AYDINPOST / RÖPORTAJ DUYGU SEVİMLİ  

Değerli okurlar sizlere ülkemizde gönüllülük, dürüstlük, güvenirlilik, yardımseverlik insan hayatına saygı duyma ve değer verme ilkeleri ile ülkemizde muhtacın kurtarıcısı olan AKUT (arama kurtarma timi) Kuşadası ekibi ile yapmış olduğumuz söyleşiyi paylaşıyoruz.

AKUT Aydın Şubesi Kuşadası Lideri Dr. Tunç Tuncer ile AKUT'u ve bölgede yaptıklarını konuştuk. Tuncer’in yaptığı işin kutsal bir çalışma olduğunun fakında olduğu gözden kaçmadı. Şimdi gönüllü olarak her kötü koşulda vatandaşın yardımına koşan o ekibin Lideri Dr. Tunç Tuncer ile yapmış olduğumuz röportajı paylaşma vakti geldi.  

İşte AKUT Lideri Dr. Tunç Tuncer ile yaptığımız röportajın detayları...

Öncelikle AKUT için Aydın ve ülkemizde ekip olarak misyonunuz nedir?

Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, kazazedelere temel ilkyardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmek derneğimizin temel amacıdır.

AKUT olarak arama kurtarma faaliyetleri dışında çalışmalarınız oluyor mu?

Tabi ki AKUT olarak çalışmalarımız sadece arama kurtarma değil, Kuşadası ve genel AKUT olarak birçok sosyal projemiz bulunmakta. Bunlardan bir tanesi AKUT vakfımız adına birçok öğrenciye burs imkânı sunmaktayız. Deprem simülasyon’un bulunduğu bir tırımız bulunmakta ve Türkiye’nin her yerini gezerek deprem hakkında bilgilendirme yapmaktayız.  Çocuklar için düzenlediğimiz tiyatro oyunlarımız oluyor. Türkiye’nin her yerinde seminerler vermekteyiz. 2 yıl önce çocuklarla birlikte tabelasını yeni diktiğimiz Hatıra Ormanımız bulunmakta. Her bölge genel de kendi içinde bu tarz faaliyetler yapmakta. Bizlerde Kuşadası ekibi olarak bu konularda elimizden geldiğince uğraşı vermekteyiz.

Peki,  vermiş olduğunuz eğitimler nelerdir?

Arama kurtarmada belli alanlarımız bulunuyor ve bunların birbirinden çok farklı. Başta deprem olmak üzere; sel, yangın gibi afet türleri hakkında genel bilgiler aktarılan, mücadele kaynakları hakkında genel bilgiler verilen eğitimlerimiz var, Deprem sonrası oluşan enkaz formasyonları hakkında genel bilgilerin verildiği eğitimler var,  yangın durumu gibi uygulamalı vermiş olduğumuz birçok eğitimimiz var. 

Eğitimlerinizde işbirliği içinde olduğunuz kuruluşlar var mı?

En çok AFAD ile işbirliği içindeyiz. Bunun sebebi de AKUT ile aşağı yukarı benzer konular hatta birlikte tatbikat da yapıyoruz. UMKE, 112 ve İtfaiye ile birlikte çalışmalar yürütmekteyiz.

AKUT görevlileri ve gönüllüleri olarak, sizin için AKUT’un değerleri nelerdir?

Gönüllülük, dürüstlük,  güvenirlilik,  yardımseverlik insan hayatına saygı duyma ve değer verme AKUT’un asıl değerleridir.

Son olarak akut olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Biz bunu yapıyoruz ve yapabiliyoruz. Gerçekten çok vaktimizi de alan bir durum ama tabi ki seve seve yapıyoruz. Bu olmasa da insanların mutlaka bir sivil toplum örgütüne üye olmasını öneririm. Çünkü öbür türlü sadece işe gidip eve gelmek insanın çevresine pek fazla bir şey vermemesini sağlıyor. Tavsiyem bizim yaptığımız gibi profesyonel bir zihniyet ile ama amatör olarak herkesin bir şeyler yapmaya çalışması. 

11427787_10153344314736358_4613310228789915309_n.jpg1549258_10153327723496358_5627009215671394101_n.jpg1920250_10203718875549480_6478952546766804547_n.jpg