Türkiye’de kişi başına en fazla araç düşen illerin başında gelen Aydın’da şehir merkezlerinde yaşayanlar sıfır kilometre araçlara rağbet gösterirken, dağ köylerinde yaşayanlar ise asırlık yeşil ciplerden vazgeçmiyor. Yeni model ciplerden daha kıymetli olan eski ciplerin gördüğü işi yeni araçların görmediğini belirten köylüler arızalanan cipleri tamir ettirebilmek için adeta sanayide sıraya giriyor. 

Türkiye’de en fazla eski model cip varlığına sahip ilerlin başında gelen Aydın’a her gün aradeniz Bölgesi başta olmak üzere diğer illerden de cip geldiğini belirten köylüler Aydın’ın verimli dağlarındaki incir, zeytin ve kestane üretiminde en büyük yardımcılarının arazili ve 4 çekerli eski cipler odluğunu belirtiler. 1941 yılında ilk olarak ABD ordusu için imal edilen 1951 yılından sonra da Türkiye’de imal edilip kullanılan ve halk arasında Tuzla Cip olarak bilinen arazi araçlarının alternatifinin üretilmediğini ifade eden köylülerden Ahmet Yardımcı, Aydın’da halen 65 yaşında ciplerin dağ köylerinde kullanıldığını belirtti.

Aydın’da bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az tamircisi olmasına rağmen halen piyasada olan yüzlerce cip bu tamircilerin elinde saat gibi onarılıp ekonomiye can veren Aydın’ın verimli dağlarında 60 yıldır yol kat ediyor. Adeta köylünün katırı onumunda olan eski ciplerin adeta Aydın için üretilmiş makineler olduğunu belirten Aydın’ın duayen cip tamircilerinden Gürbüz Özince “Aydın'da bazıları hobi, bir çoğu ise arazi şartları nedeniyle mecburiyetten eski cipleri kullanıyor. Yeni araçlar bilgisayarla tamir edilebiliyor ama bu araçlar ancak usta kulağı ve gözü ile sıkıntısı belirlenip tamiratı yapılıyor. Bu arabalar kemikli ve şaseli araba olduğu için nesilden nesile tamir edilip kullanılabiliyor.

CİPLERİN TARİHÇESİ

1941 yılında ABD ordusu için imal edilen hafif, manevra kabiliyeti yüksek ve sağlam ciplerin CJ serisinde 8 ayrı modeli geliştirilip üretildi. Bu araca benzer özellikteki aşırı lüks olmayan ancak çok dayanıklı araçların üretimi Türkiye'de de 1970 yılına kadar devam etti. 1970 yılından sonra üretilmeyen araçlar yoğun olarak dağların verimli olduğu Aydın ve Karadeniz bölgesinde kullanılıyor. Yeni araçlar hem çok pahalı hem de fazla dayanıklı olmadığı için tarım sektöründe kullanılamıyor. Yaylalardaki çiftçiler tarafından kullanılan birçok araç halen miras yoluyla babadan oğla geçiyor. Özellikle yolu arazisi engebeli ve yolu kötü olan bölgelerde cipler çiftçinin eli ayağı oluyor.