Soma Mezarlığı’nda oluşturulan ve 39 Maden şehidinin medfun bulunduğu madenci şehitliği ziyaretçi akınına uğruyor. Ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi madencilerin ruhuna Kur’an okuyup dua ediyor. 

Aydın’dan Gazeteciler Cemiyeti ve Valiliğin organizesinde Soma’ya giderek hem maden şehitliklerini ziyaret edip dua okuyan gazeteciler, hem de yakınlarını kaybeden madencilerle görüşüp taziye dileklerinde bulundular. Soma’da bir grup, sürekli madencilerin mezarları başında sessiz sedasız dua edip madencilere bağışlarken, bir grup ise şehir meydanında eylem, gösteri ve basın açıklaması yaparak madencileri anmaya çalışıyor.

Vatandaşların yanı sıra siyasetçi ve ünlülerin de ziyaret ettiği Madenciler Şehitliği’nde yerel yönetimler tarafından sürekli misafirlere, su, lokum gibi çeşitli taziye ikramlarında bulunuluyor. Şehir genelinde dükkan ya da mağazaların yüzde 99’u madende hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara ise başsağlığı dileyen yazılara yer verilirken, camilerde de yapılan dualar sürekli maden şehitleri başta olmak üzere tüm ölmüşlerin ruhuna bağışlanıyor.

“HEPSİ GÖNÜLLERİN KAHRAMANI OLMUŞ”
Ziyaret kapsamında duygulanana Aydınlı gazeteciler, bir yandan görüntü ve fotoğraf çekerken diğer yandan da bol bol dua ettiler. Maden şehitlerinin kabirleri başında yakınlarının yanı sıra onları tanımayan çok sayıda kişi da gözyaşı döküp dua ediyor. Ülkenin diğer köşesinde olup gönülleri maden şehitleri ile olanlar ise, ya selam gönderiyor ya da yaptığı bir hatmin duasını. Bazı kişiler ise madencilere dua ve selamın dışında kabirlere bırakılmak üzere kalplerinden geldiği gibi yazdıkları mektupları gönderiyor.

“SEMRA ÖZAL DA GÖZYAŞLARINA HAKİM OLMADI”
Şehitlikte bir yandan dualar semaya yükselirken, bir yandan da gözyaşları toprağa düşüyor. Özellikle maden faciasından sağ kurtulanların içeride yaşananları anlatması ile 301 kişinin hayatını kaybettiği 13 Mayıs’ın acısını herkes yüreğinde hissediyor. Bunlardan biri de 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal oldu. Oğlu ile birlikte Soma Maden Şehitliğini ziyaret eden Semra Özal, önce kabirlerin başına geldi. Oldukça üzgün görünen Semra Özal, daha sonra ağaçların altında bulunan bir sandalyeye oturup bir süre yanında getirdiği dua kitabını okudu. Zaman zaman duygulanan Semra Özal, gözyaşlarına hakim olmazken gazetecilerin sorularına maden şehitlerine Allah’tan rahmet dileyerek başladığı cevabında “Buna sebep olanlar da en ağır şekilde cezalandırılsın ki bir daha böyle acıları yaşamayalım. Yani bu cezaları daha ağırlaştırsınlar. Bu kadar ihmal, göz göre göre bu kadar evladımız niye kaybedelim. Olacak iş değil bu. Bütün sorumlular baştan sonra çok ağır cezalandırılsın, ben onu istiyorum" ifadelerine yer verirken Oğul Ahmet Özal herhangi bir açıklama yapmadı.

soma-madenciler-sehitligine-ziyaretci-akini.jpg

soma-madenciler-sehitligine-ziyaretci-akini2.jpg

soma-madenciler-sehitligine-ziyaretci-akini3.jpg