Aydın Valiliği önünde gerçekleşen etkinlikte cübbelerini giyen Aydın Barosuna kayıtlı avukatlar, Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu. Buradaki törenlere Aydın Baro Başkanı Sümer germen ve Aydın Barosu’na kayıtlı çok sayıda avukat katıldı.
1987’den beri tüm barolarca Avukatlar Günü’nün kutlanmakta olduğunu işaret eden Baro Başkanı Sümer Germen, “Ne yazık ki; bu 5 Nisan da Afyon’da Avukatlık görevini yapmasından dolayı öldürülen Meslektaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Zor koşullar altında görevlerini yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımızın can güvenliği de her zaman için tehdit ve tehlike altındadır. Eğer tarafsız ve bağımsız yargıyı ve özgür bağımsız güçlü savunmayı sağlayamazsak toplumun adalet duygusunun zayıflamasına ve toplumun cepheleşmesine neden olunur. Hukuk devleti ilkesinin ve bu çerçevede tarafsız ve bağımsız yargının yanı sıra suç işleyen herkesin, eşit şekilde adil yargılama ilkelerinin göz önünde tutularak yapılmasının sağlanması da çok önemlidir. Avukatlık yasasının yürütülmesinde evrensel bir kural olan Havana Kurallarının 16. maddesi Hükümetleri, Avukatların Hiçbir baskı, engelleme taciz ve yolsuz bir müdahale ile karşılaşmadan, her türlü mesleki faaliyetlerini yerine getirmeyi sağlamakla yükümlü kılmıştır” dedi.
Demokrasi ve Hukuk Devletinin temeli bağımsız, özgür ve güçlü savunmanın oluşturduğunu savunan Germen, “Bir ulusun yüksek değerlere sahip demokrasi ile yönetildiğinin ölçüsü Avukata verilen önem ve değer ile ölçülür. Ancak ülkemizde yaşanılan süreç özellikle yargı tarafından Avukatın baskılanması, susturulması şeklinde gelişme göstermektir. Tüm bunlara karşın bütün Avukatlar olarak bu zorluklara karşı mücadelemiz devam edecektir. Hukuk Devletinin en önemli güvencesi savunma, Avukatlar ve onların örgütü barolardır. Yargı bağımsızlığının, avukatın ve baroların bağımsızlığı da sağlanmak suretiyle var olabileceğini, yargının bağımsız olmadığı bir toplumda demokrasinin de olamayacağını herkesin anlamasını istiyoruz. Avukat, yargının kurucu unsurudur. Avukatı, dolayısıyla bağımsız savunmayı dışlayan kanun, karar ve uygulamalara karşı savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik gücümüzü kullanmakta kararlıyız” diye konuştu.