Estetik boyun germe ameliyatları, gıdı olarak adlandırdığımız çene altı bölgesinin, yaşın ilerlemesiyle yavaş yavaş sarkmaya başlamasının sonucunda ihtiyaç duyulan ameliyatlar arasında yer alır. Estetik boyun germe operasyonlarını tek başına olduğu gibi yüz germe operasyonu ile birlikte de uygulamak mümkündür.

Farklı bir yöntemde ise çene altına yapılan 3–4 cm.lik kesiden boyun ve çene altı kaslarına germe yapılmasıdır. Platisma (boyun) kasında bazı bölgelere kesi yapılması, bu kasın her iki tarafının birbiri üzerine getirilerek dikilmesi ile operasyon gerçekleştirilir.

Bayanların en çok şikâyet ettikleri estetik kusurlardan biri de boyun bölgesindeki ciltteki kırışıklıklardır. Bu bölgeye özel üretilmiş bazı dolgu maddeleri vardır. Bu dolgu maddelerinin enjeksiyonları ile bu kırışıklıklardan büyük oranda kurtulabilirsiniz.

Ameliyat öncesi hazırlık için sizden birtakım kan tetkikleri, akciğer filmi ve kalp grafisi istenecektir. Bu sonuçlar anestezi doktoru tarafından değerlendirilecek, operasyona engel bir durum var ise bunu düzeltmek için gerekli önlemler alınacaktır. Sigara içiyorsanız, alkol kullanıyorsanız, kanamayı arttırıcı bir ilaç veya vitamin alıyorsanız bunu mutlaka doktorunuzla paylaşınız. Eğer sigara içiyorsanız, ameliyat öncesi ve sonrasında en az 2 hafta sigara içmemelisiniz. Yine ameliyat öncesinde yoğun bir diyet programı uygulamamalısınız, aşırı diyet iyileşme potansiyelini de azaltabilir. Soğuk algınlığı veya herhangi bir enfeksiyon varlığında ameliyat ertelenebilir. Öksürük, aksırık, burun akıntısı gibi enfeksiyonu gösterebilecek şikâyetlerinizi ameliyat öncesinde mutlaka doktorunuza iletiniz.

Ameliyat nasıl yapılır?
Klasik yüz germe ameliyatında yapılan ameliyat kesisi kulak arkasından saçlı deriye doğru uzatılır. Boyun cildi ve kaslarını ayırarak yukarıya doğru gerdirilir ve iç dikişlerle sabitlenir. Fazlalık olan deri kesilerek çıkarılır ve tekrar yerine dikilir. Bu manevra ile boyundaki kırışıklıklar ve sarkıklık düzelir, çene açısı belirginleşir, gergin ve estetik bir boyun görünümü sağlanır. Ameliyat kesisi, kulak arkasında kaldığı için, dışarıdan bakıldığında görünür bir iz kalmaz. Çenenin alt kısmında yağlanma, boyun kaslarında gevşeme ve bunlara bağlı sarkma olduğunda gıdı bölgesini de ayrıca düzeltmek gerekir. Ben, buradaki yağları ya liposuction ile emerek çıkarıyorum, ya da çene ucunun hemen gerisinden 3 cm keserek gıdı gölgesine giriyor ve yağları keserek çıkarıyorum. Yağların çıkardıktan sonra hazır burası açılmışken gevşemiş olan boyun kaslarını da ortaya doğru yaklaştırarak birbirine dikiyorum ve böylece boyun kasları da sıkılaşmış oluyor, yağlar da alındığı için sarkmadan eser kalmıyor. Sonucunda boyun ile çene estetik olarak birbirinden ayrı olarak görünür hale geliyor.

Happy lifting - Askılama tekniği
Son zamanlarda estetik boyun germe ameliyatları için özel olarak tasarlanmış dokuları asıcı materyaller de kullanıma girdi. Bu malzemeler, ameliyat kesilerinin içinden sokularak yerleştirilir, üzerinde bulunan dikensi çıkıntılar sayesinde dokuları tutar, yukarıya doğru çekilerek sabitlendiğinde üzerinde taşıdığı yanak dokusunu da yukarıya çekmiş olur. Böylece sarkmalar da düzelmiş olur. Ancak bu yöntem gıdı altında yağ birikimi de olan hastalar için tek başına uygulandığında yeterli değildir.

Ameliyat bilgileri
Estetik boyun germe operasyonlarını uygun donanıma sahip bir hastanede genel anestezi altında yapmak gerekir. Yapılan işlem yaklaşık 1,5–2 saat sürer. Boyun cildinin altında kan birikimini önlemek amacıyla dren yerleştirilir. Dren genelde 1 gün kalır, 1 gün sonra dren çıkarılınca siz de hastaneden ayrılabilirsiniz. Ameliyatın ardından çene altından da girişim yapılmışsa çene altına bandaj uygulanır ve bu bandaj 1 hafta kalır. Ameliyat sonrası boyun bölgesinde gerginlik hissi, ağrı, morarma, ödem (şişlik), ve deri yüzeyinde uyuşukluk gibi durumlar olabilir, bunların hepsi normaldir. Ağrı rahatsız edecek derecede olmaz ve ağrı kesici ilaçlar ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Ameliyattan 2–3 gün sonra uçak yolculuğu yapabilecek kadar iyileşebilirsiniz. Şişlik (ödem) ilk 7–10 gün içinde hızlı bir şekilde azalır, geri kalan ve dikkat çekecek kadar belirgin olmayan hafif şişliğin kaybolması ve cildin yüz üzerine tam olarak oturması yaklaşık altı ay sürer. Şişliğin hızlı bir şekilde düzeldiği ilk haftalarda deri yüzeyindeki gerginlik hissi ve uyuşukluk da azalarak kaybolur. Uyuşukluğun kalıcı olması çok rastlanan bir durum değildir. Morarmaların kaybolması sizin hassasiyetinize göre değişir. Bu süre bazen hassas bünyeli kişilerde 15 güne kadar sürebilir. Estetik boyun germe ameliyatından sonra ödem ve morluklardan kurtulduğunuzda boyun bölgenizde çarpıcı bir düzelme gözleyeceksiniz. Çene ile boynunuzun birbiriyle birleşmiş görünümü da ortadan kalkacaktır.