Soma’da yaşanan maden faciasının Türkiye’nin en büyük maden felaketi olarak tariha geçtiğini belirten MHP İl Başkanı Fevzi Köse, “Bu maden faciasında 301 maden işçimiz hayatını kaybetmiş, nice ocaklar sönmüştür. Bu elim felaketin ardından konuşulanlar, madenle ilgili tespitler, olayın gerçekleşmesinde, ihmalleriyle bu faciaya davetiye çıkaranlar, madende çalışan işçilerin ve faciadan canını kurtaran işçilerimizin anlattıkları, bu facianın bir kaza değil cinayet olduğunu gözler önüne serdiği gibi, madencilik sektöründeki çarpıklıkları da ortaya çıkarmıştır. Maden işçilerimizin Soma madenindeki akibetleri, Aydınımızda maden ocaklarında çalışmakta olan maden işçilerimizin de akibeti olmamalıdır. Unutmayalım ki madencinin kaderi ölüm değildir. İş kazaları asla kader değildir. Soma faciasında gördüğümüz üzere maden işletmecisi firmanın ihmal ve kötü niyetli tutumları sonucu maden işçilerimiz bile bile ölüme gönderilmiştir; bu bir cinayettir. Aynı acıları, aynı kaderi Aydın’ımızda bulunan maden ocaklarındaki işçilerimiz de yaşamamalıdır. Bunun için, bu dayanılmaz acıyı bir daha yaşamamak için Soma'daki facia bizlere ders olmalıdır” dedi.

MHP olarak Aydın'daki maden ocaklarını işleten firmaları mercek altına aldıklarını kaydeden Köse, “İş Güvenliği Uzmanları ile görüştük ve ne üzücüdür ki, Aydın'daki maden ocaklarında çalışan bine yakın maden işçisi kardeşimizin iş ve can güvenlikleri açısından tehlike içerisinde çalıştıklarını gördük. Aydın kamuoyu ve bizler, yetkililerden bu soruların cevaplarını beklemekteyiz. Aynı zamanda ocaklardaki eksikliklerin acilen denetlenmesi, eksikliklerin belirlenerek giderilmesini, sayıları bini bulan maden işçisi kardeşlerimizin güvenli iş ortamlarında çalışmaları hususunda ne gerekiyorsa derhal çalışmaların yapılmasını, eylem planlarının oluşturulması veya yerine getirilmesini talep etmekteyiz. Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı olarak bizler bu konunun her daim takipçisi olacağız” diye konuştu.

MHP, MADEN OCAKLARININ DURUMUNU SORDU
Maden ocaklarının durumuyla ilgili olarak işlemeler ve ilgili makamlara sorular yönelten Köse, açıklamasını şöyle tamamladı: “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 sayılı madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesini onaylamak için daha kaç cana malolması gerekiyor. Özellikle son zamanlarda Sıralılar'da bulunan ocaklarda aşırı derecede sıcaklık artışı bulunmaktadır.Yöneticiler bu sıcaklık artışını takip etmekte midir? Bu konuyla ilgili olarak yetkililer ne gibi önlemler almışlardır? Aydın da; Söke, Şahnalı, Sıralılar, Dalama, Nazilli ve Köşk' te bulunan maden ocaklarında çalışanlara mesleki eğitim verilmekte midir? Çalışanlara İş Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimleri verilmekte midir? İş Güvenliği uzmanları var mıdır? İşyeri hekimleri var mıdır? Risk analizleri yapılmış mıdır? Ocak içerilerinde algılama sensörleri var mıdır? Isı değişimleri takip edilmekte midir? Metan gazı ölçümleri yapılmakta mıdır? Ocak içerisinde kaçış noktaları, nefeslikler var mıdır? Ocaklarda yangın tehlikesi var mıdır? Ocaklarda Yaşam Odaları var mıdır? Ocaklarda Acil durum planları var mıdır? Ocaklarda her vardiyada acil eylem ekipleri var mıdır?”