Ana başlıklarıyla genel durum hakkında birkaç tespit…

Bu yazının yazıldığı sabah saat 4,30 itibariyle sandıkların yüzde 99’u açıldı…

Rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti… Türkiye Geneli 86.17…

Sıkça dile getirilen dip dalga gerçekleşmedi…

Seçmen oyunu kullanırken ortamı değil istikrarı esas aldı.

Cumhurbaşkanı 16 Nisan referandumundakine yakın, yüzde 52,5 bir oyla ilk turda seçildi…

Partisi yüzde 22,5 oy aldığı halde muharrem İnce 10 puan fazlası yüzde 31 oy aldı.

HDP bu seçimde de barajı aştı ve 67 milletvekili çıkardı.

Saadet Partisi’nin AK Parti’den gelecek memnuniyetsizlerin oylarıyla sıçrama yapacağı bekleniyordu, gerçekleşmedi.

AK Parti milletvekilliğinde 1 Kasım 2015’e göre hem yüzde 7 oy kaybetti hem de kazandığı 293 milletvekili ile salt çoğunluk 300’ün altına düştü.

Bu da MHP’ye elinin mahkûm olması ya da parlamentoda başka ittifaklar arayacağı anlamına gelir.

İYİ Parti öyle beklendiği gibi yüzde 16-17’leri bulamadı, yüzde 10.7 ile bunun çok altında kaldı ve ilk girdiği seçimde 47 milletvekili çıkardı.

Demek ki, ittifak olmasaymış al kalsın baraja takılacakmış.

MHP de İYİ Parti’nin karpuz gibi ikiye böldüğü, oylarını yüzde 5’lere düşürdüğü iddiasını boşa çıkardı.

Bu seçimdeki yüzde 11.17 oylan1 Kasımdaki yüzde 11,90 oyunu aynen koruduğunu gösterdi.

17 milletvekili çıkaracağı söyleniyordu beklenenin hayli üzerinde 50 milletvekili çıkardı.

Aldığı bu sürpriz sonuçla seçimin en kazançlı çıkan partisi oldu.

Bu sonuçla hem ittifak yardımıyla AK Parti’nin sırtından seçim kazanmış parti görünümünden kurtuldu hem kilit parti haline geldi.

Bu da demektir ki, yeni dönemde hem yürütmenin başı Cumhurbaşkanı üzerinde hem de yasama organı meclis çalışmalarında Devlet Bahçeli’nin sözü daha geçerli hale gelecektir.

Aydın’da durum ne?

Cumhurbaşkanı bu seçimde Aydın’da 16 Nisan referandumunda çıkan yüzde 35,70 oranındaki Cumhur İttifakı’nın evet oylarının biraz üzerinde yüzde 37,97 oranında oy aldı.

AK Parti’nin bu seçimde 231 bin küsur oy aldığı MHP’nin de oyunun 58 bin olduğu göz önüne alındığında demek oluyor ki, ittifaktan önemli ölçüde Aydın’da Muharrem İnce’ye ya da bir başkasına oy kayması olmuş.

MHP’lilerden bazılarının Cumhurbaşkanına oy vermeyecekleri konusu sır değildi.

O nedenle MHP seçmeninin seçimi ikinci tura taşımak için Muharrem İnce’ye oy verdiğini varsayarsak Cumhurbaşkanının ilave 37 bin oyun bir kısmını Saadet Partisinden bir kısmını da HDP başta diğer partilerden aldığı düşünülebilir.

Çünkü milletvekilliğindeki 66 bin 500 olan HDP oylarının Cumhurbaşkanlığında yaklaşık 41 bine düşmesi aynı şekilde Saadet Partisi’nin de milletvekilliğindeki 5 bin küsur oyun aynı şekilde 3 binlere gerilemesi böyle bir yoruma haklılık kazandıran bir nedendir.

Ayrıca AK Parti milletvekilliğindeki 226 bin 022 olan 1 Kasım oyları üzerine 5 bin oy daha eklemiş görünüyor.

Bu demek oluyor ki, milli görüşçülerin beklediği gibi listenin liberallerden oluşmasına seçmen sandıkta tepki göstermedi.

Bu durumu en azından Aydın’da liberal aşının tuttuğuna yorumlamak bile mümkün.

Bu kesime göre Mustafa Savaş’a haddini bildirmek için AK Parti’den MHP’ye önemli ölçüde oy kayışı olacak, AK Parti böylece bir milletvekili eksik çıkarırken MHP bir fazla çıkaracaktı.

AK Parti açısından bakıldığında bu seçimin galibi olmasa da mağlubu da sayılamayacak birisi varsa o da Mustafa Savaş’tır.

Hem yüzde 39 oy oranıyla ilçesi Çine’de partisini birinci yapmayı başarmış hem de il genelinde az da olsa AK Parti oylarını artırmıştır.

İYİ Parti’ye gelince…

Aydın’da bu partiye ikinci milletvekilliğini kaybettiren ithal aday oldu. İkinci sıra adayı Berna Sukas’ın ilçesi Bozdoğan’da AK Parti birinci olurken İYİ Parti üçüncü olabildi.

Geçen seçimde aldığı 106 bin oyu bu seçimde 58 bine düşürmesine bakılırsa İYİ Parti Türkiye genelinin aksine en büyük oyu ülkücü tabandan almış.

Bu parti geri kalan oylarını da çoğunlukla CHP’nin “asabi seçmeninden” ve AK Parti’ye gidecek yeni genç seçmenden almış görünüyor.

Bunu partisi milletvekilliğinde 108 bin oy aldığı halde Meral Akşner’in 79 bin oy almasından da anlamak mümkün.

Demek oluyor ki, milletvekilliğinde İYİ Parti’ye oy verenlerin bazıları Cumhurbaşkanlığında Muharrem İnce’ye ya da bir başka adaya vermiş.

MHP ise Türkiye geneli aksine Aydın’da en başarısız partidir.

Her şeye rağmen ülkücüler Türkiye Genelinde üç hilali yere düşürmedi liderinin de güçsüz, kuvvetsiz zavallı konumuna düşmesine vicdanı el vermedi.

Aydın ise bu anlayışın gerisinde kalmış Genel Başkan Yardımcısı Deniz Debboylu seçim çevresi Nazilli’de bile bir varlık gösterememiştir.

Eğer bu parti bağımsız seçime girseydi aldığı 58 bin oyla kazandığı milletvekilliğini de kazanamayacak yerine 66 bin oyu olan HDP kazanacaktı.

Seçimin Aydın’da bir kaybedeni de CHP’dir.

Adayı Muharrem İnce 312 bin oy aldığı halde CHP’nin milletvekilliğindeki oyu 246 binde kalmıştır. Bu 272 bin olan 1 Kasımın bile altındadır.

Demek ki, sayıları neredeyse 70 bini bulan CHP seçmeninden çeşitli nedenlere bağlı olarak milletvekilliğinde İYİ Parti’ye, HDP’ye ya da başka partilere oy kayması olmuş.

Bunun böyle olacağı adaylar açıklandığında Söke ya da Kuşadası’ndan listeyi sürükleyecek örgütten bir adayın olmayışıyla ortaya çıkmıştı.

Sonuçta da Aydın’da sürpriz olmadı… Kardeş payı oldu.

Cumhur İttifakı 4…3 AK Parti…1 MHP…

Millet İttifakı da 4…3 CHP…1 İYİ Parti…

Hayırlı olsun…

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA