Kurtuluş Orta Okulu için hazırlanan Likya Kültür turu Kurtuluş meydanından başlayarak ilk durağımız olan Nazilli-Aydın-Çine-Muğla üzeri Fethiye'deki TLOS YAKAPARK'a gidildi.
foto_galeri.gif
(Fotoğraflar: Aydın Avcı)
Burada geziye katılan kişiler yanında getirmiş olduğu yiyeceklerle özel sabah kahvaltısı yapıldı.YAKAPARK'ın eşsiz güzellikleri ile fotoğraflar çekildi ve ardından TLOS harabeleri gezilerek buradan mutlu ve zinde bir şekilde ayrıldılar.Daha soran SAKLIKENT'e geçildi.Dünyada eşine az rastlanır bir doğa harikası uzunluğu 14 km olan kanyon görülmeye değer.Tur oraya vardığında herkes biletlerini alıp bu eşsiz güzelliğin tadını çıkarmak istediğinde daha SAKLIKENT'in açılmadığını ve 09:30 da açılacağını söylediler.Aydın AVCI bir turizmci olarak buranın neden bu kadar geç açıldığını merak ediyor?? 


Buradaki beklemenin ardından Kanyon açıldı ve biletler alınarak içeri girildi ve bu doğa harikası gezilerek,fotoğraflar çekilerek oradan ayrılarak Antalya iline geçilerek bir başka dünya harikası olan ÜÇAĞIZ KEKOVA'ya gidildi burada daha önceden ayarlanmış olan tekneyle bir saat tekne turu yapıldır. Tur esnasında batık şehirin tüm güzellikleri görüldü.Tur bitiminde KAŞ'a gelindi ve burası doyasıya gezildi serbest öğle yemeği ardından KALKAN'a varıldı.Bu bölge antik bir kent olan LİKYA kentidir LİKYA birliğinin başkentliğini yapmıştır.LİKYA birliğinin 3 oy hakkına sahip 6 kentinden biri ve belkide en önemlisidir.LİKYA birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.LİKYA kenti ardından HİTİTÇE'de PATARA LİKYA dilinde PTTARA olarak anılan kentin M.Ö 8.YY varolduğunu yapılan kazılar sonucu elde edilen somut verilerle kesinleşmiştir ve Büyük İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinmektedir.PATARA, Roma döneminde çok ünlü bir kent olmuş hatta daha ilginci Noel Baba olarak bilinen Saint Nicolas'ında PATARA'lı olduğu söylenir.PATARA gezisinden sonra Fethiye'ye gelinerek ORİENT RESORT HOTEL'de konaklama yapıldı.Oteldeki açık büfe akşam yemeği ve ardından animasyon ile doyasıya eğlenilerek gün sona erdi.Ertesi açık büfe sabah kahvaltısı ardından otelden ayrılarak Fethiye şehir turu ve Karagözlerdeki yat limanı gezilerek KAYAKÖY'e gidildi.  

Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi, turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyıl başında kurulmuş, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3000 nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adları Levissi veya Karmylassos şeklinde geçen köydür. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık 40 hane mevcuttur. Kayaköy'de gezilip görülecek yerler arasında büyük ve küçük klise ve onbir şapel bulunmaktadır. Ayrıca küçük klise yanında 2 senedir bulunmakta olan bir çömlek atölyesi (Çömlekhane) vardır.

http://www.facebook.com/pages/Comlekhane/282198328515432 Küçük klise yolundan yalnızca deniz veya yürüyerek ulaşımın mümkün olduğu Soğuk Su koyuna yürüyerek yaklaşık kırk dakikada gidilebilir. İkinci yerleşim, 1923 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Kayaköy'de iskan edilenBatı Trakya Türklerinin buradaki altyapıya ayak uyduramamaları nedeniyle, bu göçmenlerce ovada kurulmuş daha büyük boyutlu kısımdır.

Eski Kayaköy'ün turistik açıdan daha verimli değerlendirilmesine ilişkin tartışmalar sürmektedir.

Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Yunus Nadi Abalıoğlu (Abalızadelerin Yunus Nadi) 1880 yılında ailesinin buraya yaylaya geldiği sırada Kayaköy'de (Levissi'de) doğmuştur.KAYAKÖY gezisinden sonra BELCEKIZ ve ÖLÜDENİZ'e gidildi.Bu güzelliklerimizi görüp ve yaşadıktan sonra geri dönüş yolculuğu başladı.Yol üzerindeki GÖCEK görülerek.ORTACA üzeri KÖYCEĞİZ DALYAN'a varıldı.Burada KARDAK TURİZİMİN tekneleri ile DALYAN'daki restaurantlarına gidildi TUNCALLAR TURİZMİN ikramı olan  öğlen yemeği  alabalık  veya  tavuk menüsünden oluşan   açık büfe  yemekler yenildi, ardından  KARDAK  tekneleri ile  dünyada eşi benzeri  olmayan saçlarından sazlıkların, gözyaşlarından da denizi Köyceğiz Gölü ne bağlayan su kanalının oluştuğu, efsanesi dilden dile anlatılan BYBLİS ve KAUNOS un hüzün dolu hikâyesini dinleyerek, kaya oyma Kral Mezarlarını görüldü. Ve tabiî ki Atlantik okyanusundan Anadolu sahillerine yumurta bırakmaya gelen Dünyaca ünlü Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarını görmek ve denize girmek için İZTUZU plajına gidildi. Buradaki yüzme molası ardından tekrar tekneye binilerek yola çıkıldı.  DALYAN'a gelerek Sinan COŞAR yönetimindeki TUNCALLAR TURİZM otobüsü ile geri dönüş yolculuğu başladı.AKYAKA üzeri ÇİNE'ye gelinerek burada MEHMET ZENGİN'in yerinde meşhur çine köftesi yenilerek KURTULUŞ'a doğru yola çıkıldı gecenin ilerleyen saatlerinde KURTULUŞ'a varıldı ve herkez mutlu olarak ayrıldı.

TUNCALLAR TURİZM tur operatörü Aydın AVCI başarılı bir LİKYA KÜLTÜR TURUNA imza attıktan sonra şu açıklamaları yaptı. Yol üzerinde tesislere konaklamalar yaptığımız otellere 4 yıldan beri bizi tercih eden tüm okullarımıza teşekkür ediyor.Daha güzel gezilermizde buluşmak üzere diyor.

Aydın Kuyucak Kurtuluş İlk-Ortaokulu  Müdür Yardımcısı Mehmet Pınar ise, "Aydın Kuyucak Kurtuluş İlk-Ortaokulu olarak Tuncallar Turizm Seyahat Acentesi ile düzenlemiş olduğumuz 24-25 Mayıs 2014 tarihli Likya gezimizde bizlere rehberlik eden , oralardaki tarihi ve doğal güzellikleri görmemizde emeği geçen başta rehberimiz  Aydın AVCI olmak üzere Tuncallar firmasına memnuniyetlerimizi sunar ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim." dedi.