Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Özgür Şanlı, kış aylarında düşen vücut direnciyle birlikte gözlerin hastalıklara açık hale geldiğini söyledi.

Kış aylarında iş yerleri, okul, sinema, alışveriş merkezleri, toplu taşıtlar gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda kalış süreleri uzadığı için göz enfeksiyonlarının arttığını belirten Şanlı, adenovirüslerin hem boğaz hem de göz enfeksiyonuna yol açtığını ifade etti. Şanlı, "Bu yüzden hasta kişilerin havlu, yastık kılıfı, mendil gibi eşyalarını diğerlerinden ayırmaları ve başkalarının eşyalarını kullanmamaları gerekir. Hapşırırken, öksürürken mutlaka mendil kullanmalı. Eller sık sık yıkanmalı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, odalar sık sık havalandırılmalı ve klimaların bakımları yaptırılarak filtreleri değiştirilmeli. Virüs özellikle direnci düşük kişileri enfekte edeceğinden beslenme, dinlenme ve uykuya özen gösterilmelidir. Gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, kaşıntı, ışığa hassasiyet, sarımtırak mukoid akıntı gibi bulgular görüldüğü zaman hemen bir göz doktoruna muayene olmalısınız" dedi.

"KAPALI ORTAMLARI MUTLAKA NEMLENDİRİN"

Kışın ısınma ihtiyacı gereği kapalı ortamlar kaloriferler veya klima ile ısıtılacağı için ortam nemlendirecek ekstra bir girişimde bulunulmazsa gözyaşının hızlı buharlaşacağının altını çizen Şanlı, "Bilgisayarları yoğun kullanan ofis çalışanları göz kırpma refleksleri de azaldığından kuru göz sendromu ile daha da sık karşılaşır. Gözlerde kuruluk hissi, batma, kızarıklık, bazen batma sonrası aniden sulanma görülen belirtilerdir. Kaloriferlere nemlendirici koyarak ya da soğuk buhar üfleyen nebulizatörler kullanılarak ortamın havası yeterli oranda nemlendirilmeli. Rüzgar, soğuk ve güneş ışınlarına karşı kışın da güneş gözlüğü takmak çok faydalıdır. Özellikle karlı bölgelerde yeri kaplayan kar beyaz rengiyle güneş ışınlarını ikinci kez yansıttığı için yaz ayları kadar etkili olabilmektedir. Güneş gözlüğü hem rüzgar karşısında hem de toz karşısında mekanik bir engeldir. Ayrıca göz çevresindeki ince cilt dokusunu da korur. Güneş gözlüğü seçimi yaparken, UV filtresi olmasına ve UV absorbsiyon oranına dikkat edilmelidir" diye konuştu.