Aydın’da demiryolu ve hızlı tren projeleri gecikiyor; 40 km’lik iltisak hattı hayal, hızlı tren de yok. Yetkililer vaat ediyor ama yatırım belirsiz.
2000’li yıllar.
Biz de ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde seçim var. Biz de ASTİM Organize’nin içinde Turkcell binasını yapıyoruz.
Ancak Turkcell sanayi tesisi olmadığı için ASTİM’de istenmiyor. Genel kurul yapılacağını söylediler. Biz de derdimizi anlatmak için toplantıya gittik. Amacımız, “İletişim işi ciddi iştir, bu yatırım memleket meselesidir” diyerek Turkcell’in binasını savunmak.
O dönemde ASTİM yönetimine aday iki grup var: Tahir Işıklıoğlu mevcut başkan, Abdülmacit Ertuğrul karşısında aday. Tahir Işıklıoğlu’na Aksu’cu diyorlar ve genel kurulda bunun gerginliği hissediliyor.
Genel kurul sakin başladı. Taraflar konuşmalarını yaptıkça ortalık savaş alanına döndü; sataşmalar, hakaretler havalarda uçuşuyor. Biz arada kaynamayalım diye hiç ses çıkarmadan bekliyoruz.
Derken, Özçelik Mermer’in sahibi Şükrü Özçelik kürsüye çıktı.
“Beyler, bırakın kavgayı,” dedi.
“Biz sanayiciyiz, sorunlarımız var; onları konuşalım. Demiryolları ile gelen mermer bloklarımızı organize sanayi bölgesinin içine sokamıyoruz. Demiryolları mermerleri şehrin ortasında bırakıyor. Kamyonlarla tekrar organizeye getirmek çok maliyetli oluyor. ASTİM’e bir demiryolu hattı ve stok sahası yapılırsa biz mermer blokları, siz de hammaddelerinizi ASTİM’in içine kadar sokabilirsiniz,” dedi.
Ama bir kişi bile destek vermedi. Taraflar yönetim için kavgaya devam etti.
Aradan 25 yıl geçti.
25 yıl önce Şükrü Özçelik’in söylediği proje, bugün ASTİM kavşağında hayata geçiriliyor. Ancak bu arada Özçelik Mermer yerini sattı. Demiryolu yapılsaydı belki satmak zorunda kalmayacaktı. Mermerlerimiz, yurt dışına blok blok değil, işlenmiş ve katma değerli olarak gönderilecekti.
Sene 2025
AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın-Çine Feldspat Tesisleri İltisak Hattı Projesi ile ilgili bir açıklama yaptı.
Proje kapsamında;
- 39,8 km uzunluğunda demiryolu,
- 3 adet tünel,
- 10 adet köprü,
- 65 adet alt ve üst geçit yapılacağı belirtilmiş.
Mustafa Savaş açıklamanın sonunda;
“Maliyetlerin ve fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından yatırım programına teklif edilerek programa alınması öngörülmektedir,” demiş.
Bu açıklamadan, Aydın’a gelmeyen yatırımlardan yola çıkarak, bu işin olamayacağını görebiliyoruz. Fizibilite bitecek de,
yatırım programına teklif edilecek de,
yatırım programına alınması öngörülecek de…
Zannetmiyorum ama inşallah ben haksız çıkarım da, Aydın-Çine arası yük taşıma projesi en kısa sürede hayata geçer.
Hızlı tren hatları tamamlandığında Türkiye, 1747 km hızlı tren hattı ile dünyada 5. sıraya yükselecekmiş.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı Projesi tamamlandığında, Mersin-Gaziantep arası yolculuk süresi 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya düşecek. Hat, yılda 6,4 milyon yolcu ve 100 milyon tona yakın da yük taşıyacakmış.
Sayın Vekilim,
Antep’te hızlı trenlerle milyonlarca yolcu ve yük taşınması hedeflenirken, neden biz Aydın-Çine arasında 40 km’lik yük treni hayalleri kuruyoruz?
Ankara-İzmir hızlı tren hattı; Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerinin sınırlarından geçiyor. Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Salihli, Turgutlu ve Manisa’da gar ve istasyonlar olacak.
Hızlı tren hattı neredeyse Ege’de bütün illeri içine alıyor, Aydın hariç!
Sayın vekilim,
Elâlemin şehirlerine hızlı trenler yapılıyor da bizim Aydın’ın adı neden geçmiyor? Neden Aydın’da demiryolu hatları için bütüncül bir yaklaşım sergilenmiyor?
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, bizle dalga geçer gibi, Aydınlıların İzmir’e giderse hızlı tren imkânlarından yararlanabileceğini söylüyor.
Bakan;
“Hâlen mevcut tren yolculuğu ile Aydın-İzmir arası yolculuk 88,12 kilometre ve 2 saat 33 dakika. Şayet Aydın’dan Ankara’ya gidecek bir yolcu, İzmir’den bineceği hızlı trenle Ankara’ya 3,5 saat daha yolculuk yaparak toplamda 5 saat 33 dakikada ulaşabilecek. Aydın-Ankara otobüsle yolculuk hâlen ortalama 9 saat sürüyor,” demiş.
Bir de otobüsle gidilen uzun yolla karşılaştırma yapmış!
Yalnız size iyi bir haberim var:
10 Ocak 2025 tarihinde, Ortaklar-Denizli hatlarda hemzemin geçitlere kameralı izleme ve kayıt sistemi kurulum ihalesi yapılıyor.
Artık hemzemin geçitlerimizdeki arızaları, kazaları canlı ve net izleyebileceğiz.