Aydınpost’un organize ettiği Halı Saha Futbol Turnuvası pandemiden sıkılan gençler ve sporseverler arasında bir heyecan dalgasına neden oldu.

Fikstüre göre 1 Ağustos’ta, 32 takımla başlayan turnuva 20 Eylüle kadar sürecek.

Turnuva aynı zamanda yaptıkları vuruşla maçı başlatan siyaset, bürokrasi ve sivil toplum örgütlerinin öne çıkan isimlerini halkla buluşturmada bir köprü görevi de yapıyor

Görüştüğümüz gazete sahibi Erman Çetin bu işte her hangi bir kurum, kuruluş ve şahıstan destek de alınmadığını söyledi.

Hâlbuki çoğu yerde bu tür organizasyonlara çoğunlukla sosyal sorumluluk çerçevesinde ya belediyeler ya sanayi kuruluşları ya da meslek odaları benzeri kuruluşlar öncülük eder.

Bizde belediyeler maddi zorluk çeken ilçelerinin spor kulüplerini belediye çatısı altına alarak ya da güdümündeki bir kulübe açık veya gizli verdiği destekle sosyal sorumluluktan kurtulduğunu kabul eder ki, söz dinlenmediğinde de takımın para muslukları kesilir o başka.

Bu anlayış Anadolu da sporu baltalayan en başta gelen etkendir.

Çünkü sporda bir gerçek vardır, eğer belediyeler açıktan ya da gizliden bir takıma destek olursa muhalefet kesimi o takımdan elini, eteğini çeker.

Artık o takım belediye başkanının özel takımı gibi görülmeye başlanır ki, o takımın uzun süre ayakta kalma şansı yoktur.

Aynı gerçek bir siyasi kimlikli şahsın el attığı spor kulübü için de geçerlidir.

Birinciye örnek o günkü adıyla Aydın Belediyesi’nin desteği ile 2009’da Aydın Belediye Spor’dan dönüştürülen Aydınspor 1923 takımıdır.

İkinci lige kadar çıktığı halde siyasetçi eli değdiği için tutunamayan bu takım para musluğu kesilince de tersine hızlı bir inişle amatör lige kadar düşmüştür.

İkinciye örnek ise Fenerbahçe’yi hem de deplasmanda 6-1 yenme başarısı gösteren efsane Aydınspor 1966 takımıdır.

Bu takımımız da o siyasetçinin güdümünde bu siyasetçinin elinde yok olan günümüzün bir diğer Süper Amatör Küme takımıdır.

Ne yazık ki, spora siyaset karıştırılması takımları küme düşürmekle kalmıyor siyasetçilerin karşılıklı atışması sonucu yedi, içti, çaldı dedikoduları sporu kirletiyor.

O nedenle belediyeler ve siyasetçiler yarışan bir takıma destek olmak yerine aralarında ayrım gözetmeksizin ilçelerindeki bütün amatör spor kulüplerine sporun ve sporcunun selameti için imkânları ölçüsünde destek olmalıdır.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Aydın Amatör Sporlar Federasyonu Başkanı Hasip Arıkan da belediyelerin spora desteği konusunda aynı düşünceyi savunuyor.

***

Sanayicilerin, sivil toplum kuruluşlarının spor etkinlikleri düzenlemelerine gelince bu gün sponsor firmalar olmasa çoğu Anadolu takımı süper ligde varlığını sürdüremez.

Örnek Özgür Kablo Yeni Malatyaspor, Marmara Grup Sivasspor, Aytemiz Alanyaspor…

Ne yazık ki, Aydın’da bu tür bir sosyal sorumluluk geleneğine bir örnek firma ne dün ne de günümüzde vardır.

Aydın sanayisi deyince ilk akla gelen gözde firmaları örnek bir Ok Kardeşler’in, bir Polat Makine’nin, bir Hakkı Ustaoğulları’nın ya da başkalarının Aydınpost’un organize ettiği turnuvanın bir benzeri gerçekleştirdiklerine dair bir örnek var mı?

Farz edelim ki, futbol maliyetli bir spordur, Aydın'daki firmalarımızın bireysel dalda yarışan bir atlete, bir güreşçiye, bir yüzücüye de mi, desteğe güçleri yoktur.

Eğer konu maddi getiri ise işin o yönünü düşünseydi bir Sabancı, bir Koç öğrenci yurdu başta bu kadar hayır kurumu için o kadar parayı harcar mıydı?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç iki yıldır takımı için döktüğü parayı sokakta mı bulmuştu?

Kıyaslamanız için söylüyorum:

Manisa Organize Sanayi Bölgesi meslek okulu yapıyor işletmesini üstleniyor, bizim sanayicimiz yapılan ve kendilerine teslim edilen okulun eksiklerini tamamlayıp eğitim öğretime açamıyor.

Düşüncem o dur ki, kazancını bu topraklara ve üzerinde yaşayanlara borçlu iş insanları gençlere karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Çünkü çocuklardaki ekran bağımlılığı ve özgüven eksikliği bu gün sadece yerel değil herkesin nemelazım diyemeyeceği küresel bir tehdittir.

Bu tehdit düzenlenecek spor ve sanat etkinlikleriyle en aza indirilebilecektir.

Gençlik başta Aydın insanının sorunlarına kayıtsız kalan Aydın’da sadece sanayici kesim de değildir.

Bu tür faaliyetlere öncülük etme gücü bulunan örnek bir Ticaret Odası bir Ticaret Borsası bir Sanayi Odası yönetiminin de sanayicilerden kalır yanı yoktur.

Bu ilgisizlik nedeniyledir ki, Aydın’da bir süper lig takımımız yoktur. O olmayınca da uluslararası standartlarda bir stadımız bulunmuyor, o nedenle de yetenekli çocuklarımızdan bir Cengiz Ünder, bir Merih Demiral çıkmıyor, çıkamıyor.

Kesesi ensesinde olanların neden olduğu boşluğu doldurmak da mütevazı imkânlarla düzenlediği turnuvayla Aydınpost’a düşüyor.

***

Bu kadar olumsuzluğun arasında insana moral aşılayan olumlu örnekler de var.

Bunlardan ilki Yıldızspor, ikincisi Kuşadası Küçükadaspor…

Başkan Kaya Özcan’ın verdiği bilgiye göre Yıldızspor kendi imkânlarıyla Bölgesel Amatör Ligde mücadele ediyor.

Kulübün alt yapısında 18 antrenörün çalıştırdığı lisanlı 300,lisansı olmayan 300 olmak üzere toplamda 600 sporcu bulunuyor.

Aynı çalışmayı Kuşadası Küçükadaspor da yapıyor.

Sonuç olarak iş insanlarının, sivil toplum temsilcilerinin sosyal duyarsızlığı karşısında endişeye kapılan insanlar Yıldızsporun başarılarıyla biraz teselli oluyor.