Türkiye’de son yıllarda artan çocuk istismarını önlemek amacıyla Dünya İnsani Dayanışma Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayten Zarar öncülüğünde “Birlikte Çocuk Cinsel İstismarını Önleyebiliriz - #birşeysöyleyin “ hareketi başlatıldı. Hareketin başlıca amacı çocukları cinsel istismardan koruyacak bilinci inşa etmektir. Çocuk cinsel istismarının tüm gerçekliği ile öğrenilmesi, konuşulması ve bilenlerin bilmeyenlere anlatması amaçlanıyor.

Hareketin her ilde gönüllülük esaslı çalışan bir ekibi bulunmaktadır. Aydın’da gönüllü psikolog, psikolojik danışman, avukat, öğretmen, doktor, sosyal hizmet uzmanları gibi çeşitli meslek grupları ile üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü bir ekip kuruldu. Ekip tarafından çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Aydın ilimizde çocuk cinsel istismarını önleme ekibine ve harekete belediyeler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, çeşitli dernekler ve topluluklar, özel-resmi kurum ve kuruluşlar destek vermektedir.

 Çalışmalar kapsamında tüm Türkiye’de 9-12 Ocak 2020  tarihlerinde  ilk hareket günleri gerçekleştirildi.  9-12 Nisan 2020 tarihlerinde de  #birşeysöyleyin diyerek ikinci hareket günleri düzenleniyor. Harekete katılarak cinsel istismarı önleme ekibi üyesi olmanız ve çevrenizi de katılmaya teşvik etmeniz önemle rica ediliyor. Ekibin Aydın temsilcilerinden Uzm. Psk. Ezgi Avkan Bilgiç, www.birliktecinselistismarionleyebiliriz.org sitesinden ulaşabileceğiniz ‘Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yolları’ klavuzunu çocuk ve yetişkinler ile paylaşmanın, kişileri bilgilendirmenin ve bilenlerin bilmeyenlere anlatmasının önemini vurguladı.

Hareket dahilinde gönüllü olan herkes;

  • Koluna, göğsüne mavi kurdela/bileklik bağlayabilir, soranlara çocuğa yönelik cinsel istismar konusunda toplumu bilinçlendirerek önlemeye çalıştığından bahsedebilir.
  • Kamu alanlarında, evlerde, okullarda, iş yerlerinde cinsel istismarı önleme konusunda sohbet/eğitim toplantıları yapabilir.
  • İçinde bulunduğumuz mevcut durumdan dolayı yüzyüze planlanan tüm etkinlikler online platformlarda gerçekleştirilebilir.
  • #birşeysöyleyin afiş ve broşürleri dağıtabilir.
  • #birşeysöyleyin #karanlığıarala #cinselistismarasessizkalma etiketlerini sosyal medyada paylaşabilir.
  • @worldhumanreliefpaylaşımlarına destek verebilir.

Temsilcilerden ADÜ Araştırma Görevlisi Tolga Küskün iseson zamanlarda suçları önlemeye yönelik Türkiye’de oluşturulan en kapsamlı hareket için Aydın’da daha fazla gönüllü çağrısında bulundu.