Aydın Şoförler Odası ve Aydın Şoförler Esnaf Kefalet Kooperatifi başkanı Semih Özmeriç “ Ocak ayında Şoför esnafımızın Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde yaptırdığı ruhsat yenileme işleminde bu yıl borcu yoktur belgesinin istenmemesini bekliyoruz.” dedi.

Kovid 19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerde, etkilenen sektörlerin başında ulaşım hizmeti veren Şoför esnafının geldiğini belirten Aydın Şoförler Odası ve Aydın Şoförler Esnaf Kefalet Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Semih Özmeriç hem hükümetten, hem de yerel yönetimlerden beklentilerine dile getirdi. 

BÜYÜKŞEHİR RUHSAT YENİLEME İÇİN BORÇU YOKTUR BELGESİ İSTEMESİN

Kovıd 19 salgınında Şoför esnafının büyük zarara uğradığını belirten Özmeriç “Gerek Özel Halk Otobüslerimiz, gerek öğrenci taşıyan servislerimiz artık araçlarını yerlerinden  hareket ettiremiyorlar.  Tüm Dünya’nın yaşadığı bu zorluğu aşmak için el, ele vererek birbirimize destek olmalıyız. Uzun zamandır bu zorluğu yaşıyoruz ve dayanacak gücümüz kalmadı. Her yıl Ocak ayında Şoför esnafımız bağlı bulunduğu Büyükşehirden ruhsatlarını yenileme işlemleri yapılıyor, bu işlemler yapılırken  geçmiş dönemlere ait borcu yoktur belgesi isteniyor, aksi halde ruhsat yenilenemiyor, böyle olunca araçlar çalışamayacak.  Şoför esnafımız Pandemi nedeniyle bırakın borcunu ödemeyi günü kurtaramıyor. Borcunu ödeyemeyen  Şoför esnafımıza bu yıl Ocak ayında kolaylık sağlanması ve destek olunması amacıyla Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından  borcu yoktur belgesi olmadan ruhsatların yenilenmesini bekliyoruz. Bunun için Büyükşehir Belediye Meclis kararı  alınması gerekiyor, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu anlamda Şoför esnafımızın sesini duymasını  istiyoruz. Ayrıca yol kullanım ve Otogar ücretleri de Pandemi süresince alınmasın.”

 PANDEMİ DÖNEMİNDE KREDİ KULLANIMI YÜZDE 100 ARTTI

Aydın Şoförler Esnaf Kefalet Kooperatifinde kredi kullanımının 2019 yılına oranla yüzde 100 arttığını belirten Özmeriç “Kovid 19 salgınını bunda büyük etkisi oldu. Bu yıl toplam 150 milyon TL kredinin 80 milyon TL’’si kullanıldı. Geçen yıl bu rakam 40 milyon TL idi. 2020  yılına baktığımızda yüzde 100 bir artış görüyoruz. Esnafımız bu kredileri işlerini büyütmek amacıyla aldı, fakat Kovid 19 nedeniyle işyerleri kapandı, esnafımız çalışamaz duruma geldi, bir çoğu işyerlerine kapatma noktasında. Çalışmadan bu paralar ödenemez. Hükümetten beklentimiz kredi borçlarının 6 ay daha ana para ve faizleri alınmasın. Eğer icra yoluyla alınmaya kalkılırsa Şoför esnafımız araçlarını değerinin altında satmak zorunda kalacaklar. Ayrıca SSK ve Bağ kur primleri Pandemi döneminde alınmasın. Motorlu taşıtlar vergisi alınmasın, araç trafik sigortalarında ve Kasko sigortalarında  indirim bekliyoruz. Tüm bunlar yapılırsa esnafımız iflastan kurtulur. Bu zor günleri atlatmak küçük esnafımızı ayakta tutmak için destek Hükümetten de yerel yönetimlerden  destek bekliyoruz. “diye konuştu.