Sağlık Bakanlığı, internet sitelerinde medyatik yüzlerle yapılan reklamlarla satılan ve kısa sürede zayıflattığı iddia edilen bazı ürünlerle ilgili toplatma kararı aldı.

Halk arasında 'Antakya biberi' ya da 'Samandağ biberi' kapsülleri olarak bilinen ürünlerden alınan numunelerde kalpte risk oluşturan 'sibutramin' maddesine rastlandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu maddeyi içeren ilaçların, Avrupa ülkelerinde de reçete edilmediğinin altı çizildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğümüz, bazı internet sitelerinde satılan zayıflatıcı bitkisel ürünlerle ilgili numuneler alarak incelemiştir. Bu incelemeler çerçevesinde, halk arasında 'Antakya biberi', 'Samandağ biberi' kapsülleri olarak bilinen, Tarım Bakanlığı'ndan izinli ibaresi yazılı 'Capsi Green' adlı ürünlerde 'fenolftalein' adlı ilaç etkin maddesi ve ayrıca, kapsül başına 10,5 mg miktarında 'sibutramin' olduğu tespit edilmiştir" denildi.

BU ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN

Sibutramin'in kalp üzerindeki riskinin, zayıflatıcı etkisinden daha fazla olduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tüketicinin korunması ve yanıltılmaması amacıyla vatandaşlarımızın kilo ve diğer sağlık problemleriyle ilgili yalnızca konunun uzmanı, hastayı ve sağlık durumunu bilen hekimlerin önerisiyle denetimleri ve güvenliği sağlanmış ilaç ruhsatlı ürünleri kullanmaları önem arz etmektedir."