Aydınpost Haber Servisi/ A. İrem Er - Efeler Merkez Şehitlik Anıtı önünde başlayan etkinlik kapsamında Aydın Tabipler Odası Başkanı ve üyeleri, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Aydın temsilcileri ve fotoğrafçılar, sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri ve vatandaşlar Recep Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’ne ellerinde madenci fotoğrafları ile yürüdüler.

Yürüyüş esnasında büyük ilgi çeken fotoğraflar halkın üzgün bakışları eşliğinde Kültür Merkezi’ne götürüldü.  Sergi, Aydın Tabipler Odası Başkanı Metin Aydın’ın konuşması ile açıldı. Aydın, ‘‘ Biz yaşamdan ve yaşatmaktan yanayız. Gezi olayları ile başlayan süreçten beri kaybettiklerimiz, Soma’da yaşananlar ve 301 madencimizin vefatı, daha dün gece Ok Meydanı’nda 2 vatandaşımızı kaybetmemiz… Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Tüm bu olaylar bize kader ve yaşamın akışı gibi sunulmakta fakat bunlar asla kader değildir, birer cinayettir! Ve bu cinayeti işleyenler özelleştirmeler, taşeronlar ile emek sömürücülüğü yapanlardır. Bunlar her gün TOMA’ları, silahları ve dilleri ile bizi döven, öldürenlerdir, yaşam tarzlarını bize dayatanlardır. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz ve bu anlayışı lanetliyoruz. Biz bir arada yaşamak için tüm koşulları zorlayacağız ve bunu mutlaka başaracağız.‘’ dedi.

TÜFAD temsilcilerinden ve uzun süre maden ocaklarında doktorluk yapmış olan İsmail Ertin ise ‘‘ Bu sergi TÜFAD’ın geçen yıl oluşturduğu bir çalışmaydı. Geçen yıl Türkiye Fotoğraf Sanatı Derneği’ndeki sanatçılarla bir araya geldik, madencilerin fotoğraflarını çektik. Madencilerin fotoğraflarını çekerken amacımız onların yaşamlarına, çalışma şartlarına dikkat çekmek, bir duyarlılık oluşturmak, çalışma şartlarının daha iyiye götürülmesi için fotoğraf sanatıyla hayatlarına ışık tutmak ve bir katkı sunabilmekti. Maalesef böyle kötü bir olayın ardından Aydın’da sergilemek durumunda kaldık. Bu sergimiz ilk olarak Ankara’da açıldı daha sonra Mersin ve Zonguldak’taki sergilerin ardından Aydın’a taşıdık. Bu sırada da yaşadığımız facianın akabinde Nazilli Fotoğraf Amatörleri Derneği’nden 3 arkadaşımız Soma’ya gitti, bu sergide Soma fotoğrafları da mevcut.  Fakat Soma’dan sadece 3 fotoğrafı kullandık. Özellikle Soma faciasının ardından çekilmiş fotoğraflara çok yer vermemeye çalıştık ki öncelikli hazırlamış olduğumuz serginin amacının önüne geçmesin. O madenlerde hala yüzlerce işçimiz çalışıyor, hala hayatları tehlike altında ve hala çok kötü şartlar altındalar. Tabipler Odası ve meslek örgütleri yaşamı savunuyor,  yaşamdan yanadır yaşamdır bizim derdimiz. Katılımınız için teşekkür ederiz.’’ dedi.

Aydınpost Soma’ya giden fotoğrafçılarla konuştu

fotografcilar.jpg

Soma’da yaşanan maden faciasının akabinde olay yerine giden Nazilli Fotoğraf ve Plastik Sanatlar Amatörler Derneği fotoğrafçılarından Zeki Yavuzak, Berrin Kırcaklı ve Hakan Yaralı ile görüştük.

Olayın etkisini hala üzerlerinden atamadıklarını belirten gruptan Zeki Yavuzak, ‘’Soma faciasında yaşadıklarımızı kelimelerle anlatmak çok zor. Belki de fotoğraflar bizden daha iyi anlattığı için bu sanat böylesine değerli.  Biz orada yaşananları tarihe ışık tutmak adına çektik. Orada yaşananları insanlara anlatmamız gerekiyordu. Bu korkunç facianın insanlarca anlaşılması gerekiyordu. İfade etmenin böylesine zor olduğu bir durumda da bu işi fotoğraf kareleri üstleniyor.’’ dedi. Berrin Kırcaklı ise ileride bir Soma sergisinin açılacağını belirterek gittiklerinde şahit oldukları acının, hüznünü tarifsiz olduğunu ifade etti. Gördüklerinin ardından psikolojinin bozulduğunu söyleyen Hakan Yaralı ise ‘’Hala kendime gelebilmiş değilim. Orada tarifi imkânsız bir facia yaşandı. Sadece gördüklerimden sonra bile bu durumdayım. Bu acıyı birebir yaşayanları düşünemiyorum bile. Umarım böylesine facialar tekrarlanmaz ve biz de çekmek zorunda kalmayız. ’’ dedi.

2-023.jpg

3-007.jpg

4-003.jpg