Sade yaşantısı, mütevazı kişiliği ve mücadelesiyle herkese örnek olan Durmuş Uyanık, vefatının yıldönümünde mücadele arkadaşları ve sevenleri tarafından mezarında anıldı. Topraksız köylünün toprak sahibi olabilmesi ve aydınlanması için uzun yıllar mücadele ettiği Söke’nin Avşar Köyü’nde düzenlenen programa sevenleri ve mücadele arkadaşları katıldı.

2012 yılında Silivri’den yazdığı mektubu da mezar taşına işlenen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, programa telefon ile bağlandı. Uyanık’ı anlatan Perinçek, “Durmuş Uyanık bizim son yarım yüzyılımızın unutulmaz kahramanlarından. Hepimizin Durmuş Ecesi, ece biliyorsunuz ağabey demek. Dağlarda taşlar üzerinde ceylan gibi sekerken kendi buluşlarıyla geldi, örgütlü, partili devrimci mücadeleye katıldı. Her dönemde büyük mücadeleler ve sınavlar verdi, herkese hepimize örnek oldu, Durmuş Uyanık’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.” dedi.

Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Emre Albayrak ise ‘‘Durmuş Uyanık’ın mirası bizim omuzlarımızdadır. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Onun gösterdiği mücadeleyi bir devrim ile taçlandıracağımıza söz veriyoruz.’’ Diye konuştu.

AŞILI ZEYTİN KÖKLERİNE İNİYOR

12 Mart anılarını ve Beşparmak Dağları’ndaki mücadelesini anlattığı Aşılı Zeytin kitabının da anısına, daha önce mezarı başına zeytin ağacı dikilen Uyanık’ın mezar taşına da “Üryan geldi, üryan gitti” yazıldı.

Durmuş Uyanık ile ilgili anılar anlatılırken hüzün ve kararlılık iç içe geçti. Sevenleri ve mücadele arkadaşları ağabeylerini mücadelelerinde yaşatma sözü verdi.

durmus-uyanik1.jpg