Değerli Aydınpost okuyucuları başlıkta da okuduğunuz gibi Kültür turları hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta da sizleri Kazdağları 5 yıldız Adrina Hotel Termal keyfi ile Assos Behramkale, Cunda (Alibeyköy)  Şeytan sofrası turumuzda gördüklerimiz güzellikleri sizlere anlatmaya çalışacağım.

Aydın ili ve ilçelerin acentesi olmaya devam eden YUPA TUR,  gene Aydın’dan başlayarak, Kuşadası’ndan misafirlerini aldıktan sonra, İzmir üzeri Ayvalık, Burhaniye, Edremit Güre Ova restoranında özel serpme kahvaltısı ardından Assos’a doğru yola çıkıldı, Küçükkuyu üzeri Assos’a Antik Kenti Alan kılavuzumuz Mehmet Kuşçu rehberliğinde gezimize başlıyoruz, Antik çağda Troas diye adlandırılan bölgenin güney ucundan volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, Midilli adasının karşısında kurulmuştur. Tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon, Roma egemenliği altına giren bölge Orta Çağ’da terk edilmiş: 1880-1883 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazılar sırasında Amerikalı genç mimar Francis H.Bacon tarafından bulunmuştur.

Aktif olduğu zamanlarda Assos bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuştu. Antik Çağ’ın büyük düşünürlerinden Aristo’nun bu kentte üç yıl yaşamış ve felsefe okulu kurmuş olması nedeniyle felsefe tarihi açısından önem taşır. Assos, Pavlus tarafından da ziyaret edilmiştir ve kent bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir. MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en göz alıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı Athena Tapınağı’dır. Kentin ayrıca büyük bir anfi tiyatrosu da vardır.

Assos kalıntılarını İlk belirten, Piri Reis’tir 1521-1672’de John Covel, 1785’de Choiseul-Gouiffier kenti gezen ilk seyyahlardır.19.yüzyılda başka seyyahlar onları takip etmiştir.1840 yılında Fransız Charles Texier, içinde Assos harabelerinin de yer aldığı, Anadolu’daki eski eserler üzerinde yazdığı üç ciltlik kitabı Sultan II. Mahmut sunar. Sultan ıı. Mahmut, buna karşılık olarak Athena Tapınağı’na ait kabartmalı blokları Fransızlara hediye eder. Fransız Arkeolog Raoul-Rochette, mimari blokları 1838 yılında Fransa’ya Louvre Müzesi’ne götürür.

Assos’ta ilk sistemli kazı çalışmaları 1881’de Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından başlatıldı. Amerikalı ekip yıllık çalışma sonunda kentin önemli mimari yapılarını açığa çıkardı. Çalışmalarda çıkarılan eserlerin bir kısmı Osmanlı Devleti’nin izni ile paylaşılarak Amerika Birleşik Devletlerine götürülmüş ve Boston Güzel Sanatlar Müzesinde sergilenmiştir.

Bu güzel Assos Antik Kenti gördükten sonra İda Dağı Antik tarih yazarı Homeros’un hayvanların anası kaynağı bol Bin Pınarlı İda olarak nitelendirdiği Kazdağları mitolojide önemli bir yer tutar. İsminin Giritli denizciler tarafından, Girit’te Zeus’un doğduğu İda Dağı’na atıfta bulunmak için İda konduğu mitolojide yer alır. Efsaneye göre Zeus bu dağlarda doğmuş, tanrılar Truva Savaşı’nı burada izlemiş ve Arodit ilk kez burada aşık olmuştur. Hera Arodit ve Athena’nın katıldıkları, tarihteki ilk rüşvet teklif ettikleri 10 yıl sürecek olan Truva Savaşına yol açan o meşhur güzellik yarışması burada yapılmıştır. Yine Aristo ilk felsefe okulunu burada açmıştır. 10 yıl süren Truva savaşı sonunda annesi Aphrodit’in yardımıyla babası Ankhises’i sırtlayıp sığınır İda’nın doruklarına yarı tanrı Aeneas, Antandros kentinde gemilerini yaptırıp açılır sonra Akdeniz’e ve Roma’nın kuruluş öyküsü böyle başlar şair Vergilius’un destanında. Ayrıca Paris’in Seçimi, Paris’in Dünyanın en güzel kadınını bulması ve kaçırması, Zeus ile Hera’nın İda Dağında evlenmesi yeri gelmişken  Zeus tanrıların  en büyüğü  tanrıların babasıdır. Hera ise Olymposlu tanrıçaların en büyüğü,  Zeus’un karısıdır.

