Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Aydın Şubesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reşat Kartal’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Türk Gençliği ve Spor’ konulu konferans düzenledi.

Şube binasında düzenlenen konferansa Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Aydın Şubesi Başkanı Bilge Ozan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve davetliler katıldı. Konferans öncesinde Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için Yasin-i Şerif okutuldu ve helva ikram edildi.
Konferansta 19 Mayıs’a dair tarihsel bilgiler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Reşat Kartal, Türkiye’nin katıldığı ilk olimpiyat olan 1924 Paris Olimpiyatları konusunda da dönemin şartlarını değerlendirerek bilgi verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkmadan önceki ve sonrasında yaşanan süreç hakkında bilgi veren Kartal, “16 Mayısta İngilizler petrol bölgelerinde, İtalyanlar Muğla Antalya civarında Fransızlar Gaziantep civarında, Yunanlılar Egede konuşlanıyorlar. Bu şekilde bir yapı içerisinde 16 Mayıs’ta Atatürk Bandırma Vapuruyla hareket ediyordu. Bu şartlarda yola çıkılıyor ve 19 Mayısta Samsuna geliniyordu. Samsunda 20 Hazirana kadar kalarak sonrasına Havza ve Amasya’ya geliyorlar ve burada bir karar veriliyorlar, diyorlar ki biz artık bağımsızlık istiyoruz. O gün orada birçoğu mandacılığı savunan ya da bekleyelim kaderimize razı olalım düşüncesinde insanlar da vardı. O ekip 27 Aralıkta Ankara’ya ulaşıyorlar ve burada ise hiçbir manda kabul edilemez kararı alınıyordu” dedi.

Cumhuriyet’in kurulmasının ardından gelişen süreçte Türkiye’nin spor hayatına değinen Kartal, “1923’te Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1924’te Paris olimpiyatları düzenleniyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında düzenlenen bu Paris Olimpiyatları’na Türkiye’nin katılmaması için Atatürk’e baskı yapılıyor. İmkanların ve sporcu eksikliğinin öne sürülerek katılınmamasını isteyenlere karşı Atatürk katılmaktan yana tavır koyuyordu. Çünkü olimpiyatlara katılım olursa yeni kurulan Cumhuriyet’in hem bayrağını hem de devletini tanımış olacağını ifade ediyordu. O dönemde alanında iyi antrenörler ülkemize getiriliyordu. Ne kadar engel olunmak isteseler de Atatürk karşı çıkıyor ve o dönem olimpiyatlara katılım gerçekleşiyordu” diye konuştu.

aydin-turkav’dan-“turk-gencligi-ve-spor”-konferansi1.jpg