Sağlık Bakanlığı'nın da sık sık tedbirlere uyulması yönündeki tavsiyeleri devam ederken, mutasyon virüslün Aydın'a da sıçradığı yetkili makamlarda teyit edildi.

Aydınpost haber merkezinin elde ettiği bilgilere göre Aydın'da mutasyon virüsü taşıyan 8 kişi tespit edildi.

Mutasyon virüs taşıdığı öğrenilen şahısların KYK yurdunda izole edildiği öğrenildi.


Mutasyona uğramış virüs belirtileri neler?
 
E484K" adlı mutasyon, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarında görülen değişimin aynısını içeriyor. Öte yandan gündemde yer alan bir diğer önemli başlıklardan olan mutasyonlu virüs belirtileriyle ilgili Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir'' diye konuşmuştu.

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir."

Viral varyant ne demek?

Türkiye'de İngiltere'deki mutasyonlar dışında Güney Afrika varyantı ve Brezilya varyantı ile karşılaşıldığını açıkladı. Bu açıklama ardından varyant terimi yeniden gündem oldu. Bazı özellikleriyle grubundan ya da ana tipten sapmış herhangi bir şey; varyant olarak adlandırılır. Bir virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni türlerine viral varyant deniyor. Her genetik değişim bir dizi varyant anlamını taşır.

Koronavirüste yeni varyantların özellikleri neler?

-Bulaştırıcılığı daha fazla

-İnsan hücrelerine daha kolay tutunabiliyor

-60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü

-Aşılara karşı daha dirençli