Pazarcılar, tekstil pazarının geçici de olsa durdurulması ile turizm sezonunun başladığı günlerde mağdur edildiklerini ileri sürerken, Kuşadası Ticaret Odası’ndan ise çarpıcı bir açıklama geldi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarı nedeniyle çarşı esnafının büyük mağduriyet yaşadığını belirterek, tümüyle kaldırılması gerektiğini söyledi.

- SERDAR AKDOĞAN, “ ESNAFA ZARAR VEREN PAZAR YERİ KAPATILMALI
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası’ndaki Pazar yerleriyle ilgili geçen yıl kapsamlı bir rapor hazırladıklarını ve bu raporda tekstil pazarı dahil tüm pazaryerleriyle ilgili çarpıcı sonuçlar bulunduğunu söyledi. Belediye yönetiminin ticaret odası meslek komitelerinin katkılarıyla hazırlanan bu raporu mutlaka dikkate alması gerektiğini kaydeden ve Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarının kaldırılmasından yana olduklarını belirten Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, "Gerekirse haftada bir gün çarşı merkezinde, esnafının ürünlerini, belirlenecek sokaklarda, rahatlıkla satabileceği festival havasında, indirim günleri düzenlenebilir. Böylece turist çarşıya yönlendirilmiş, yapılan ticaret kayıtlı ekonomiye kazandırılmış olur. Ancak, bu şekliyle düzenlenen tekstil pazarı, hem esnafımıza hem de Kuşadası ekonomisine büyük zarar veriyor ve kesinlikle kaldırılmalı" dedi.

- RAPORA GÖRE, TEKSTİL PAZARINDA 40 MİLYON KAYIT DIŞI PARA DÖNÜYOR
Kuşadası Ticaret Odası tarafından meslek komitelerinin katkılarıyla hazırlanan “Kuşadası Semt Pazarları Raporu”na göre, Kuşadası şehir merkezinde çarşamba günleri kurulan tekstil pazarında, yıllık 40 milyon liralık kayıt dışı para döndüğü, bunun ilçedeki diğer esnafı olumsuz etkilediği ileri sürülüyor. Raporda, Kuşadası Belediyesi'nin işgaliyelerden yılda 600 bin lira kazandığı tekstil pazarının kaldırılması ve yerine haftada bir gün, çarşı esnafı tarafından, panayır havasında indirim günleri düzenlenmesi önerildi. Tekstil pazarının Kuşadası esnafına büyük darbe vurduğuna değinilen “ Kuşadası Semt Pazarları Raporu”nda, özellikle yaz aylarında kurulan ve turistlerin ilgi gösterdiği tekstil pazarı hakkında olumsuz görüşlere yer verildi. Raporda, çarşamba günleri kurulan tekstil pazarında, yıllık 40 milyon liralık kayıt dışı para döndüğü ve Kuşadası’ndaki esnafın da bundan olumsuz etkilendiği vurgulanarak, pazarda insan sağlığına zararlı ve taklit ürünlerin satıldığına dikkat çekilerek, "Kuşadası Ticaret Odası'na, vergi mükellefi olan 437, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kayıtlı 389 ticari işletme bulunmaktadır. Bu işletmeler tekstil pazarından olumsuz etkilenmektedir. Kayıt dışı, vergisiz satışlar Kuşadası esnaf ve tüccarına doğrudan zarar vermektedir. Pazar, kayıt dışı ekonomik faaliyetleri kolaylaştırmakta ve özendirmektedir. Sahte, garantisiz ve sağlığa aykırı ürünler satılmaktadır " denildi.

- TEKSTİL PAZARININ AKİBETİ HENÜZ BELLİ DEĞİL
Bu arada, Kuşadası Cumhuriyet Mahallesi’nde Candan Tarhan Bulvarı’nın ara sokaklarında haftanın her Çarşamba günü kurulan tekstil pazarı ile ilgili yeni düzenleme kararının ardından, bu hafta polis ve zabıta önlemleri altında Pazar yeri açılmamıştı. Kuşadası Belediyesi tarafından oluşturulan Pazar yeri komisyonunun hazırlayacağı rapor doğrultusunda Çarşamba günleri kurulan tekstil pazarının yerinin değiştirilmesi ve tezgah açan pazarcıların yeniden gözden geçirilmesi hedeflenerek, ilk olarak mevcut tekstil pazarının, Pazaryeri komisyonunun çalışması tamamlanana kadar açılmaması kararı alınmıştı. Bu kararın ardından, önceki akşam saatlerinden itibaren Pazar yerinin kurulduğu Cumhuriyet Mahallesi’nin ara sokaklarında hem polis, hem de zabıta ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alınmış ve pazarcıların tezgah açması engellenmişti. Kuşadası’nda tartışmalara yol açan tekstil pazarıyla ilgili Kuşadası Belediyesi tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, meclis üyelerinden ve ilgili birim müdürlerinden oluşan Kuşadası Belediye Pazar Yeri Komisyonu tarafından yürütülen düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla kamuoyunun bilgilendirileceği kaydedildi.