Başta Aydın olmak üzere, Antalya, Muğla, Denizli, İzmir, Çanakkale, Balıkesir illerinden gelen yaklaşık 200 deve İncirliova Arenası’nda sezonun ilk güreşinde kıran kırana güreşti.

Sabah saatlerinde başlayan güreşler akşama kadar devam ederken, özellikle devecilerin güreşlere olan ilgisi yoğun oldu.

İncirliova Belediyesi öncülüğünde Deveciler Derneği’nin organizasyonunda gerçekleşen güreşlerde yeni yetişmekte olan pehlivan develer arenada maharetlerini sergiledi. Gerek Aydın’da yetiştirilen gerekse İran’dan getirilen develer zaman zaman çırpma, zaman da sağ ve sol teklerini gösterdi.

Baştan sona dostluk müsabakaları şeklinde devam eden güreşlerde henüz kızgınlık dönemine girmeyen develer ise rakibinden korkup kaçınca ortaya renkli görüntüler çıktı.

Deve güreşlerinin aynı zamanda asırlardır devam eden bir kültürün devamı olduğunu belirten İncirliova Deveciler Derneği Başkanı Aytekin Kaplan, Türkiye’de en fazla deve varlığının Yörükler diyarı Aydın’da bulunduğunu belirterek “Deve sayısı oldukça fazla olduğu için sezon öncesi daylak güreşleri düzenlemeye başladık. Bu güreşlerde yeni yetişmekte olan pehlivan develerimiz oyunlarını ve özelliklerini sergiliyor. Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin deve var. Bunların yaklaşık bin tanesi Aydın’da bulunuyor. Deve varlığı artarak devam ediyor. Ve önemli bir Yörük kültürü olan bu geleneği devam ettiriyoruz” diyerek kendilerine destek veren İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale’ye deveciler adına teşekkür etti.

daylak-guresleri-1.jpg