AYDINPOST HABER SERVİSİ- Tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da taşıt sahiplerini oldukça zorlayan ve dikkat çekici rakamlara ulaşan, Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik Sigortası) tüketicileri oldukça zorluyor.

Temel sorun olarak Trafik Sigortasının son 6 ay içerisinde yüzde 100’den, yüzde 400’e varan oranlarda artmış olması görülüyor. Trafik Sigortası üzerindeki yasal yükümlülükler de yüzde 22’ye ulaşmış durumda. Sigorta acentelerinin komisyonları da hasarlı araçlar için yüzde 1’lere kadar düşüyor.

Aysa Sigorta sahibi Kadir Özdemir yaptığı açıklamada, “Araç sahipleri şu anda nasıl trafik sigortası yaptırmamanın yollarını arıyor ve bizimle bu konuda tartışmaya giriyor. Trafik Sigortasında en çok mağdur olan Sigorta acenteleri. Biz bu konuda trafik sigortası yaptırmayın, diyemeyiz.  En ucuz poliçe Traktör poliçesidir. Araç büyüdükçe trafik sigortasının miktarı da artıyor. Esas sorun, 2008 yılında anlaşmalı kaza tutanağı çıktıktan sonra sistem suiistimal edilmeye başlayınca ortaya çıktı. 2012-2013 yıllarına kadar hasar ödemeleri kabul edilebilir bir durumda iken, bu yıllardan itibaren trafik sigortası poliçelerinde zarar edilmeye başlandı. Özellikle Haziran 2015’ten itibaren kaza, yaralanma ve vefat ile ilgili mahkemelerden sonuçlar gelmeye ve bunlar ile ilgili ödemeler 7 Milyar 500 Milyon TL tutunca, sektör zarar yazdı” dedi.

“SEKTÖRDE REKABET KALMADI”

Kadir Özdemir, “Bu zararın kapatılmasının yolu olarak Trafik Sigorta primleri çok ciddi olarak yükseldi. Taban fiyat uygulamaları ile rekabet şansı kalmadı.

“AYDIN’DA ANLAŞMALI KAZA SAYISI ARTTI”

Özdemir, “Aydın’da 2015 yılında ortalama 600 civarında anlaşmalı kaza tutanağı yapıldı. Bu 2014 yılında 300 adetti. Burada ciddi bir artış söz konusu. Aydın’da araç sayısı çoğalınca kazalarda da artış meydana geldi. Polisin düzenlemiş olduğu kaza raporları hariç bu rakamlar oluştu” şeklinde konuştu.