Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, yemeği bir gün fazla kaçırmanın diyeti bırakmaya yol açmaması gerektiğini söyledi: Böyle anları, ertesi gün vicdan çorbası içerek telafi edin.

Yaz yaklaşırken, birçok insan forma girmek için diyet yapıyor. Uzmanlarsa, her fırsatta sağlıklı zayıflamanın öneminden bahsediyor. Altı bölümden oluşan bu yazı dizisinde, Türkiye"nin yakından tanıdığı beslenme ve diyet uzmanları ile doktorlardan, yaza sağlıklı
ve formda girmenin yollarını öğreneceksiniz. Onların seçtikleri diyet reçeteleri ve verdikleri önerilerle inceleceksiniz. Bu dizide şok diyetler, yüzeysel bilgiler, zayıflamada yanlışa düşüren öneriler olmayacak. Çünkü bunların yarardan çok zarar getirdiğini artık biliyoruz. Bu dizide, kilo kontrolüne yardımcı formüller de yer alacak. İlk konuğumuz Uzman Diyetisyen Dilara Koçak...

Yaz yaklaşırken, birçok insan diyetisyenlerin kapısını çalıyor ve farklı diyet reçeteleri araştırıyor. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, diyet reçetelerinden ve diyetisyen değiştirmekten medet ummanın çözüm olmadığını söylüyor. Diyet yapmanın sezonu olmadığını belirten Koçak, ekliyor:

ÖMÜRLÜK DÜŞÜNÜN
“Bedeninizin ihtiyacı olan lifli, sebze ve meyve ağırlıklı, az yağlı beslenme tipini sadece yaz yaklaşırken hatırlamayın. Her mevsim, bedeninize aynı özeni gösterin. Kışın aldığınız kiloları kısa sürede vermeyi hedeflerseniz; yeniden kilo alırsınız. Çünkü kısa sürede kilo verdiren düşük kalorili diyetlerin sonucu, tekrar kilo almaktır. Uyguladığınız diyet, ömür boyu uygulayacağınız modele yakın değilse, yine kilo alırsınız. Her kilo alıp veriş, öncekinden zor olur. Az yemenize rağmen kilo veremez, normal insanlar gibi yediğinizde kilo alırsınız. Bu duruma düşmemek için şok diyetlere veda edin.” Koçak, en büyük hatalardan birinin de, ulaşılması imkansız hedefler koymak olduğunu söylüyor:“50 yaşındaki birinin 25 yaşındaki kilosuna inmek için ısrar etmesi faydasızdır. Küçük ve gerçekçi hedefler, kişiyi başarıya götürür. Aksi halde, hayal kırıklıkları kilo verme mücadelesinde kısır döngü yaratır.” Diyet yaparken yemek fazla kaçırıldığında, diyeti bırakmak yerine ertesi günü kurtarmaya bakmak gerektiğini belirten Koçak, bunun en pratik yolunun "vicdan çorbası"yla mideyi rahatlatmak olduğunu söylüyor.

İşte öğle ve akşam yemeklerinde istediğiniz kadar içebileceğiniz bu özel çorbanın tarifi:

2"şer adet kabak, soğan ve domatesi; 2 yemek kaşığı bulgur ve 1"er demet; nane, maydanoz ve dereotu ile karıştırın. İçine pul biber, kimyon, limon suyu, 3 diş sarımsak, 2 bardak su, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ekleyin. Hepsini beraber pişirin ve blenderdan geçirin. Bu tat hoşunuza gitmezse; kabak yerine ıspanak ve brokoli, bulgur yerine ise mercimekle pişirin.

BU LİSTEYE UYUN AYDA 3 KİLODAN KURTULUN

Sabah:
1 dilim tam buğday ekmeği
1 yemek kaşığı light krem peynir
Domates, biber, salatalık, 4-5 adet zeytin
Ara:
1 adet orta büyüklükte meyve
10 adet badem veya fındık
Öğle:
Bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
4 köfte kadar ızgara tavuk, et ya da balık
1 bardak ayran
Ara:
1 kepekli yağsız tost ve domates, biber,
salatalık
VEYA
Yarım simit ve az yağlı peynir
VEYA
1 bardak ayran ve 4-5 adet grissini
Akşam:
1 tabak etsiz sebze veya baklagil yemeği
1 kase az yağlı yoğurt
Bol Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
1 kâse çorba veya 1 dilim ekmek
Ara:
1 adet orta büyüklükte meyve

..... DİKKAT! .....
- Ayda 3-5 kilo vermenizi sağlayacak bu diyet boyunca her gün 2.5 litre su, şekersiz çay, kahve ve 1 maden suyu içilebilir.
- Haftada 3-4 gün, 35-40 dakikalık yürüyüşler yapmak yağ kaybı için önemlidir.
- Haftada 1-2 gün, sabahları peynir yerine yumurta yenilebilir.
- Öğle ve akşam menüsü yer değişebilir.
- Haftada 1 gün, öğle yemeğinde ¼ paket makarna haşlanıp 1 kaşık yağ ile hazırlanmış domatesli sos ile yenilebilir. Bunun yerine, yarım pizza da tüketilebilir.
-1 dilim ekmek yerine, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı yenilebilir.

H2