KAZDAĞINDA GEZİLMESİ GEREKEN YERLER:

Müzeler, Antik Kentler, Mesire ve Ören yerleri

Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi Güre İskelesi, Kazdağı Müzesi, Antandros Antik Kenti, Kazı Alanı  Altınoluk, A.Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Edremit, Ali Bey Kudar Etnografya Galerisi Tahtakuşlar, Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu,  Karye  teknoloji Müzesi Yeşilyurt, Evren Ertür Zeytinyağı Aletleri Müzesi, Edremit Sanayi Sitesi, Kuva-yi Milliye Müzesi, Burhaniye, Bizimköy Hareketli Etnografa Galerisi Burhaniye,

Darıdere Tabiat Parkı, Şahindere Kanyonu Altınoluk, mıhlı Şelalesi Başdeğirmen Küçükkuyu, Zeus Altarı Narlı: Antik çağda sunaklar, Tanrılara kurban vererek veya adaklar adıyarak yemekleri sunmak için kullanılan yapılardı, Özellikle savaşlarda galip gelmek, hastalıklardan kurtulmak Felaketlerden korumak için Zeus Altarın’da Zeus için kurbanlar kesilir, adaklar adanmış, Sunağın üzerine kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılır, Çıktığınızda Edremit Körfezin’e ait harika bir manzara sizi ve bizi karşılıyor olacaktır.

Hasanboğuldu Sutüven Şelalesi Mehmet alanı, Çağlayan Mesire yeri, Kızılkeçilli, Talimalanı Mesire yeri, Hanlar Mevkii, Pınarbaşı Mesire yeri Güre Yamaçta akan bol ve buz gibi su yaz aylarında serinlemek için ideal bir köşedir. Kazdağı eteklerinde bulunan Pınarbaşı Milli Park sınırları içinde Orman Müdürlüğü’nce işletilmektedir.

Gelelim Sarıkız KAZDAĞI Etnografya Galerisi 14 Kasım 2015 ‘te Uğur ve Murat Bostancıoğlu’nun kardeşler tarafından Merhum babaları Ali Bostancıoğlu’nın anısına ithafen kurulmuştur.  Galeri Kazdağı Bölgesi ziyaretçilerine görsel objeler, efemera, eşya, resim ve maketleri sergileyerek misafirleri bilgilendirmeyi, eğlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlar.

300 metrekare kapalı alanı, 2 farklı salon ve hediyelik eşya dükkanı, kafeteryası, 50 kişilik konferans salonunda oluşan Galeride 8 dakikalık Kazdağları ve bölge tanıtım  filmi, ida dağı, Mitosları, Troya ve Antandros,Kuzey ege Antik Kentleri, Antik Dönemlere ait sikkeler,vazolar ve terakotalar, Fatih’in  İstanbul’un  fethi sırasında Toroslardan getirdiği Tahtacı Türkmenleri, Yörükler ve Muhacırlar, Kazdağı Milli Parkı, Kazdağı Endemik Bitkileri ve Faunası Hasanboğuldu, Sutüven Şelalesi ve Sarıkız Efsanesi, Bölgedeki eski zeytinyağı  Fabrikaları ve zeytincilik, eski Edremit ve Körfez fotogramları ve belgeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Edremit ziyaretleri ve Atatürk’ün balmumu heykeli, Milli Mücadelede Edremit Körfezi ve Kuva-yi Milliye Hareketi, Yolu Kazdağı’ndan  geçmiş iz bırakan değerler köşesinde çocukluğu Edremit ve Kazdağı’nda geçmiş olan Benim Meskenim  dağlardır dağlar diyen Sabahattin Ali köşesi ve Balmumu Heykeli  Kazdağları aşığı Tuncel Kurtiz’in  Balmumu Heykeli ve eserleri, Çanakkale Destanı Kahramanı Havranlı Koca Seyit Balmumu Heykeli, Edremitli Şair Mustafa Seyit Sutüven, son günlerini  KAZDAĞLARINDA GEÇİREN   Ali Ekber Çiçek köşesi ve balmumu  heykeli, Edremitli Klarnet  Virtözü Şükrü Tunar, fotoğraflar, dokümanlar, emarelar, antik objeler, heykeller, maketler, görsel videolar ve balmumu heykeller eşliğinde işlenmekte ve sergilenmektedir. Alan kılavuzu  Mehmet Kuşçu  ve  YUPA TUR  Kültür  gezileri  devam etmekte, ve 5 yıldızlı Adrina health Spa Termal Otel Güre mah. Orman Kampı cad. No:2 Edremit /BALIKESİR  www.adrinahotel.com   bakabilirsiniz, Bu  gezimizde  emeği  geçen  herkese  teşekkür  ediyor, bir  başka YUPA KÜLTÜR GEZİLERİNDE  BULUŞMAK ÜZERE.  DİYORUZKİ BİZİ BİZİMLE GEZENLERE SORUN, SONRA KARAR VERİN. SEYAHATLERİNİZLE İLGİLİ TÜM İHTİYAÇLARINIZ İÇİN www.yupatur.com’u ziyaret edebilirsiniz. SEYAHATE DAİR NE VARSA BULABİLİRSİNİZ.

SONUÇ, NEDEN ADRİNA TERMAL HEALTH SPA OTEL?

İda’dan gelen orman havası: denizin iyotlu ve oksijen yoğunluğu ile birleşince bölgede oksijen çadırı oluşmakta, bu özelliği kaz dağlarını dünyanın en zengin ikinci oksijen bölgesi yapmaktadır. Bölgenin en güzel otelidir, Turu hazırlamak bizden geziye,  katılmak sizden.

aydin-avci-kultur-turu.jpg

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!