Stratejik yatırım olarak belirtilen yatırımlarda en az sabit yatırım tutarının 50 milyon TL üzerinde olması gerektiğini belirten Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyet, kurumlar-gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, yatırım kredisi faiz desteği verildiğini açıkladı.

Stratejik yatırımların koşullarının Bakanlar Kurulu tarafından belirtildiğini ifade eden Aydıner asgari yatırım tutarının 50 milyon TL üzerinde olması gerektiğini belirterek koşulların şunlardan oluştuğunu ifade etti: “Teşvik belgesine konu yatırımda üretilecek ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin aynı ürünün ithalatından az olması gerekmektedir. Teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımla asgari yüzde 40 oranında katma değer sağlanması şarttır. Yatırım konusu tesiste üretilecek ürünle ilgili son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 Milyon ABD dolarının üzerinde olması gerekmektedir”

Sözlerinin devamında bu şartları sağlayan yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyet, kurumlar-gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, yatırım kredisi faiz desteği verildiğini açıklayan Aydıner, şunları söyledi: “KDV istisnası kapsamında, yerli veya ithal yatırım malı makine ve teçhizat satın alımında ödenmesi gereken yüzde 18 oranındaki KDV alınmayacak. Teşvik kapsamında satın alınacak yatırım malı, ithal makine ve teçhizat için ödenmesi gereken gümrük vergileri alınmayacak. Kurumlar-gelir vergisinde yüzde 90 indirim uygulanacak. Sigorta primi işveren hissesi desteği kapsamında ise yedi yıl boyunca sigorta primi ödenmeyecek. Mülkiyeti hazineye, Özel Bütçeli İdarelere, İl Özel İdarelerine, Belediyelere ait taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin yatırımcılara tahsisi yapılabilir.Yatırım Kredisi Faiz Desteği kapsamında da TL kredileri için 5 puan faiz indirimi, döviz kredileri için ise 2 puan faiz indirimi uygulanır”

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png