AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL) / Filiz ÖZDEMİR-Lokantalarda tuzluk yerine küçük poşetlerde iyotlu tuz olacak. Masasından tuzluğu kaldıran işletmelere ödül amaçlı logo, sertifika ve bayrak verilecek.  Taslak bazı hastalıkları tetikleyen tuz kullanımını azaltmayı amaçlıyor. Aydındaki bazı lokantacılara “Taslağın uygulamaya geçmesi halinde işletme olarak nasıl etkilenirsiniz? Müşterilerden nasıl tepkiler gelir? Uygulama tuz kullanımının azalmasını sağlar mı?” sorularını yönelttik. Kimi lokantacılar taslağa kesin olarak karşı çıkarken bazıları ise daha ılımlı yaklaşıyor.  İşte Aydınlı lokantacıların yanıtları:,

 
fahri-cizmecioglu.jpgFahri Çizmecioğlu (Urfa Sofrası): Tuzluk yerine küçük tuz paketleri kullanmak masraflarımızı az da olsa artırabilir. Müşterilerin bu durumdan hoşlanacaklarını sanmıyorum. Çünkü halkımız tuzu seviyor. Gerekirse evine paket ister yine o tuzu kullanır. Uygulamanın işe yarayacağını pek sanmıyorum.
 
 
cemal-birinci.jpgCemal Birinci (Pizza Pizza): Tuzsuz yemeğe müşterilerimiz  tepki gösterecektir. Masalarda paket tuzlar olacak ama sonuçta tuzluğu kullanmak çok daha kolay.  Tuzluk yerine küçük paketler kullanmak maliyetlerimizi de artıracaktır. Böyle yasaklarla tuz kullanma oranı azalmaz. Uygulamanın kesinlikle başarısız olacağını düşünüyorum.
 
 
 
erkan-kiliccioglu.jpgErkan Kılıçcıoğlu(Kumrucu Mustafa): Maliyet sorun olmaz ama müşterilerimizden tepki gelebilir. Şu an henüz uygulamaya geçilmediğinden kesin bir şey söyleyemiyorum fakat bu uygulamanın bizi olumsuz etkileyeceği yönünde endişelerim var. Tuz kullanımını azaltma konusunda ise toplumsal bilinçlenme sağlayacağını hiç sanmıyorum.
 
cemal-aksoy.jpgCemal Aksoy (Şehir Lokantası): Lokantacılar Odası olarak biz de birgün böyle bir uygulamanın yapılamasını düşünüyorduk.  Maliyetimiz fazla etkilenmez ama  müşterilerimiz az tuzlu yemekle damak tadı bulmazlar diye düşünüyorum. Sıkıntı doğabilir. Söz konusu olan sağlık. İnşallah verimli olur.
 
 
halil-akbey.jpgHalil Akbey (Örnek Pide Salonu): Maliyette bizim için sıkıntı doğmaz. Müşterilerimizden pek fazla tepki alacağımızı da sanmıyorum. Denetimler sıkı tutulursa başarılı olabilir diye düşünüyorum. İnşallah da olur çünkü ülke olarak çok fazla sağlık harcaması yapıyoruz.
 
 
yusuf-kutuk.jpgYusuf Kütük (Mis Kebap): Biz lokantacılar olarak kebap yaparken tuz kullanmak zorundayız. Kebapta tuz az olursa müşterilerden tepki alırız. İşin maliyeti önemli değil ama millet olarak yasaklara ilgi duyuyoruz. Bir paketlik tuz kullanacaksa iki paketlik kullanır. Bence sonuç  amacın tam tersi olur.
 
 
gokhan-sarioglu.jpgGökhan Sarıoğlu (Sarıoğlu Lokantası): Böyle bir uygulama maliyetlerimizi  etkilemez ama tuzsuz yemeğe müşterilerimiz tepki verebilir. Çünkü yemek tuzla pişerse lezzetli olur. Fakat yine de uygulamayı destekleriz. Zamanla bir şekilde bilinç oluşacaktır diye düşünüyorum. 
 
 
ozcan-artuc.jpgÖzcan Artuç(Dede Lokantası): Bu uygulama ancak ambalajlı tuz satan firmalara yarar. Tuz kullanımının azalacağını hiç sanmıyorum. Bunun için masada hiçbir şekilde tuz olmaması gerekir. Ayrıca burası sıcak bir memleket. İnsan terledikçe tuza ihtiyaç duyar. Müşterilerimiz mutlaka yemekleri tuzlu isteyecektir. Masada tuz varsa da zaten kullanacaktır. Uygulamanın bilinç oluşturacağını sanmıyoru.
 
cengiz-kanat.jpgCengiz Kanat(Akgüller Lokantası): Bu uygulamanın işe yarayacağını sanmıyorum. Çünkü biz millet olarak tuzu seviyoruz ve çok tüketiyoruz. Tuz masada paket halinde durursa bir değil iki paket kullanır. Bu da bizim maliyetlerimizi artırır. Maksat tuz tüketimini azaltmaksa yöntem bu olmamalı diye düşünüyorum.
 
 
 
emre-bekir-ozturhan.jpgEmre Bekir Özturhan (Kırcaali Lokantası):  Uygulama az da olsa maliyetlerimizi artırabilir. Fakat  tuz kullanımını azaltacağını hiç sanmıyorum. Türk insanı yasakları sever. Tuz tüketimiz azalmaz ama müşterilerimizde memnuniyetsizlik yaratabilir.