çakılcı  dernek olara Aydın’da  kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için ilgili mercilerle çalışmalar yaptıklarını belirterek “ Kadına yönelik şiddetin önüne geçebilmek için kız çocukları mutlaka okutularak meslek sahibi yapılmalı, eğitim alamamış kadınların ekonomik özgürlükleri olması için meslek kursları açılmalı, basın organları aracılığıyla bu konudaki toplumsal duyarlılık artırılmalı, okullarda kadına şiddetle ilgili dersler verilmeli, yasal düzenlemelerle kadınlara şiddet uygulayanlara verilen cezalar artırılmalı” dedi.