Kuşadası’nda çevre yolu üzeri sanayi sitesi karşısındaki bir alış veriş merkezi inşaatı sırasında meydana gelen toprak kayması sonucu oturulamaz raporu verilerek boşaltılan Mücella Emgin, Dergah ve Özgür sitelerini boşaltmak zorunda kalan toprak kayması mağdurları, Kuşadası Belediyesi önünde eylem yaptı.

Toprak kayması mağdurları, basın açıklaması yaptıktan sonra Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’yı makamında ziyaret ederek, sorunlarını anlattı.

Belediye önünde gerçekleşen eylemde toprak kayması mağdurları adına açıklamayı yapan avukatYunus Usta, toprak kayması faciasının ardından geçen üç aylık süreçte kendileriyle hiçbir makamın ilgilenmediğini söyledi. Belediyenin mağdurlara barınma olanağı başta olmak üzere bazı olanaklar sağladığını, bundan sonra da mağdurlara destek olması gerektiğini belirten Avukat Yunus Ustan, “ Biz yer kayması mağdurları olarak, Kuşadası Belediyesinden, belediye suçlu olduğu için taleplerde bulunmuyoruz. Belediyeden taleplerimiz tamamen belediyenin bu gibi durumlardaki siyasi ve kanuni yükümlülüklerini yerine getirmesi beklentisidir“ dedi.

Toprak kaymasının yaşanmasından sonra milletvekilleri ile bir toplantı yaptıklarını söyleyen Avukat Yunus Usta “Milletvekillerinin hepsi notlar aldı. Kredilerle, Sigortalarla ilgili çalışma yapacağız dediler. Onlarla görüştüğümüz günden bu yana 70 gün geçti. Hiç birinden ses seda yok. Olayın yaşandığı o ilk anlarda biraz siyaseti kullanarak herkes bir şey yapmaya çalıştı ama bu gün doksanıncı gün yanımızda kimseyi bulamıyoruz” diye konuştu.

Toprak kayması mağdurların belediye önünde eylem yaptığını öğrenen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, mağdurları makamında kabul ederek uzun bir görüşme yaptı. Görüşmede, toprak kayması mağdurları Kasım ayından bu yana yaşadıklarını Başkan Kayalı’ya aktardı ve yardım istedi.

Geçen süreçte yaşananları, yapılan temasları, alınan kararları ve diğer makamlar ile yapılan görüşmeleri aktaran Belediye Başkanı Özer Kayalı, “Olay yaşanır yaşanmaz ilk önceliğimiz sizlerin can güvenliğiydi. Bunun için tahliyeleri yaptık. Kaymayı durdurmak için inşaat alanını doldurttuk. Ardından yasaların izin verdiği tüm desteği sağlamaya çalıştık. Meclisimizden kira yardımı kararı çıkardık. Taşınmalara maddi ve manevi katkı sağladık. Bu bölge ile ilgili kararı verebilmek için derin ve hassas sondaj gerektiren bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor. Bununla ilgili ihale hazırlığı tamamlandı. Kısa sürede çalışma başlayacak. Bu hassas çalışmanın sonunda binaların güçlendirilmesi, tahliyesi veya yapılması gereken diğer çalışmalar yapılacak. Öte yandan kentsel dönüşüm programı çerçevesinde sizlerin mağduriyetini gidermek için görüşmelerimiz sürüyor” dedi.