Nazilli Belediyesi, 3 ana fonksiyon termal kamera ile ateş ölçümü yapabilen, anlık veri kaydeden, çift taraflı pulverizasyon ile virüslerle dış ortamda mücadele edebilen, UVC lambalar ile iç ortam virüs ve bakteri dezenfeksiyonu yapabilen, kimyasal kullanmadan ibadethanelerde hızlı zemin dezenfeksiyonu sağlayan, yörünge ve rota planlama yazılımına sahip, engelleri algılayabilen ve yüzde yüz yerli yazılımla geliştirilen NAZBOT-1’in lansmanını yaptı.

TÜRK HALKINA BAYRAM HEDİYESİ
Nazilli’nin ilk yerli robotu olan NAZBOT-1’in gelişim süreci ile ilgili bilgi veren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Biz NAZBOT-1 ile birden çok düşünceyi bir araya getirdik. 23 Nisan’da başladığımız çalışmalar 19 Mayıs’ta sonuçlandı. Biz o zaman bir bayram hediyesi verelim diye düşünmüştük ama Ramazan Bayramı’na nasip oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütmüş olduğumuz bu çalışmaya Nazilli Belediyesi olarak tam destek verdik. Mühendis arkadaşlarımızın hem maddi hem de manevi olarak yanında olduk. Nazilli’deki genç mühendis arkadaşlarımıza, bu robotun yapımı için iş yerlerini açan değerli esnaflarımıza, akabinde Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger ve Sayın Kaymakamımız Sedat Sırrı Arısoy’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na, devlet büyüklerimize, Nazilli Kent Konseyimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün Türk halkına, Nazillili hemşehrilerimize böylesine güzel bir robotu bayram hediyesi olarak sunuyoruz. İnşallah sağlıklı günlerde daha iyisini yapacağımıza inanıyoruz. Bu araçla vücut ısı ölçümünü yapabileceğiz. Ayrıca tehlike arz eden yüksek ısıyı merkeze bildirebilme özelliğine sahip. Aynı zamanda güvenlik kamerası olarak kullanabiliyoruz. İlaçlama ve dezenfekte çalışması yapabiliyoruz. Şuanda UVC kameralarını kullanmıyoruz çünkü kullanıldığı anda robotun yanında insan bulunmaması gerekiyor. Ultraviyole ışınlarla da dezenfeksiyon sağlayabiliyoruz. Robotumuz şuanda tamamen kullanıma hazır. İlerleyen aşamalarda inşallah bu robotumuzu geliştireceğiz. Belediyecilikte birçok hizmette kullanabileceğimize inanıyoruz. Mühendis arkadaşlarımız Nazillili. Ayrıca Adnan Menderes Üniversitesi’ne de teşekkür ediyoruz. Bu süreçte bize destek olan kıymetli hocalarımıza, bütün fabrika sahiplerimize tek tek teşekkür ediyorum. Belediyemiz için güzel bir başlangıç. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
YÜZDE YÜZ YERLİ SERMAYE
NAZBOT-1’in tasarımını yapan Makine Mühendisi Caner İnceoğlu, program sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Covid-19 ile mücadelede dünya gelinde UVC ışınlarından faydalanıldığını söyleyen İnceoğlu; “NAZBOT- 1 ile diğer ülkelerde uygulanan yöntemleri geliştirerek yeni ve yüzde yüz yerli bir tasarım geliştirdik. Ateş ölçebilme özelliği sayesinde tüm ortamı denetleyebilme ve bulunduğu alanda kayıt alabilme özelliğine sahip. Yüz tanımlama özelliğine sahip. Engel anında durabilen ve pek çok teknik özelliğe sahip bir robot. Dış piyasadan alabileceğimizin yarısından daha az bir maliyetle tasarladık. İlerleyen dönemde daha da geliştirip daha estetik hale getirmeyi planlıyoruz. Bize destek veren herkese, Sayın Belediye Başkanımıza, Nazilli Belediyemize çok teşekkür ediyorum” dedi.