Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taze incir fiyatı konusunda istikrarsızlık bulunduğunu, bu durumun üreticileri etkilediğini kaydetti.

Üreticilerin en büyük sorununun pazarlama olduğunu anlatan Emir, şunları söyledi:

"Taze incir, 4-5 liradan 1-2 liraya kadar düştü. Fiyatlar daha da düşerse üretici mağdur olacak. 3-4 kilogram taze incirden, 1 kilogram kuru incir elde edilmektedir. Temennimiz taze incir fiyatlarının daha da düşmemesidir. Üreticimizin eline taze inciri satarak kısa zamanda para geçmiş olur ve bir nebze de olsa soluklanır."

Bu sene ağaçlarda bulunan incirin kaliteli olduğuna dikkat çeken Emir, "Çiftçimiz artık zamanında ilekleme yapıyor. Eskiden incir çuvallarda toplanıyordu. Bu uygulamaya son verildi. Üretici inciri kasalarda topluyor ve incirler kurutulmak üzere kerevitlere seriliyor. Üretici her geçen gün bilinçleniyor" diye konuştu.

İncir üreticisinin en büyük sorununun pazarlama olduğunu ifade eden Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İncirde pazarlama ve pazar ayağı maalesef çok zayıf. Bu konuda çiftçiye sahip çıkılması gerekiyor. Kuru incirin ihracatı sürecinde ilk yükleme tarihi konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. İlk yükleme tarihi sonradan oluştuğu için üretici malını erkenden tüccara satıyor. TARİŞ de, bu konularda yetersiz kalıyor ve üreticiyi destekleyecek şekilde zamanında fiyat açıklaması yapmıyor. Arada bir boşluk yaşanıyor. Üretici önünü göremiyor ve mağdur oluyor."

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png