Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye’de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünden dolayı sağlık kurumlarına başvuranlarla ilgili haberleri gelmeye başladı. Halk arasında ‘kene ısırması’ olarak da bilinen KKKA virüsü, geçen yıllarda olduğu gibi yine Orta Anadolu bölgesinde kendini gösterdi.

Ölümcül sonuçlar doğuran KKKA virüsü, kenelerde oluşmuyor. Virüs hayvanlardan kenelere geçiyor. Kenelerin taşıyıcı olduğunu, 50’den fazla virüs ve hastalığın varlığı biliniyor. İnsanlar grip virüsüne yakalandıktan sonra bir hafta içerisinde kendi vücut direnci ile yenebildiği gibi KKKA virüsüne yakalanan hayvanlar da bu virüsü 7-10 günde yok edebiliyor. KKKA virüsü insan vücudunda çok çabuk üreyip, ölümcül sonuçlara neden oluyor. KKKA virüsü insan ve hayvanlara kene ısırmasından bulaşabildiği gibi, hayvanlardan insanlara ise kan, salgı ve çiğ etten geçebiliyor. Hatta sütten dahi geçebildiği tahmin ediliyor.

ASIL TEHLİKE HAYVANDAN İNSANA GEÇMESİ
KKKA virüsüyle ilgili asıl tehlikenin, bu virüsün hayvanlardan insanlara bulaşmasının olduğunun altı çiziliyor. Çünkü, hayvanlar kene ısırmalarına daha fazla maruz kalıyor. Hayvanlar bir keneden aldığı virüsü yenemeden, başka kenelerden de virüs aldığında bu durum kenelerin hızla çoğalmasına ve virüsün hızla yayılmasına neden oluyor. Bu kısır döngü virüsün hayvanlardan insanlara bulaşma ihtimalini arttırıyor.

KENE MÜCADELESİNİN YOLU HAYVANLARI KORUMADA
Kene ile başarılı mücadele için kenenin kan emme zincirinin kırılması gerekiyor. Kenenin kan emme zincirini kırmak ancak büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların barınaklarıyla birlikte aynı anda kene ilacıyla ilaçlanmasıyla sağlanabiliyor. Bu sayede hayvanların üzerindeki ve çevresindeki tüm keneler tamamen yok edilerek, yenilerinin o alana uzun süre gelmesini önleniyor.
Halkın yoğun olduğu piknik ve pazaryerleri, cadde, sokak ve evlerin etrafının da ilaçlanması kene sorununun çözümüne katkı sağlıyor. Hayvanları kene istilasından koruyamadıkça, insanları KKKA virüsünden korumanın mümkün olamayacağı belirliyor. Son yıllarda kenelerin hızla çoğalmasının en büyük nedeninin bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığı iddia ediliyor.