Cumhuriyet tarihinin ilk darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'i, bir dönem çiftliğinde çalışan Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki hemşehrileri anlattı.

Çok partili hayata geçilmesinin ardından kurulan Demokrat Partiden (DP) 1950 yılında başbakan seçilen ve 10 yıl iktidarda kalan merhum Menderes'in doğup büyüdüğü Koçarlı ilçesindeki Çakırbeyli Mahallesi girişinde ziyaretçileri, Türk bayrağı ve "Başbakanlarımızdan Adnan Menderes'in köyü Çakırbeyli'ye hoş geldiniz" yazılı tabela karşılıyor.

Tabelanın karşısında ise başbakanlığı döneminde Menderes'in sık sık gezdiği çiftliği bulunuyor.

Çiftlikte o dönem çalışanlar merhum Menderes'i ve onunla geçirdikleri günleri anlattı.

Eskiden çiftlikte şoförlük yapan 84 yaşındaki Mustafa Kanoğlu, "Menderes dedin mi bir düşüneceksin." ifadesini kullandı. Menderes'in ekmeğini çok yediklerini söyleyen Kanoğlu, "Çiftliğe geldiğinde kendisini traktörle gezdirirdim. Yanıma binerdi, gezerdik, çalışırdık. Çok beyefendi biriydi. İnsanlığını çok severdik. İnsanı çok sever, değer verirdi." diye konuştu.

"Aynı kaşıkla yemek yedik"

Merhum Menderes ile yaşadığı bir anıyı paylaşan Kanoğlu, "Bir gün Menderes, 4 asker ve 1 yüzbaşıyla çiftliğe geldi. Yemek yeniyordu. Rahmetli biraz dolaşacağını söyleyip ayrıldı. Yemek yerken merhum Menderes odaya geldi ancak 5 kişiyiz ve kendisine kaşık yok. 'Ben de yiyeceğim' dedi. En küçük bendim. Bana 'senin kaşıkla bir sen bir ben yiyeceğim' dedi. İkimiz aynı kaşıktan yemek yedik. Adnan Bey gibi birine çok az rastlanır. Rahmetli çok başkaydı." ifadelerini kullandı.

Kanoğlu, 27 Mayıs darbesini duyduğunda dünyasının yıkıldığını kaydetti. 

Darbe sonrası Adnan Menderes'in gözaltına alındığını öğrendiklerini anlatan Kanoğlu, "Ben o anda yere düştüm. Bizim o ihtilalde çektiğimiz sıkıntıyı kimse çekmedi. Akşam saat 8'den sonra kimseyi dışarı çıkartmadılar. Ekmek yemediğimiz günler oldu." dedi.

Eski çiftlik çalışanlarından Orhan Demir, Menderes'in yanında büyüdüğünü dile getirdi.

Merhum Menderes'ten tek bir kötü söz işitmediğini söyleyen Demir, şöyle konuştu:

 "Bahçesindeki çiçekleri sulardım. Her geldiğinde güler yüzlüydü. Bir gün su için kuyu kazılacak. Biz de oraya gittik. Su çıkarıldı. Bir baktık rahmetli uyuyakalmış. Düşünsene adam o kadar çok çalışmaktan uyumaya fırsat bulamamış. Yolda yürürken selam vermeden asla geçmezdi. En büyüğünden en küçüğüne kadar herkese selam verirdi. Köye geldiğinde onu ilk karşılayan hep biz olurduk. Menderes'in idam edilmesini kabullenemiyorum. Ölüm hak ama böylesi çok acı oldu. Bazen onunla ilgili sohbetler aklıma geldiğinde gözüm dolar ağlarım. Biz çok büyük bir babayı kaybettik."

"Ona çok kahve yaptım"

Çiftlikte eskiden ev işleriyle uğraşan 88 yaşındaki Münevver Çıkrık da Menderes'in çok iyi bir insan olduğunu söyledi.

Menderes'in çalışanlara çok kıymet verdiğini vurgulayan Çıkrık, "Ben daha 'Bey abi hoş geldin' demeden 'Nasılsın kızım iyi misin' derdi. Bazen işçilerle tarlada çalışırdı. Kahveyi çok severdi. Ona çok kahve yaptım. Bir gece aşçıdan kızartma istemiş. Aşçı da 'Bu saatte kızartma mı olur malzeme yok.' deyince rahmetli de 'Domates doğrayalım, ekmeğin içine de salça sürelim yiyelim.' demiş. Böyle mütevazı bir adamdı." dedi. 

Çıkrık, Menderes'in idam edildiğini duyduğunda çok üzüldüğünü sözlerine ekledi.  AA

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA