Bir ara yaza girişle birlikte önemini yitirir gibi görünen pandemi bu günlerde tekrar Aydın gündeminin birinci sırasına yerleşti.

Sonbaharla birlikte beklenen grip vakalarındaki artışın pandemiyi de tetikleyeceği endişesinin bunda etkili olduğu muhakkak…

Halktaki pandemi tedirginliğini artıran diğer önemli bir etken de okulların açılacak olmasıdır.

Her gün vaka artış haberiyle beslenen pandeminin gerçek boyutunu ilk ağız bir yetkiliden öğrenememek herkesin huzurunu kaçırıyor.

Fısıltı gazetesi haberlerine bakılırsa vaka sayısı o derece artmış ki, yetişemediği için canından bezen çoğu sağlık personeli istifanın eşiğine gelmiş.

Hastanelerin pandemi servisleri dolmuş, taşmış olayı gizlemek için yatak yetersizliği bahanesiyle hastalar evlerinde tedaviye zorlanıyormuş.

Pandemiden ölenler başka adlarla kayda geçiriliyormuş.

Bu konuları Aydın Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’e sorduk ayrıca konu hakkında Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü’nün görüşünü aldık.

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz bakanlık iznine bağlı olduğu için Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü de kendilerine sağlıklı veri akışı olmadığı için vaka sayısı hakkında bilgi veremediler.

Biz de adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliden hasta sayısının 1400-1500 bandında seyrettiğini vefat eden hastanın da yaklaşık 10 olduğunu öğrendik.

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz bir konunun özellikle altını çizmek istediğini söyledi ve dedi ki:

Yaklaşık 400 vakayı komşu İzmir, Denizli gibi illerden yurt dışına çıkmak isteyenler için gerekli PRC testi için Aydın’a gelenlerden test sonucu pozitif çıkanlar oluşturuyor.

Onlar her ne kadar dışarıdan gelmiş olsalar da kaydı Aydın olarak geçiyor ve bu durum bizim hasta sayımızı olduğundan daha fazla gösteriyor, dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’den öğrendiğimiz verilere göre yoğun bakımdaki hasta sayısı 6Solunum cihazına bağlı olan hasta sayısı 2

Hastanelerdeki pandemi servislerindeki doluluk oranı yüzde 30

Genel doluluk oranı ise yüzde 50…

Pandemiden etkilenen sağlık personeli sayısı 30…

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz virüs bulaşan sağlık personelinin iyileşerek görevlerine döndüğünü, onlara bütün Aydın’ın teşekkür borcu olduğunu söylüyor.

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ise sürecin uzun sürmesi ve ucunun da açık olması sağlık çalışanlarını yordu, morallerini yükseltmek için yetkililer bu kesimin maddi, manevi haklarını ödemesi gerekir, diyor.

Dr. Osman Açıkgöz’ün belirttiğine göre 102 filyasyon ekibi (iz sürme)  başta atak hızı yüksek ilçeler olmak üzere tam gün görev yapıyor.

Basından öğrendiğimiz kadarıyla son zamanların atak hızı en yüksek ilçesi Bozdoğan…

Bu arada atak hızının vaka sayısının ilçe nüfusuna oranı demek olduğunu belirtmiş olalım.

Sağlık Müdürüne göre sanıldığı gibi Aydın’da pandemi kontrolden çıkmış değil.

O nedenle sokağa çıkma yasağı gibi her hangi bir ek tedbire de şimdilik ihtiyaç yok.

Bu güne kadar Sağlık Bakanı’nın açıklamalarında Aydın’ın vaka sayısı yüksek iller arasında adının geçmemiş olması olayın kontrolde olduğuna  bir göstergedir.

İddialar doğru olsaydı Aydın, Almanya başta çoğu Avrupa Ülkesi tarafından turizm açısından güvenli bölgeler arasında yer almazdı.

Başka bir konu pandemi hastaları yer yokluğundan evlerine gönderiliyor iddiasına karşılık verdiği cevapta ise Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz:

Gerekli ilaç tedavisi yapıldıktan sonra izalasyon süresini evlerinde geçirmelerinde sağlık açısından sakınca bulunmayan hastaların sağlık ekiplerince tedavilerine evlerinde devam ediliyor.

Hastayı hastane şartlarına mahkûmiyetten kurtaran bu yöntemin hastaların iyileşmesinde etkili olduğu tartışma götürmez bir gerçektir.

Ayrıca bu hastaların izolasyona uyup uymadıkları da kolluk kuvvetlerince kontrol ediliyor. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL para cezası veriliyor.

Bir hususu belirtmek gerekiyor.

Bu metotla pandemi hastası tedavisinin diğer aile fertlerine de virüs bulaştırma riski taşıdığı için iyi bir yöntem olmadığını dile getirenler de var.

Vaka sayısındaki artış hakkında da Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz:

Yaz sezonunda bayram ve tatil ziyaretleri için il dışına çıkanlar virüsle Aydın’a döndüler. Düğünler ve asker uğurlamaları da buna eşlik edince salgın artış gösterdi.

O nedenle bayrama kadar stabil seyreden hastalık bazı ilçelerde atak hızını artırdı ancak alınan yoğun tedbirler sonucu kontrol altına alındı, diyor.

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’ün Aydınlılara son mesajı da şu şekilde:

Aydın’ın genel durumu diğer illerle karşılaştırıldığında iyi olabilir ancak bir gerçek var ki, o da salgının bütün şiddetiyle etkisini devam ettirdiğidir.

Ondan korunmanın birinci yolu da herkesin kendini karşısındakine virüs bulaştıracak bir hasta kabul ederek maske, mesafe ve temizlik konularında sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir.

İkinci yolu da aynı şekilde maske, mesafe ve temizlik kuralına uymak suretiyle başkalarının virüs bulaştırma riskine karşı kendini korumasıdır.

Bu illetten kurtuluşun ve korunmanın başka yolu yoktur,bütün halkımız bunun bilincinde olsun, dedi.