AYDINPOST HABER SERVİSİ- 23 Aralık 2017 tarihinde Kütahya'da toplanan Baro Başkanları, Hukuksal sorunlar ile avukatlık mesleğine ilişkin sorunlarını değerlendirdi.

Baro Başkanları toplantının başında, 87 Yıl önce Menemen'de katledilen Asteğmen Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki'yi rahmet ve saygı ile anıldı.

Toplantıda Baro Başkanları, aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması konusunda anlaşmaya vardı.

“OHAL DERHAL SONA ERSİN”

Baro Başkanları, Türkiye'de devam eden OHAL'in derhal sona erdirilmesinin gerekliliğine işaret ederek “Demokratik rejime alternatif olarak gelişen bu süreçte, hükümetin hukuksal ve anayasal her türlü denetimden uzak olan bir işlevde olması Hukuk Devleti açısından son derecede tehlikeli bir gelişme olarak tanımlanmıştır. Hukukun evrensel ilkelerinin genel kabule ulaştırdığı adalete erişim ve adil yargılanma ilkelerinin ciddi biçimde ihlal edildiğine işaret eden Baro Başkanları, bu ilkelere yeniden kavuşulmasının yaşamsal olduğunu vurgulamışlardır. Bu süreçte özellikle de savunma mesleğine yönelik olarak KHK'lar ile getirilen sınırlamaların yargılamaları ciddi biçimde etkilediği ve evrensel normlardan uzaklaşıldığı konularında uyarıda bulunmayı görevleri olarak saymışlardır. Cezaevlerinin değişen koşullarından yargılamalara ve savunmaya ilişkin kısıtlamalara kadar bir dizi karar ve sonucun hukuk devleti tanımına uymadığı saptanmıştır. Keza, Anayasa'nın 138. Maddesi ile belirlenmiş ilkelerin uzağında kalınması nedeni ile yargıya müdahalelerin olağanüstü boyutlara vardığı ve bu nedenle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının da ciddi biçimde ihlal edilmiş olduğu tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

OHAL sürecinin en belirgin özelliklerinden biri de tutuklamaların ciddi ölçüde çoğalmış olmasıdır Diyen Baro Başkanları “Diğer yandan kaygı yaratan uzun tutukluluk sürelerinin de giderek artık ciddi boyutlara vardığına tanık olunmuştur. Bu bağlamda özellikle gazetecilere yönelik olarak tutuklama yolu ile geliştirilen ' gözdağı' süreci, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü ciddi biçimde ihlal etmiş ve ülkemizin özgür dünya üzerindeki itibarını sarsan ciddi boyutları ifade etmiştir” dedi.

 “SİYASETTE RANT ANLAYIŞI”

Toplantıya katılan Baro Başkanları, son bir yıl içerisinde ülkemizde çevre sorunlarının giderek artan bir boyut kazanmakta olduğuna işaret ederek, özellikle de ranta dayalı olarak gelişen bu sürece ilişkin Baroların Avukatlık yasasından kaynaklanan müdahale gücünü müzakere ederek “Son kez Gölcük Milli Parkında yaşanmakta olan ve toplumsal baskıya rağmen geri alınmayan kararların diğer örnekleri de Çanakkale Kaz Dağları, Artvin Cerattepe, İzmir Efemçukuru, Uşak-Kütahya Muratdağı, Menderes Havzası, Aydın Germencik, Bursa Uludağ, Uluabat ve İznik, Karadenizde ve ülkenin diğer kesimlerinde yaşanmaktadır. Keza, RES ve HES santralleri uğruna feda edilen değerler de bu rant arayışlarına dahildir. Bu süreçte özellikle ÇED raporlarının aranmaması veya bu raporlara uyulmaması şeklinde verilen hukuka aykırılıklar siyaseti rant anlayışı ile birleştirilmektedir” açıklamalarını yaptı.

“İŞVERENLE İŞÇİ ARASINDAKİ EŞİTSİZLİKLER”

Baro Başkanları İş Yasasında yapılan değişiklik ile getirilen zorunlu arabuluculuğun dava şartı haline getirilmesine ilişkin karşıtlıklarını ifade ederek, “Anayasadaki hak arama özgürlüğünün ihlal edildiğini tespit etmişlerdir. İşveren- işçi gibi eşitsizlikleri başından belli olan bireyler için öngörülen bu sürecin, sadece hukuksal sonuçları itibariyle değil, emek dünyasına yönelik sonuçları itibariyle de kabul edilemez olduğu saptanmıştır. Adalet Bakanı tarafından yapılan ve boşanmada da arabuluculuk müessesinin devreye gireceğine ilişkin açıklamalardan duyulan kaygıları ifade eden baro başkanları, sürecin giderek 'çifte hukuka' evrilecek” dedi.

Türkiye; hukuk devleti mücadelesi vermesi gereken, yargısını bağımsız ve tarafsız kılması için yapısal reformlara ihtiyaç duyan çok önemli bir zaman dilimini yaşamakta, bu bağlamda demokrasi inançlarını pekiştiren Baro Başkanları, demokratik gelişim süreçlerine en çok ihtiyaç duyulan bu aşamaların, OHAL süreci ile sürdürülmekte olmasını son derecede kaygı ile karşıladıklarını ve bir hukuk reformuna işaret etti.

Ege-Marmara Genişletilmiş Baro Başkanları Toplantısında şu isimler yer aldı: Ankara Baro Başkanı :Av Hakan Canduran, Antalya Barosu Başkanı :Av. Polat Balkan, Aydın Barosu Başkanı :Av. Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı :Av. Erol Kayabay, Bilecik Baro Başkan Yrd. :Av Hasan Şahin Bursa Barosu Başkanı : Av. Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı :Av. Müjdat İlhan, Erzincan Baro Başkanı :Av Adem Aktürk Eskişehir Barosu Başkanı :Av. Rıza Öztekin, İstanbul Barosu Başkanı :Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı :Av. Aydın Özcan, Kırklareli Barosu Başkanı :Av. Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı :Av. Sertif Gökçe, Kütahya Barosu Başkanı :Av. Ahmet Atam, Manisa Barosu Başkanı:Av. Ali Arslan, Muğla Barosu Başkanı :Av.Cumhur Uzun, Sakarya Barosu Başkanı :Av. Zafer Kazan, Tekirdağ Barosu Başkanı :Av. Erhan Sezer, Uşak Barosu Başkanı : Av. Gürcan Sağcan.

unnamed-(1)-001.jpg