Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma ile bir kez daha doğrulanan jeotermal seracılık; Aydın’ın hem işsizlik sorununa çözüm olabilecek, hem de Aydın’ın geleneksel tarım ürünleri olan incir, zeytin, zeytinyağı, çilek ve kestaneden elde ettiği gelirin 10 katı daha fazla gelir elde etmesine neden olabilecek bir zenginlik. Aydın’da 100 bin dekar alanda jeotermal seracılık yapılabileceği gerçeğini ortaya koyan 3 aylık çalışmaya göre, Aydın’ın bu değerinin sadece çok küçük bir parçasını kullandığı tespit edildi.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından GEKA destekli yapılan proje çalışmasının üç ay sürdüğü ve araştırma çalışmasının mali tutarının 36 bin 716 TL olduğu öğrenildi.

‘SERA VARLIĞIMIZ ARZULANAN SEVİYEDE DEĞİL’

Yapılan çalışma ile Aydın’ın jeotermal enerji potansiyelinin belirlendiğini belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, “Aydın’ın belirlenen jeotermal enerji potansiyelinin, ne kadarının seracılıkta kullanılacağı ve bununla ne kadar sera alanını ısıtılabileceği tespit edilmeye çalışıldı. 2011 verilerine göre ilimizin örtü varlığı 10 bin 17 dekar olup 43 bin 477 ton üretim gerçekleşmiştir. Bu örtü alanın 9 bin 294 dekarı yüksek ve alçak tünellerdir. Normal sera varlığımız ise 723 dekar olup bunun 669 dekarı plastik sera ve 54 dekarı da cam seradır. Bu seralardan ancak 170 adedi jeotermal ısıtmalıdır. Sera varlığımız arzuladığımız seviyelerde değildir” dedi.

‘JEOTERMAL ENERJİDEN FAYDALANDIĞIMIZ TAKDİRDE SERACILIK GELİŞECEKTİR’

Seralarda ısıtma maliyetlerinin aşağılara düşürülmesi ile Aydın’da seracılığının hızlı gelişeceğine dikkat çeken Köksal, “Bilindiği gibi Aydın, jeotermal kaynakları açısından en zengin illerin başında gelmektedir. Jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımı sağlandığımız takdirde, ısıtma maliyetleri düşeceğinden ilimizde seracılık hızla gelişecektir. Ayrıca ısıtma maliyetinin yüksek olması nedeniyle ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 dönemde üretim yapılmakta hasat 3’er ay sürmektedir. Jeotermal ısıtmalı seralarda ise tek dönüm üretim yapıldığından üretim sezonu 11 aya kadar çıkmakta dolayısıyla birim alandan elde edilen verim de artmaktadır” şeklinde konuştu.

‘100 BİN DEKAR ALANDA JETERMAL SERACILIK YAPILABİLİR’

Jeotermal enerjinin saracılıkta kullanımının istenilen ölçüde gelişmediğini dikket çeken Köksal, “Aydın’da jeotermal kaynaklar, elektrik üretimi açısında değerlendirildiğinde 2015 yılı sosuna kadar 600mw olarak planlandığı, jeotermal kaynakların tamamı değerlendirildiğinde 1000MW kurulu güç elde edilebileceği belirlenmiştir. Şu anki kurulu güç ise 82.46MW’dır. İlimiz jeotermal kaynakları ile yüz bin dekar sera alanını ısıtılabileceği belirlenmiştir. Bu da bize mevcut sera alanımızın 9 kat daha fazlasının ısıtılabileceğini göstermektedir. Diğer bir ifadeyle ilimiz sahip olduğu 3 milyon 954 bin 940 dekarlık kültür arazi varlıklarının yüzde 2.53’nün jeotermal ısıtmalı sera alanı olarak kullanılabileceği açıktır. 2010 TUİK verilerine göre ilimiz tarımsal üretimi bitkisel ve hayvansal olarak toplam 2 milyar 511 milyon 499 bin TL’dir. Bu üretimle Türkiye’de yüzde 2.13’lük payda 13. sırada yer almaktadır” diye konuştu.

“AYDIN’DA İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLÜR”

Aydın’da işsizliğin yüzde 9 civarında olduğunu dikkat çeken Salih Köksal, “Mevcut potansiyelimiz olan 100 bin dekar jeotermalle ısıtılacak sahanın yarısı olan 50 bin dekarında domates serası yapsak yıllık üretim gelirimiz yaklaşık 2 milyar 625 milyon TL artarak toplam 5 milyar civarını bulur ki bu da ilimizin tarımsal geliri olarak Türkiye’de on üçüncülükten ilk 3 il arasında girebileceğimizin anlamını taşımaktadır. Ayrıca her bir dekar sera bir kişiye istihdam demektir. Aydın’da 90 bin işsiz iş aramaktadır. 50 bin dekar seranın faaliyete geçmesi demek ilimizde ki işsizlik probleminin de bitmesi demektir.kısacası jeotermal kaynakların seracılıkta kullanılması Aydın ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘YILLIK 5 MİLYAR TL GELİR SAĞLANABİLİR’

Jeotermal ısıtmalı seracılığın Aydın ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymak için yaptıkları çalışmanın rakamsal verileri hakkında da bilgi veren Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, “Aydın’da 1 Milyon 175 Bin 691 dekar alanda zeytinyağlık zeytin üretimi, 343 Bin 667 dekar alanda sofralık zeytin, 352 Bin 56 dekar alanda incir, 64 Bin 460 dekar alanda kestane ve 7 Bin 472 hektar alanda da çilek üretimi gerçekleşiyor. Bu alanlarda üretilen zeytinyağlık zeytinden yıllık 190 Milyon 228 Bin 500 TL, sofralık zeytinden 123 Milyon 187 Bin 500 TL, incirden 123 Milyon 315 Bin TL, kestaneden 43 Milyon 323 Bin TL ve çilekten yıllık 27 Milyon 582 Bin TL gelir elde ediliyor. Toplam Bir Milyon 943 Bin 346 dekar alanda yetiştirilen bu beş ürünün Aydın ekonomisine yıllık 507 Milyon 636 Bin TL katkısı oluyor. Şuanda 10 Bin dekar alan üzerine kurulu jeotermal ısıtmalı serada üretilecek olan domatesten yıllık 525 Milyon TL gelir elde edileceği saptandı. Bu rakam sadece Aydın’da kurulabilecek seranın sadece yüzde 10’nu üzerinden yapılan bir değerlendirme. Aydın’da tam kapasiteyle jeotermal ısıtmayla seracılık yapılabildiğinde 100 Bin dekar arazi üzerinde yapılacak seracılıkla yıllık asgari 5 Milyar TL’nin üzerinde bir gelir, sıfır işsizlik Aydın’ı bekliyor” dedi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png