Artan iştahınızı kontrol etmekte oldukça zorlanabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, bu durumda sağlıklı ve düşük kalorili seçeneklere yönelerek hem yeme isteğinizi karşılayabileceğinizi hem de kilo alma riskinden kurtulabileceğinizi söylüyor. İşte size Dilara Koçak’tan aşırı soğuklarda beslenme önerileri:

Çorbalara ağırlık verin, bol su ve bitkisel çay tüketin
Mevsim sebzeleriyle hazırlanmış sıcak bir çorba kış aylarında hem keyifle tüketeceğiniz hem de midenizi doldurarak tokluk hissi yaratacak sağlıklı bir seçenektir. Çorbanıza küçük bir miktar taze zencefil de eklemeniz boğaz ağrılarına karşı da iyi gelecektir.

İştahınızı kontrol etmek için bol sıvı özellikle de su ve bitki çayları tüketmeye dikkat etmelisiniz. Üstelik soğuk algınlıklarına karşı bol sıvı tüketmek önemlidir.

Sıcak su içine çubuk tarçın biraz bal limon ve taze zencefil eklenebilir.
Sut ile tarçın ve biraz bal karıştırılabilir.

Yağsız patlamış mısır, hem keyifli hem düşük kalorili bir atıştırmalık
Havalar tam film izlemelik. Ayrıca, bir araştırmaya göre kadınların fazla kilolarının bir suçlusu da sevilen diziler. Film ya da dizi izleme eylemini daha keyifli kılmak için ise elbette elimiz atıştırmalıklara uzanıyor. İşin en tehlikeli kısmı ise akşam yemeğini TV karşısında yemek. Çünkü bu yemek normalden çok daha fazla uzuyor. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, “Mutlaka TV karşısında bir şeyler yemek istediğinizde ise yoğurt ve meyve gibi sağlıklı seçeneklere yönelmeniz yararınıza olacaktır. Yağsız patlamış mısır ise hem düşük kalorili hem de kışa yakışır keyifli bir atıştırmalık!” diyor.

Dilara Koçak: “Kış sebzelerini menünüzden eksik etmeyin”
Öğünlerde kış sebzelerine ağırlık verilmesini tavsiye eden Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, “İnsan doğası gereği kış aylarıyla birlikte metabolizma çalışma hızı da yavaşlıyor. Bu da vücudumuzun daha az kalori harcamaya başlaması anlamına geliyor. Dolayısıyla kilo almamak ya da kilo kaybetmek istiyorsak daha düşük kalorili yiyeceklere yönelmemiz veya aldığımız kaloriyi yakmak için hareket etmemiz gerekiyor. Kış mevsiminde olduğu gibi metabolizmanızın yavaşladığı durumlarda egzersiz yapmanız çok önemlidir. Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız. Üstelik düzenli egzersize bağlı olarak vücut enerjisi artar, yorgunluk hissi minimuma düşer,” diyor.

Light etiketli ürünlere dikkat
Diyet ürünler ise tehlikesiz göründükleri için aşırı tüketime oldukça müsait. İstenmeyen tablo bu gıdaların diyet etiketli olmasına rağmen hala kalorili olduklarını unutunca ortaya çıkıyor. Unutmayın ki, bir ürünün ambalajında light etiketi bulunması demek, istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor.

İşte size Uzaman Diyetisyen Dilara Koçak’tan lezzetli bir tarif:

YAĞSIZ ELMALI KEK
½ çay bardağı esmer şeker
½ çay bardağı light süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı kepekli un
½ çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet elma
Yarım paket kabartma tozu

Şeker ve yumurtayı rengi beyazlaşıncaya kadar iyice çırpın. Elma dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Elmayı küp doğradıktan sonra hamura ekleyip son kez karıştırın. Önceden yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 170 derece fırında, yaklaşık 20–25 dakika, üstü kızarıncaya kadar pişirin. 

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak hakkında:
Dilara Koçak Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversite yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanını aldı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programı’nı tamamladı. Çeşitli hastanelerde klinik alanda ve yönetici olarak görev yaptıktan sonra, 1999 -2004 yıllarında Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi olarak çalıştı. Kendisi halen Amerikan Hastanesi konsültan diyetisyenidir.
2003 -2004 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde konusu ile ilgili gözlemler yaparak bu yöndeki tecrübelerini güçlendiren Dilara Koçak’ın birçok uluslararası ve ulusal bilimsel araştırması bulunuyor. Şirketlerin ve şirket çalışanlarının beslenmelerine yönelik danışmanlık ile wellness kavramını geliştirme konusunda Türkiye’de yeni bir sektör açmış olan Koçak, kurmuş olduğu Mezura Kliniği’nde uzman doktor, psikolog ve diyetisyenlerden oluşan ekibi ile hem bireylere hem de kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor. Mezura ekibi Türkiye’deki birçok şirkete, yönetici ve işadamına beslenme koçluğu yapıyor. 2006 yılından beri her sene yenilenen “ İyi Yaşam Günlüğü” çalışmalarının yazarı olan Dilara Koçak, aynı zamanda Milliyet Gazetesi sağlık ve beslenme yazarıdır. Koçak’ın “Dilara Koçak ile İyi Yaşam” kitabı 2007 yılında, Afiyetle Diyet isimli kitabı ise 2009 yılında okurlarıyla buluşmuştur. TRT Türk kanalında 2010 yılında başlayan TV programı ise hafta içi her gün yayınlanmaya devam ediyor.