AYDINPOST HABER SERVİSİ- Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesinin yıldönümünü kutlayarak, hukuki temellerin atılmasında katkısı olan Mahmut Esat Bozkurt’a şükranlarını sundu.

Aydın Baro Başkanlığı’nda yapılan açıklamaya Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, Aydın Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Neşe Menderes, Başkan Yardımcısı Serenay Turan, Koordinatör Nurcan Arslan ve komisyon üyeleri katıldı.

Türk kadınına, haklarının dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce tanındığını hatırlatan Gökhan Bozkurt, “Türk Medeni Kanun’un 1926 yılında kabulü sıradan bir olay değildir. Bu kanun gerekçesiyle, içeriğiyle ve özellikle Türk kadınına tanıdığı haklarla, Cumhuriyeti kuran kadroların ne kadar ileri görüşlü ve aydınlık bir bakışa sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Başka kanunlarda Türk Medeni Kanunu izlemiştir. Birçok hak, medeni kabul edilen ülkelerden önce Türk kadınına verilmiştir. Bu kanunların birçoğunun mimarı Mahmut Esad Bozkurt’tur. Kendisine şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Bozkurt’un ardından söz alan Koordinatör Nurcan Arslan ise, “Tarih boyunca erkek; akılla, kültür ve uygarlıkla ilişkilendirilerek yönetici olarak konumlandırılırken; kadın; cinsiyetçi bir yaklaşımla üretkenliği nedeni ile ömür boyunca erkeğin egemenliğinde konumlandırılmıştır” diyerek, Türkiye’de Cumhuriyetin kurulmasıyla Atatürk’ün dünyada kadınların sahip olmadığı hakları, Türk kadınlarına verdiğini belirtti. 17 Şubat 1926'da 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişi ile kadınların birçok kazanımlar elde ettiğini de söyleyen Arslan, “Bu kazanımlar kadın hakları konusunda tabuların yıkılmasına sebebiyet vermiştir” dedi.

Arslan, “Elbette bu kazanımlar yeterli değildir. Cumhuriyetin ön gördüğü Türk toplumu kadın ve erkeğin yan yana ve eşit olarak medeni ilişkiler içerisinde muasır medeniyetler seviyesine doğru kararlı adımlarla yürüdüğü bir toplumdur. Bu toplumu inşa etmek için Aydın Barosu ve Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu mücadelesine durmadan devam edecektir” dedi.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA