Şantiye Şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğunu belirten İMO Aydım şube başkanı Özlenen Alcı “Şantiye şefliği birden fazla yerde yapılamaz çünkü,  şantiye şefi bir inşaatın başından, sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan bir kişidir. Bilindiği üzere şantiye şefliği, bir yapının veya mimarlık, mühendislik hizmeti gerektiren  plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlemesi işidir. Şantiye Şefinin önemli görevleri bulunmaktadır.  Bunlardan ilki yapının fen ve tekniği, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü iş güvenliğinin sağlanması, işçi sağlığının gözetilmesidir” dedi. 

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ ANAHTAR KONUMDADIR 
Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem kuşağı üzerinde  olduğunu hatırlatan Alcı “Güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgari seviyeye indirilmesi için şantiye şefliği anahtar konumda yer almaktadır. Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, toplumda onarılması zor yaralar açmaktadır. Ayrıca şantiye şefliğinin kamuoyuna yakından ilgilendiren bir başka kilit rolü, şantiye alanında işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ile ilgilidir. Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliği ve Dünya üçüncülüğünü bırakmamaktadır. Bu işçi ölümlerinin büyük bir bölümünün inşaat sektöründe yaşandığı herkesin malumudur. Dolayısı ile iş kazalarına karşı alınacak önlemlerde Müteahhitlerin, sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi hayati önemdedir” diye konuştu.

Başkan Alcı, şantiye şeflerinin şantiyeden hiç ayrılmaması gerektiğini de belirterek gerek mevzuatta gerekse uygulamada yaşanan  eksiklikler ve yanlışlar nedeniyle şantiye şefliğinin çözümün değil sorunun bir parçası haline getirildiğine ifade etti. Başkan Alcı bunun ivedilikle çözülmesi gereken bir alan olduğunu sözlerine ekledi.