Amerikan Ulusal Uyku Vakfı’na göre uykunun kişi sağlığı için önemi tartışılmaz derecede önemli. Fakat buna rağmen global raporlar birçok ülke için sağlıklı uykunun bir öncelikten ziyade lüks statüsünde olduğunu gösteriyor.

İyi haber ise egzersizin daha uzun ve deliksiz uyku sağladığını gösteren araştırmalar. Yapacağınız 20 dakikalık egzersiz bile uykunuza önemli katkılar sağlayabiliyor. Life Fitness uzmanlarından uyku ilgili bazı faydalı bilgiler:

• Az uyku metabolizmayı doğrudan yavaşlatıyor. Araştırmalar günde yedi saatten daha az uyuyan kişilerde obezite eğiliminin %75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Sonuçlara göre az uyumak vücuttaki açlık hormonu ghrelin’ı arttırırken tokluk hissi veren leptin hormonunun azalmasına neden oluyor.

• Ağır egzersiz programıyla az uykunun bir arada olması faydadan çok zarar sağlayabiliyor. Çünkü egzersiz sırasında vücutta gerçekleşen hücresel yıkım, uyku sırasındaki yapım ile tolore oluyor. Ağır egzersiz sonrası yeterli uykunun olmaması sakatlanma da dahil olmak üzere olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

• Ağırlık egzersizleri sonrası minumum 6 saatlik uyku kasların dinlenmesi için gerekli oluyor. Aynı Durum ağır Cardio egzersizleri için de geçerli.

• Uyku eksikliği beyinin enerji kaynağı glukoz metabolizmasını %30 - %40 oranında yavaşlatabiliyor. Bu durum egzersiz seviyenizi ve egzersize olan motivasyonunuzu etkileyebildiği gibi konsantrasyonunuzu düşürerek olası sakatlanmalara davetiye çıkarabiliyor.