Devlet Bahçeli’nin geçen Salı(16 Nisan) grup toplantısında birden hem de 26 Ağustosu tarih vererek erken seçim çıkışı muhalefet partilerinin terim yerindeyse  iki ayağını bir pabuca soktu.

İlk yapılan yorum da bunun temelinde yeni kurulan İYİ Parti’nin seçime girmesinin engellenmesi yattığı şeklindeydi.

Ancak parti sözcüsü Aytun Çeray’ın cumartesi günkü(21 Nisan) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca seçime girmelerine izin verildiği açıklamasıyla bu iddia geçerliliğini yitirdi.

Ancak YSK Başkanı Sadi Güven’in “hangi partilerin seçime gireceği kararını verme yetkisi YSK’nındır. Bu da pazartesi günkü toplantıdan sonra açıklığa kavuşacaktır” mealindeki sözleri İYİ Parti’nin her ihtimale karşı seçime girmeyi garantilemesine yönelik CHP’nin bir hamlesini beraberinde getirdi.

O da içlerinde Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız’ın da olduğu 15 CHP’li vekilin partilerinden istifa etmesi ve İYİ Parti’ye katılmaları oldu.

Böylece grup da kuran İYİ Parti hem seçimlere katılma hakkını tescillemiş oldu hem de Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adaylığına 20 milletvekilinin imzası yeterli olacağı için 100 bin imzayla adaylığı sonlanmış oldu.

Böylece çarşı karıştı çeşitli senaryolar da havada uçuşmaya başladı. Birden dikkatler muhalefete döndü ve gözler CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bu gün(23 Nisan) Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile olan görüşmesine çevrildi.

Siyasette yaşanan bu hızlı trafik CHP’nin yarınki(24 Nisan) yapacağı Parti Meclisi toplantısının bile önüne geçti.

Görüşüne başvurduğumuz bir genel merkez yöneticisinin anlattığına göre CHP’nin gelişmelere bağlı üçlü bir Cumhurbaşkanı projesi var.

BİR: Hiçbir ittifak olmaz da CHP seçime kendi adayıyla girmek zorunda kalırsa ya da “ilkeler ittifakı” gibi bir anlaşma söz konusu olursa İlhan Kesici, Yılmaz Büyükerşen ya da Haluk Koç partinin cumhurbaşkanı adayı olacak.

İKİ: İYİ Parti ile ittifak tamam gibi. Eğer gerçekleşirse masada olan bu isimlere Meral Akşener de eklenebilir.

ÜÇ: Pazartesi görüşmesi olumlu sonuçlanır Saadet Partisi de ittifaka evet derse sürpriz olarak Abdullah Gül adı da gündeme gelebilir.

Bize anlatılana göre her şey Parti Meclisi toplantısında karara bağlanacak ama örgüt ve aday adayları çok istemesine rağmen önseçim yok. Adaylar merkez yoklaması ile belirlenecek.

Çünkü önlerinde fazla zaman yok, YSK’nın belirlediği 8 Mayısa önseçim yetişmez.

Dostumuz Aydın da dâhil mevcut milletvekillerinin önemli ölçüde değişeceğini de sözlerine ekledi.

Diğer partilerin Aydın ayağında neler oluyor?

AK Parti il başkanı Ömer Özmen temayül yoklamalarının açıklandığı doğrultuda yapılacağını, aday olup olmayacağına da istişareler sonunda karar vereceğini söyledi.

MHP il başkanı Levent İlter ise çevresinden alınan bilgiye göre aday. İYİ Parti İl Başkanı Recep Taner ve CHP İl Başkanı Ali Çankır ise gelişmelere bakacaklar, ona göre kararlarını verecekler.

Sosyal medya üzerinden ilk aday adaylık açıklayan da MHP’den, Telekomdan emekli Ahmet Güler oldu.

Memur olup da aday olacaklar için son tarih 26 Nisan saat 17.00.

AK Parti’den ve ortağı MHP’den aday olacak memurlarda bu seçimde rekor bekleniyor. Nedeni de iktidara ve ortağına yakın olduğunu tescillemek.

Bu onlar için bulunmaz fırsat.

Ayrıca hem süre kısa hem masrafsız hem de ramazan nedeniyle diğer günlere göre hareketin kısıtlı olması. Yani mazeretin hoş görülmesine müsait bir ortam.

Hangi partiden olurlarsa olsunlar idealist, kendilerinde o donanım ve cesareti gören gençler için 24 Haziranın bu özellikleriyle bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

İktidarıyla muhalefetiyle Aydın siyasetinin seviyesi düştü, çözüm üretmiyor. Artık siyaset hizipten, kavgadan ve birbirini yemekten beslenir hale geldi.

Bunun temelinde yatansa “hizmetin” merkeze alınması gerekirken bazılarının kendilerini merkeze koymalarıdır. Yani enerjilerini kendileri için başkalarına oyun kurmada ve oynatmada harcamalarıdır.

Aydın bu gün partileri farklı da olsa mantaliteleri aynı siyasetçiler tarafından bir taraftan popülizme esir edilmiştir diğer yandan da ben merkezli hizipçilik ağına düşürülmüştür. 

Ankara bürokrasisi gerek yatırımlar konusunda gerek bürokrat görevlendirmede böyle yerlerin siyasetçilerini dikkate bile almaz.

İstedikleri gibi at oynatacakları için böyle siyasetçiler Ankara için bulunmaz nimettir.

Bütün bunların bir sonucu Aydın başka yerlerde yapılanlara imrenir hale geldi. Bizim kadar gelişmeye müsait olmayan iller uçarken biz adeta burun üzeri çakıldık.

Artık gelinen noktada Aydın’ın yeni bir değişime, enerjiye ve bunlar üzerinden üretilecek sinerjiye ihtiyacı olduğu aşikârdır.

O nedenle bütün partiler için 24 Hazirandan sonra da Aydın eski hamam eski tas olmamalıdır.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA