CHP Aydın İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Tezcan  referandum, Varlık Fonu ve KHK’larla üniversiteden atılan akademisyenler için açıklamalarda bulundu.

 

Tezcan, Türkiye’nin gündeminin çok ciddi bir noktada kilitlediğini belirterek, “Önümüzde ciddi ve de önemli görevlerimiz var. Kararlılıkla bu görevleri “Hayır” ile bitireceğiz. Biz Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi için parlamentonun çaba harcamasını isterdik. Biz Türkiye’de terörün önlenmesi için parlamentonun sabahlara kadar mesai yapmasını isterdik. Biz Türkiye’de genç işsizlerin işsizlik probleminin çözülmesi için parlamentonun çalışmasını, kafa yormasını isterdik. Biz Türkiye’de ekonomik krizin bu kadar derinleşmenin eşiğine geldiği bir yerde Türkiye nasıl zenginleşir, refahı nasıl arttırır ve refahı nasıl adaletli paylaştırır bunun için parlamentonun çalışmasını isterdik. Toplumsal barışı ve uzlaşmayı sağlamak için parlamentonun sabahlara kadar çalışmasını beklerdik.  Siyaset kurulunun da buraya odaklanmasını isterdik.

Ne yazık ki bizim elimizde olmayan bir başka nedenle siyasetin gündemi; Türkiye’de devletin egemenliğin bütün yetkilerini tek adamın eline vereceğiz mi vermeyeceğiz mi ekseni üzerindeki bir anayasa tartışmasına odaklandık” diye konuştu.

Türkiye’nin anayasayı tartışması gerekir. Ama Türkiye’nin anayasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni güçlendirecek bir eksende tartışmamız gerekiyor. Türkiye’nin anayasayı demokrasiyi güçlendirecek eksende tartışması gerekir. Ama ne yazık ki Türkiye’de şu anda mesele, bu referandumun sonunda Türkiye’yi bir diktatörlük rejimine mi emanet edeceğiz yada etmeyerek demokratik atılımların yapabilmenin zeminini koruyabilir miyiz.

Hiçbir Endişem Yok “Hayır” Çıkacak

16 Nisan referandum sonucuyla ilgili hiçbir endişe duymadığını dile getiren Tezcan, “ Şu andaki anket sonuçları %54 “Hayır” çıkıyor. Zaten iktidar çevrelerinin telaşından da bunu anlayabilmek mümkün. Telaşları öylesine bir noktaya vardı ki bütün selamlaşmalarının içerisinden “hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun, hayırlı cumalar” laflarını çıkardılar. “Sigaraya hayır” afişlerindeki “Hayır” ı çıkardılar. Hayır dan bu kadar korkuyorlar” dedi.

Tezcan, “Bu kampanya 60 gün daha devam edecek. Bu süre içerisinde dillerinden, inançlarından, dualarında da kullanılan “Hayır” ı çıkaracaklar. O telaşa kapılanlar için ben şöyle dua ediyorum; “Bu altmış gün bir an önce bitse de onlarda “Hayır” lara kavuşsalar bir an önce.

CHP’nin Anayasa değişikliğini AYM’ye götürmeyeceğini belirten Tezcan, “ Halkın egemenliğinin tartışmaya açıldığı bu noktada tıpkı Amasya Genelgesi’nde söylediği gibi milletin egemenliği anacak milletin azim ve kararlılığı ile kurtulacaktır sözünde ifade edildiği gibi bugünde milletin egemenliğini koruyacak tek güç milletin kararıdır.

Eğer halk kendi egemenliğini koruma konusunda kararlı bir iradeye sahip çıkmazsa halkın iradesiyle korunamayacak bir egemenlik başka hiçbir kurumun iradesiyle korunamaz.