İncirde verimi azaltan ekşilik böcekleriyle mücadelenin kalite ve rekolte açısından büyük önem taşıması üzerine Aydın’da incir sezonuna az bir süre kala ekşilik böceğiyle mücadeleler başladı. 
Ekşilik böceklerinin kuru incirde verimi azaltan önemli zararlılardan olduğunu ifade eden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal,"Aflatoksin kontaminasyon incirde ağaçta görülmeye başlayan ve tüm hasat, kurutma dönemlerinde devam eden ve büyük ekonomik kayıplara neden olan önemli bir sorundur. İncirin ilimize sağladığı faydanın sürdürülebilir olması için kalitenin arttırılması ve incirin en büyük problemi olan aflatoksin ile mücadele edilmesi gerekmektedir. Aflatoksin yayılmasında incirde zararlanmalara yol açan ekşilik böcekleri ile mücadele etmek hem incirin kalitesinin artmasına hem de aflatoksinin yayılmasının önlenmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır. Ekşilik böcekleri ile mücadelede sadece çekici yem tuzakları ile mücadele yapılabilmektedir. Ya mevcut ruhsatlı ilaç kullanılmalı ya da üreticinin hazırladığı tuzaklar kullanılmalıdır. Tuzaklı mücadeleye ruhsatlı ilacın kullanılması durumunda Haziran'da, üreticinin kendi hazırladığı tuzakla mücadele yapması durumunda Nisan'da başlanır. Tuzaklar ileklemenin başladığı zaman kaldırılmalı son ileklemeden 5 gün sonra tekrar asılmalı ve usulüne uygun olarak mücadeleye hasat sonuna kadar devam edilmelidir” dedi.

“İNCİR VE AYDIN KELİMELERİ ÖZDEŞLEŞMİŞTİR”
İncir’in Aydınla özdeşleşip önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini ifade eden Köksal, “İncir yetiştiriciliği Ege Bölgesi'nin Büyük ve Küçük Menderes nehirleri arasında kalan vadi ve dağlık alanlarda yapılmaktadır. Ülkemiz kurutmalık incir üretiminde dünyada birinci sırada bulunmakta olup, toplam kuru incir üretimin yüzde 80'i Aydın’da yapılmaktadır. Dünyada incir denilince akla Türkiye, Türkiye'de ise Aydın ili ve sarılop çeşidi gelmektedir. İncir ve Aydın kelimeleri özdeşleşmiştir. Zaten coğrafi işaretle de tescil edilmiştir. Kuru incir Aydın ekonomisi için oldukça önemli bir ürün olup, ülkemiz dünya kuru incir üretiminde yüzde 55-60'lık payla birinci sırada yer almaktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir kısmının ihraç edilmesi ile yılda yaklaşık 170-180 milyon dolar ve taze incir ihracatından da 35 milyon dolar ile yaklaşık 210 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanmaktadır. Bununla beraber iç tüketimdeki miktarı ve yüksek katma değeriyle, kuru incirin ülkemize getirisi bu rakamdan çok daha fazla olmaktadır” diye konuştu.