Ülke genelinde kişi başına en fazla araç olan illerden biri Aydın.

Hızla artan nüfus, araç sayısında artış ile birlikte Aydın’da ciddi bir trafik yoğunluğu oluşturdu. Özellikle hafta içi her gün mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde Adnan Menderes Bulvarında ve Yeni Dörtyol kavşağında uzun araç kuyrukları çekilmez hale geldi.

 

aydin-trafik-sorunu.jpg

 

 

Aydındaki trafik yoğunluğu ile ilgili olarak yetkililer ne önlemler alıyor?

Bu konuda yetkililer, imkânlar ölçüsünde toplu taşıma araçlarının kullanılmasını tavsiye ediyorlar.

Peki, başka söyleyecek sözü olan yok mu?

Çözüm önerisi olan, sorunun çözümü için proje üreten var mı?

Hiç kimseden tık yok!

Eeeee, çözüm sadece vatandaşın toplu ulaşım araçlarını kullanması ile çözülecek mi?

Aydında, Allahtan bir çevre yolu yapıldı da İzmir, Denizli ve Muğla illeri ve istikametinden gelen araçlar şehir merkezine uğramadan çevre yolundan transit geçiş yapabiliyor. Aydın otoban çevre yolu, çevre bulvarı yapılmamış olsa, otogar taşınmamış olsa Aydın'ın trafiği tamamen keşmekeş olacakmış.

Öncelikle, çözüm üretebilmek için sorunun net olarak ortaya konması gerekli.

 

Aydındaki trafik yoğunluğunun temel nedenleri;

1-Araç sayısında önemli artış.

2-Yolların dar ve yetersiz olması.

3-Ulaşım güzergâhlarının ve alternatiflerinin doğru belirlenememesi.

4-Araç sayısındaki artış nedeniyle otopark sorununun çözülememesi ve vatandaşların zaten dar ve yetersiz olan yol kenarlarına park etmek zorunda kalmaları ile ana arterleri daraltması.

 

Aydındaki trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılabilmesi için çözüm önerileri;

1-Aydında yoğunluğun olduğu ana kavşaklarda alt geçit, köprülü kavşak uygulaması gerçekleştirilmelidir.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 2016 yılı başında yaptığı bir açıklama ile Aydın trafiğinin üç önemli kavşağı Işıklı, Eski Dörtyol ve Yeni Dörtyol kavşaklarını kapsayacak proje hazırlandığı, İzmir istikametinden gelen bir araçların, trafik ışıklarına takılmadan yer altındanIşıklı Kavşağı, Eski Dörtyol ve Yeni Dörtyol Kavşakları’nı geçip Tarım İl Müdürlüğü binası önünden çıkıp Denizli istikametine devam edebileceği, 1.200 metrelik tünel şeklindeki bu dev köprülü kavşak sayesinde Denizli ve İzmir istikametinden gelen araçlar trafik ışıklarından kurtulacağı, kavşaklardaki kuzey ve güney geçişlerinde de rahatlama sağlanacağını ifade etmişti. Fakat aradan 2 yıl geçmesine rağmen bu konuda hiçbir gelişme sağlanamadı.

Aydın trafiğinin güneydeki üç önemli kavşağı Işıklı, Eski Dörtyol ve Yeni Dörtyol kavşaklarında alt geçit, köprülü kavşak uygulaması gerçekleştirilmelidir.

15.02.2016 tarihinde yayınlanan[1] “Aydın'ın trafik sorunu ve kuzey arter” balıklı yazımızla Aydın’daki trafik sorunu özellikle merkezde yoğunlaştığı ve merkezde kilitlenme noktasına gelen tıkanma giderilmeden sorunun çözülmesi olanaksız olduğunu ayrıntıları ile açıklamıştık. Hükümet Bulvarının Doğu ve Batı Gazi Bulvarı ile kesiştiği Ramazanpaşa Kavşağı kilit noktalardan biridir. Doğu Gazi Bulvarından gelen araçların Batı Gazi Bulvarına geçişlerinde alternatif çözümler üretilmek zorundadır.

Bu noktada, akla iki çözüm yola gelmektedir. Bunlardan birincisi Doğu Gazi Bulvarının Batı Gazi Bulvarı’nın, Hükümet Bulvarı ile kesiştiği Ramazanpaşa Kavşağında yeraltı geçidi ile ciddi bir kavşak düzenlemesi yapılabilir.

 

aydin-trafik-sorunu1.jpg

 

2-Aydında yoğunluğun olduğu güzergâhlarda alternatif güzergâhlar belirlenmelidir.

Bu konuda en somut örnek Batı Gazi Bulvarıdır. Doğu Gazi Bulvarından gelen araçları şehrin kuzey arterinden geçişini sağlayacak bir yol ve düzenleme yapılabilir. Aslında halk kendi alternetif çözümünü üreterek, Kemer’den Bahçeşehir Koleji önünden Sakarya Caddesini kullanarak Adliye önüne ulaşarak by-pass gerçekleştirmektedir. Bu güzergâh sağlıklı bir trafik akışı için yeniden düzenlenmelidir.

 

aydin-trafik-sorunu2.jpg

 

3-Aydında otopark sorunu çözülmeden trafik sorunu çözülemez.

Aydında araç sayısındaki artış nedeniyle otoparkta ciddi bir sorun yaşanmaktadır. Otopark sorununun çözülememesi ve vatandaşların zaten dar ve yetersiz olan yol kenarlarına park etmek zorunda kalmaları ile ana arterler daralmakta ve trafiğin daha da sıkışmasına neden olmaktadır.

Bu konunun çözümü son derece basit. Büyük otoparklar oluşturulmalıdır.

Şimdi trafiğin akışını sağlamak için bile yol yokken nereye otopark yapılacak dediğinizi duyar gibiyim.

İzmir Karşıyaka’da bunun çok güzel bir örneği var. Ana arterlerin altı yeraltı otoparkı olarak düzenlenmiş. Üstünde yoğun trafik akışı olurken, vatandaşın yolun kenarına park ederek yolu daraltması engellenirken, Belediyelerin işlettiği yer altındaki otoparklar ile güvenli kapalı otopark ihtiyacı da karşılanmış oluyor.

Peki, Aydında böyle bir proje nerede uygulanabilir?

Adnan Menderes Bulvarında bu proje uygulanabilir.

Adnan Menderes Bulvarının başından abideden başlamak ve yeni dörtyol kavşağında sona ermek üzere tüm bulvarın altının otopark olduğunu, bu otoparka 14. sokaktan ve eski garaj caddesinden yeraltı geçidi ile bağlantı verildiğini, bulvar üzerinde hiçbir aracın park edemediğini, sadece trafik ve yaya geçişi için, yeni bir çevre düzenlemesi ile Bulvarın kullanıldığı hayal edin lütfen.

Bunu gerçekleştirmek Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin elinde…

Çözüm üretmediğiniz sürece sadece o sorunun bir parçası olursunuz.

 

aydin-trafik-sorunu3.jpg

 

 

 

[1] https://www.aydinpost.com/aydinin-trafik-sorunu-ve-kuzey-arter-1026yy.htm