Zeytin Zararlılarına karşı Entegre mücadele kapsamında kurulan Zeytin Tarla Okulu eğitimleri Didim’e bağlı Batıköy’de verildi. Tanman ailesine ait Zeytin çiftliğinde verilen eğitimlere Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Aydın İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Söke Tarım Kredi Kooperatifi Birliği Merkez Yönetim kurulu Başkan yardımcısı Adnan Güney, Didim Belediye Meclis Üyeleri Erdal Baylan ve Ali Çağlar, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, İşadamı Fuat Tanman, Davetliler, İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile çiftçiler katıldı.

Zeytin Tarla Okulu eğitimleri kapsamında konuşan Tanman ailesi adına Sami Nalıncı “İlimiz iklimi ile çeşitliliğiyle arazi potansiyeli kaynakları ile tarım hayvancılık turizm sanayi ile önemli potansiyele sahiptir. Tüm bu oluşumlar müteşebbis işadamları beyin gücü ve insan kaynaklar ilke ön plana çıkmaktadır. Böyle bir ilin örnek il arasında olması en büyük hedefimiz. Bu her vesile ile dile getirilmektedir. Bu noktada çalışılmalıdır.”dedi.

AMACIMIZ BURAYI DAHA GÜZEL BİR ZEYTİNLİK HALİNE GETİRMEK
Tanman ailesi adına konuşan İşadamı Fuat Tanman ise konuşmasında eğitimin verildiği zeytin arazisiyle ilgili bilgi vererek “İçinde bulunduğumuz zeytinlik 750 dekar bir zeytinlik; 22 bin zeytin ağacı var. Yaşları değişik, ekseriyetle meyve veren ağaçlar… 5 yıldır iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Organik tarıma geçmek ve iyi tarımı genişletme konusunda dileklerimiz var. Amacımız burayı daha güzel bir zeytinlik haline getirmek.”diye konuştu.

Ardından konuşan Aydın İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal ise Ülkemiz tarımının gelişen bir yapıda olduğunu belirterek Türkiye’nin Dünyada 7. Avrupa’da 1. konumda olduğunu söyledi. Köksal Aydın’ın mevcut bir potansiyeli olduğunu vurgulayarak bilgi ve teknolojiyi kullanarak İl olarak daha iyi yerlere gelineceğini ifade etti.

“BU EĞİTİMLERİN ÇİFTÇİMİZE ÇOK ŞEY KATACAĞINA İNANIYORUZ
Aydın İl Tarım Müdürlüğünün Tarladan Sofraya gıda güvenliği konusunda titiz bir çalışma yürüttüğünü da ifade eden Köksal “Eğitimler çok önemli; Bizler çiftçilerimize eğitimler veriyorduk fakat 5-6 ay sonra lazım olan bilgiler uygulanmıyor. Bu nedenle bugün yaptığımız şekilde Tarla Okulu eğitimlerine başladık. Bundan sonra neyi nasıl yapacağız yerinde anlatılacak. Bu konuda konusuna hâkim bilgili personellerimiz var. Bu eğitimlerde geri dönüşlerde güzel oluyor. Bu eğitimlerin çiftçimize çok şey katacağına inanıyoruz” dedi.

ZEYTİN MARKA OLUYOR
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise konuşmasında Zeytin’in kutsal bir meyve olduğunu belirterek “Bu kutsanmış meyve çok kıymetli; kıymetli olduğundan mıdır bilinmez zararlıları ve hastalıkları da çok; Çiftçimize bunlardan kurtulması için nelere yapmaları gerekiyor; bu eğitimler verilecek. Didim bir marka kent; Bu markaların içerisinde son yıllarda zeytinde girdi. Zeytin Festivali ile güzel adımlar atıldı. Didim Ziraat Odamız çalışıyor. İlçe Tarım Müdürlüğümüzde özverili şekilde çalışmalar yapıyor. Didim’de zeytin konusunda şu an 4 tane marka var. Bu markalarda zeytincilik noktasında bizlerin geldiği yeri göstergesidir” dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Tarım Müdürlüğü personeli Hamide Ulusal tarafından Zeytin zararlıları konusunda bilgiler verildi. Eğitimin sonunda tüm katılımcılara sertifika verildi. Eğitimlerin sonunda tüm katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.

20140513aw088949_03.jpg