Dünyanın en güzel balının üretildiği mekanlardan biri olan Aydın Ovası’nda bilinçsiz kişilerce arılara yaşam şansı verilmediğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Bir aydır artarak devam eden arı ölümleri nedeniyle üretici zor durumda kaldı. Sayın Valimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kişilerden bu sorunun çözümü konusunda yardım bekliyoruz” dedi.

Aydın Ovası’nda tarımsal ilaçlama döneminin başlaması ile birlikte arı kolonilerindeki telefiyetin her geçen gün arttığını belirten Birlik Başkanı Zeki Altın, “Geçen ayın ortalarında başlayan arı ölümleri her geçen gün arttı. Dünden itibaren her kovanın önü telef olan arılarla doldu. Kovanlardaki arıların yarısından fazlası telef oldu. Bunun nedeni tarımsal ilaçlama. Çiftçilerimiz arıya zararı olmayan ilaç kullanırsa arılar ölmez. Bu konuda tüm çiftçilerden hassasiyet bekliyoruz” dedi.

Yaşanan sıkıntı ile ilgili Başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurumları bilgilendirdiklerini kaydeden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, kovanların önünde birikmiş ölü arılardan daha fazla arının kovana ulaşamadan telef olduğunu belirtti.

“AVRUPA ÜLKELERİNDE KULLANIMI YASAK OLAN İLAÇLAR TÜRKİYE’DE KULLANILIYOR”

Arı ölümleri ve çeşitli çevre sorunlarının en önemli nedeninin yetersiz denetim ve bilinçsiz ilaç kullanımı olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Maalesef ülkemizde çevre bilinci istenilen seviyede değil. Avrupa’da doğal yaşama ve çevreye zararlı olduğu için yasaklanan bir çok ilaç, ülkemizde çok rahat bir şekilde satılıp kullanılıyor. Bunun yanında, şu anda tarımsal ilaçlar da reçete ile satılıyor. Arılara zarar vermeyen ilaçlar da var. Buna rağmen her tarımsal ilaçlama yapılışında bölgede binlerce arı telef oluyor. Oysa arılar tarımın vazgeçilmezi” diye konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png