Çocukları ergenlik dönemi yaşayan ailelerin yanı sıra ergenlik çağındaki gençlerin de dikkatle izlediği konferansta Aile Danışmanı ve Psikolojik Danışman Deniz Depboylu, Ergenlik dönemini çocukluktan yetişkinliğe bir geçiş dönemi olarak nitelendirerek, Ergenlik çağında gençlerin psikolojik durumu, ergen sorunları ve bu sorunların çözümünde başvurulacak yöntemler hakkında görsel sunumlar eşliğinde katılımcılara bilgiler aktardı.
Depboylu, Ergenlik psikolojisini yaşayan ve yaşayacak olan ailelerin ergen gençle sağlıklı iletişim kurması gerektiğini ifade etti. Depboylu, Gençlerin ergenlik dönemindeki sorunlarının sınav psikolojisi ile daha problemli bir hale gelebileceğini söyleyerek, bu dönemde ailelerin gençlere karşı daha anlayışlı davranmaları gerektiğini belirtti. Ergenlik döneminde bireylerin ruhsal fiziksel ve sosyal olarak olgunlaşma süreci yaşandığına değinen Depboylu, “Her değişim bir uyum sürecini beraberinde getirir. Bu dönemde gençler kim olduğunu, neye değer vereceğini, neye inanıp bağlanacağını bulmaya çalışan ergen, ebeveynlerinden uzaklaşabilir. Bir gruba ait olma ihtiyacı ön planda tutabilir. Karşı cinsle ilişkilerin daha çok önem kazandığı ergenlik döneminde fiziksel kaygıların artabileceği gibi duygusal anlamda git geller yaşayabilir. Bu kaygı ve duyguların üzerine gençlerin okul problemleri ve geleceğe ilişkin planları da bu dönemlerde yaşandığı için Ergenlik dönemini yaşayan gençler hem kendi içinde hem de çevresiyle çatışma yaşayabilir” dedi.

Ailelerin çocuklarının bu ergenlik döneminde bireye kuralları izah ederek, yaşanan problemleri doğru tahlillerle çözüme kavuşturmaları gerektiğini söyleyen Depboylu, Ergen bireylerin duygularını ifade etmede özgür bırakılması gerektiğini vurguladı.

depboylu,-ergen-psikolojisini-anlatti1.jpg