Nazilli’de çocukluğundan bu yana el sanatları ile uğraşan 56 yaşındaki ev hanımı Filiz Erözkan, sokakta çöplerden topladığı atık malzemelere yeniden hayat vererek süs eşyasına dönüştürüyor.Hediyelik eşya yapan Erözkan,malzemeyi  para verip almaktansa  insanların kullanmamak üzere çöpe attığı malzemeleri toplayıp  yeniden hayat verdiğini  söyledi.

Plastik,cam, kağıt atıklar olmak üzere çöplerde buldukları her şeyi değerlendirmeye çalıştığını vurgulayan Erözkan, böylece hem doğayı temizleyerek katkı sunduğunu hem de kullandığı basit malzemelerle her defasında bir öncekine benzemeyen başka bir eser ortaya çıkardığını  ifade etti.

“KULLANILMAYAN EŞYAYA YENİDEN HAYAT BULDURUYORUM”

Eve getirdiği atık maddeleri tutkal ve boya kullanarak şekillendirdiğini anlatan Erözkan,"Genellikle ev dekorasyonunda kullanılan süs eşyaları yapıyorum. Bunu  yaparken de kağıtlar, gazeteler,yumurta kutuları, teneke ve plastik kutular, çam fıstığı kabuğu,fincan,çaydanlık,tabak, süzgeç,  süpürge,kürdan,çam kozası,kırık sandalye,daha doğrusu ne bulursam onu kullanmaya gayret gösteriyorum.Ortaya özgün ve ilginç tasarımlar çıkıyor. Ben bir bakıma halkın para verip, kullanıp, işlevini yitirdiği için daha sonra çöpe attığı malzemelere  farklı yeniden hayat bulduruyorum”dedi.

“YUMURT KOLİLERİNİ KAYNATIP HAMUR HALİNE GETİRİYOTUM”

Evinde hobi olarak başladığı bu işin  hayatının bir parçası olduğunu ifade eden Erözkan,”Arkadaşlarım yaptığım  bu süslemeleri görünce ev değil sanki müze diyorlar.

Kendimi bildim bileli el sanatlarıyla uğraşıyorum. Hobi olarak başladım hayatımın bir parçası haline geldi. Mümkün olduğu kadar malzemeyi parayla almamaya çalışıyorum. Mesela yumurta kolilerini kaynatıp hamur haline getiriyorum ve  dekoratif amaçlı süslemelerde kullanıyorum. Çam fıstık kabuklarını değerlendirip duvar süsleri, Kürdanlardan  şişe süslemeleri, Hamurdan duvar sargıcı,kurumuş çiçekleri değerlendirip tepsi süsleri, eski sandalye arkasından ayna yapıyorum. Eski tepsileri nostaljik bir görünüme kavuşturuyorum. Kumaş sarılan rulo kağıtlarından ev dekorasyonunda vazo olarak kullandım. Hamurdan maliyeti yüksek balıklı tablolar yaptım. Tuvalalet kağı, havlu peçete  rulolarından duvar süsleri yapıyorum.”dedi.

BELEDİYE BAŞKANI ALICIK’TAN  SERGİ İÇİN YARDIM İSTEDİ

Yaptığı eşyaları satacak henüz bir yer bulamadığını bunun için şimdilik maddi kazanç sağlamadığını dile getiren Erözkan,”Kazanç elde edemiyorum diye bu işi yapmaktan asla vazgeçmedim.  Belediye Başkanımız Haluk Alıcık ve Dernek başkanımız Hikmet Çiçek’in destekleriyle bir sergi açmak ve el emeği göz nuru el sanatlarımı Nazillili vatandaşlarımıza tanıtmayı amaçılıyorum. Halkımızın el emeğine sahip çıkacağına inanıyorum. Bir sergi açılırsa ve imkân sağlanırsa orada yaptığım tüm el emeği göz nuru eşyalarımı sergilemek az da olsa ekonomik anlamda rahatlamayı umut ediyorum”ifadesini kullandı.

“BU İŞ BİR NEVİ TERAPİ NİTELİNDEDİR”

Bu işle uğraşmayı sevdiğini ve yeni bir şeyler keşfetmenin heyecanıyla evinde çalıştığını sözlerine ekleyen Erözkan,”Bu sanat insanı farklı dünyalara götürüyor. Bütün dertlerimden sıkıntı ve streslerimden kurtuluyorum.Bir nevi bana  terapi oluyor.Evde boş duran kadınların hem sağlık açısından hem de  bu tür eşyaları  iki üç katı fiyatına almak yerine kırık,eski, çöpe atılmak üzere bırakılan eşyaları değerlendirerek yeniden kullanılabilir hale getirmelerini tavsiye ediyorum”şeklinde konuştu. 

img_1899.jpg

img_2046.jpg