Türkiye’de 2003 yılından itibaren sağlık hizmetlerinse Sağlıkta Dönüşüm Programının uygulanmakta olduğuna işaret eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, “Sağlıkta Dönüşümle koruyucu sağlık hizmetleri dışlanmış, tedavi edici sağlık hizmetleri öncelenmiştir. Devlet sağlık hizmet sunumundan giderek çekilmekte sağlık hizmet sunumu kamu ve özelde piyasa kurallarına, kar etme amacını güden sağlık hizmet yönetimlerine terk edilmektedir. Kamu ve özel elbirliği ile ise sağlık hizmet tüketimleri adeta kışkırtılmış her şeyin paraya endekslendiği sağlık hizmet ortamları piyasası meydana getirilmiştir. Bunların sonucu sağlık hizmetleri 2003-2013 döneminde 4 kat artarak 80 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Bu kadar çok artan sağlık harcamalarında sağlıkta harcanan paranın yüzde 80’nini çalışanlardan kesilen sigorta primleri ve kişilerin ceplerinden yaptıkları harcamalar oluşturmaktadır. Yani vatandaşlar bizzat sağlık sistemini finanse eder, devlette bu hizmetlerden nasıl daha fazla kar ederim hesabı yapar hale gelmiştir” dedi.

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren kamu hastanelerinde sigortasız hastaların aldıkları sağlık hizmetlerine yüzde 100 zam yapıldığını kaydeden Dr. Aydın, “Bu uygulama ile 15 TL olan muayene ücreti 30 TL’ye yükseltilmiş, tüm laboratuar, röntgen, yataklı tedavi hizmetleri de yüzde 00 arttırılmıştır. Bu uygulama ile sigortasız yani herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hastalar için kamu hastaneleri tamamen özel hastane haline getirilmiş, ücretlendirilmiştir. Biz Aydın Tabip Odası olarak tüm kesimlere soruyoruz, sağlık hizmetleri yüzde 100 zamlanırken vatandaşın ve Türkiye yaşam ortamı nedir? Sağlıkta Dönüşümle 1.-2.-3. basamak sağlık hizmetleri tamamen paralı hale getirildi. Ülkenin, çalışanların, vatandaşların, sağlık hizmetlerinin durumu ortada iken kamuda sağlık hizmetlerine yüzde 100 zam yapılmasını anlamak mümkün değil. Böyle bir uygulama vatandaşların sorunlarına göz, gönül, akıl körlüğü ile bakılırsa ancak mümkün olur. Ayrıca 310 kalem ilacın şuan Türkiye’de olmadığını da göz önüne alırsak vatandaşın sağlığı gerçekten Allah’a emanet demektir. Aydın Tabip Odası olarak yetkililerden sağlıkta çok ciddi kayıplar yaşanmadan bu uygulamadan derhal vazgeçmelerini, talep ediyoruz.

Vatandaşın sağlığı pazarlık konusu, bütçe açığını kapatacak finans kaynağı olamaz. Sağlık haktır ve kesinlikle ücretsiz olmalıdır” diye konuştu.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!